Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Latvijā ārsti rokas nenolaida

Ukrainiete Kristīna Jakovenko uz sarunu ar Dienu atnāk ar savu jaunāko meitiņu. Lai gan meitenei ir tikai 11 gadu, viņa ir lielākais mammas atbalsts cīņā ar vēzi. Ādas ļaundabīgo audzēju melanomu pirms pāris gadiem sievietei atklāja Ukrainas ārsti, bet ārstēšanu nepiedāvāja, sakot, ka vairs neviena metode nepalīdzēs. Latvijā iespēju Kristīna atrada pati. Līdzīgu situāciju ir daudz, un kamēr Latvijas iedzīvotāji steidz meklēt iespējas ārstēties ārzemēs, cittautiešus vilina šejienes piedāvājums. Pērn medicīnas tūrisms, salīdzinot ar gadu iepriekš, pieaudzis par 10%.

Visi atsaka

2012. gada vasarā Kristīna sabiedriskajā transportā traumēja savu dzimumzīmīti uz muguras. Pie ārsta sieviete uzreiz nevērsās, gaidot, ka brūce sadzīs pati. Likās - tāds sīkums vien ir. Taču brūce nesadzija un pasliktinājās arī pašsajūta. Doties pie ārsta mudinājusi jaunākā meita, kura uztraukusies par mammu. Tieši viņa kopā ar vecmammu Kristīnu pierunājušas doties uz operāciju, lai dzimumzīmi noņemtu. Par onkoloģisku saslimšanu tajā brīdī neviens pat neiedomājās. Melanomu ceturtajā stadijā ar metastāzēm aknās ārsti konstatēja jau tikai pēc operācijas.

Kristīna piemin Latvijā neierastu medicīnisko praksi - Ukrainā pacientam neatklāj viņa patieso veselības stāvokli. Vismaz viņas gadījumā tas nav ticis darīts - to, ka ārsti viņas dzīvei prognozē vairs tikai pusgadu, sieviete uzzinājusi no radiem. Ar vārdiem «emocionāls šoks» vien situāciju būtu grūti raksturot, Kristīna galvenokārt min milzu bailes. Ārsti nozīmējuši paliatīvo ķīmijterapiju, bet par citām ārstēšanas metodēm nav pat gribējuši runāt, jo tās tāpat nelīdzēšot. Atteikumus sieviete saņēmusi arī no citām klīnikām gan Ukrainā, gan ārpus tās.

Jebko jebkurā valstī

Par iespējām Latvijā Kristīna uzzinājusi no kādas žurnālistes raksta, kas vēstīja par viroterapiju un vīrusu Rigvir, ko sešdesmitajos gados Latvijā atklāja profesore Aina Muceniece. Jāpiebilst, ka kopš 2011. gada tas tiek kompensēts Latvijas pacientiem ar ādas melanomu, savukārt ārzemniekiem viens tā kurss var maksāt ap 7,5 tūkstošiem eiro.

Pozitīvu rezultātu gan nesolīja arī Starptautiskā Viroterapijas centra speciālisti Latvijā, bet Kristīna tajā brīdī bija gatava izmēģināt jebko. Sākotnēji viņa gan nevarējusi tikt pie vīzas, tāpēc zāles sūtītas uz Ukrainu. Latvijā viņa pirmo reizi ieradās vien 2013. gada maijā, ārstiem tad secinot, ka visi veselības rādītāji ir normāli. Nepieciešamie pieci gadi, lai uzskatītu, ka lielākā krīze ir jau aiz muguras, vēl nav pagājuši, bet var teikt, ka slimība ir apturēta. Samazinājies arī metastāžu skaits aknās. Psiholoģiska komforta labad Kristīna gan lūdz injekcijas sev veikt biežāk, nekā tas būtu nepieciešams, taču tas nenozīmē, ka viņai tāpēc jābrauc uz Latviju. To sieviete dara bieži tikai tāpēc, ka šeit patīk un izveidojies arī draugu loks. Patlaban viņa strādā arī kā brīvprātīgā, lai sniegtu atbalstu un informāciju citiem onkoloģijas pacientiem. «Es biju gatava uz jebkuru ārstēšanu jebkurā valstī ar jebkurām metodēm. Sapratu, ka nevaru atstāt bērnus un mammu,» tagad atzīst Kristīna.

Zemākas cenas

Onkoloģiju pēdējā laikā var minēt kā jomu, kur medicīnas tūrisms Latvijā ir attīstīts, Dienai norāda Latvijas Veselības tūrisma klastera vadītāja Gunta Ušpele. Tāpat situācija ir laba stomatoloģijā, oftalmoloģijā, fleboloģijā, diagnostikā, plastiskajā ķirurģijā un neauglības ārstēšanā. Ārzemnieku pieprasītākie pakalpojumi Latvijā ir tieši šajās jomās, vēl arī traumatoloģijā un kuņģa samazināšanā.

Lielākoties, kāpēc Latvijas medicīnas pakalpojumi citiem liekas pievilcīgi, gan ir zemās izmaksas. Te tiek nodrošināta augsta kvalitāte, jaunākās tehnoloģijas, bet cenas ir zemākas nekā, piemēram, Šveicē vai Vācijā. Līdz ar to tas neesot pārsteigums, ka ik gadu medicīnas tūristu skaits Latvijā palielinās. Pērn, salīdzinot ar 2014. gadu, pieaugums ir par 10%, min G. Ušpele. Precīza statistika gan vēl neesot apkopota. Visvairāk ārzemju pacientu ir no Krievijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas un Lielbritānijas.

Par skaitļiem precīzāk runā medicīnas tūrisma centra Baltic Care pārstāve Ketija Fogele. Pērn vadošo medicīnas iestāžu alianses 14 klīnikās apkalpoti 8868 ārvalstu pacienti par kopējo summu 1,34 miljoni eiro. Arī K. Fogele min, ka Latvijā cenas par medicīniskajiem pakalpojumiem ir no trim līdz septiņām reizēm zemākas salīdzinājumā ar cenām citās Rietumeiropas, Skandināvijas un Krievijas galvaspilsētās.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors (LIAA) Andris Ozols arī min, ka patlaban kopā ar nozares pārstāvjiem tiek izstrādāts plāns, lai redzētu, no kurām valstīm var reāli sagaidīt pastiprinātu interesi par Latvijas piedāvājumu. Piemēram, liels potenciāls ir Lielbritānija, jo tur Latviju atpazīst un tādēļ pakalpojumus vieglāk reklamēt. Tāpat būtu jādomā par kvalitātes filtru. «Medicīnas pakalpojumu eksportā ir nepieciešams izveidot līdzīgu konceptu kā «zaļā karotīte» pārtikā. Svarīgi ir reklamēt labākos, nevis visus,» Dienai min LIAA direktors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?