Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Latvijas musulmaņi aizstāv parandžas

Latvijas Islāma kultūras centrā neizprot nedz tiesībsarga Jura Jansona, nedz Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa mudinājumu uzsāk diskusijas par to, vai Latvijā būtu jāaizliedz valkāt tērpu, kas aizsedz seju. Centra pārstāvis Iļja Petrovs Dienai saka, ka parandža ir obligāta gan reliģisku, gan ētisku normu dēļ lielai daļai islāmticīgo visā pasaulē.

«Parandžas valkāšanas nozīmei islāma tradīcijā nav sakara ar izteikumos minētajiem iemesliem. Sieviete parandžā neierobežo citu kultūru pārstāvju tiesības ģērbties tā, kā vēlas viņi, taču tās valkāšanas aizliegums ierobežo to iedzīvotāju reliģisko brīvību, kuri izvēlas pieturēties pie citām kultūrām. Sievieti ar parandžu identificē cita sieviete, un to Latvijas robežsargi praktizē jau vairākus gadus ar tām islāmticīgajām sievietēm, kuras valkā parandžu. Neredzu arī pamatojumu, kāpēc tās valkāšana būtu jāvērtē kā draudi drošībai publiskajās vietās,» Dienai norādīja I. Petrovs. Bažas par to, ka sejas aizsegšana var sekmēt terorisma draudus, ir «islāmofobu propagandas uzpūstas», viņš uzskata. «Teorētiski drošība tiek apdraudēta daudzos citos veidos un daudz biežāk, tomēr nekas no tā tāpēc netiek aizliegts: elektroniskās ierīces, sporta mugursomas, mašīnas, necaurspīdīgas pakas utt.» Islāma kultūras centra pārstāvis uzsver, ka kultūra Latvijā atļauj sievietei izvēlēties viņai ērtu ģērbšanās stilu: «Ja sieviete Latvijā ir brīva atkailināt lielāko sava ķermeņa daļu publiski, tad kāpēc ir jāapspriež, vai viņa ir brīva to apsegt? Turklāt parandžu pārsvarā velk islāmticīgās latvietes, un mēs uzskatām sevi par Latvijas kultūras daļu līdzīgi citu kultūru pārstāvjiem.»

Ņemot vērā aktuālo tematu par bēgļu jautājumu, diskusiju par to, vai sabiedriskās vietās būtu jāaizliedz valkāt tērpu, kas aizsedz seju, aizsāka Igaunija valdība. Igaunijas sociālo lietu ministrs norādīja uz atšķirīgajām kultūrām un to, ka vietējā sabiedrība ir pieradusi, ka cilvēki ir identificējami. Ministrs aicināja lēmumu pieņemt laikus, lai imigranti, kas tiek uzņemti, jau iepriekš zinātu, kādi noteikumi valda valstī, kurā viņi ieradīsies.

Latvijā pagaidām neviena amatpersona oficiāli nav pateikusi skaidru «nē» musulmaņu apģērbam, kas aizsedz seju. Kaut gan ir jūtama noraidoša attieksme, vienīgais, ko valstsvīri pagaidām atļaujas pateikt - diskusija par šo tematu būtu jāuzsāk laikus. LNT ziņu sižetā aptaujātie pašmāju ministri ļoti izvairīgi izteicās par šo jautājumu. Vienīgā, kas pagaidām būtu gatava diskutēt par šo jautājumu, ir kultūras ministre Dace Melbārde (NA), kuras paspārnē ir arī ar integrācijas politiku saistītās jomas. Viņa norādīja, ka «respektē kultūras atšķirības».

Par to, ka diskusijas būtu jāaizsāk, izteicies arī tiesībsargs Juris Jansons un Valsts prezidents Raimonds Vējonis. LNT raidījumā 900 sekundes prezidents atklāja arī savu personisko viedokli, sakot, ka «nevajadzētu šādas galvassegas nēsāt, jo Latvijas sabiedrība tomēr ir atvērta - mēs pieņemam dažādu tautību cilvēkus, esam toleranti pret šiem cilvēkiem, un es neredzu pamatu, ka šādas lietas būtu kaut kādā mērā jāizmanto». No viņa teiktā gan nevar saprast, kam tad īsti sabiedrība ir atvērta.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA) Dienai izteicās, ka diskusijai par šo jautājumu ir jānotiek un tā ir ļoti vērtīga. «Ir jāskatās Eiropas valstu pieredze, piemēram, kā to risina Francijā, kādas ir aizlieguma tiesiskās sekas, vai tas tiek pārsūdzēts. No vienas puses, tas ir cilvēktiesību ierobežojums, no otras, - mēs neprotestējam, kad pareizticīgo baznīcā sievietēm jāuzsien lakats vai mošejā jābūt apsegtai galvai un rokām, bet sejas aizsegšana toties var būt aizskaroša mūsu sabiedrībai. Ir jānodala tiesības būt brīviem un respekts pret vietējo kultūru,» norādīja I. Laizāne.

Eiropā sabiedriskās vietās valkāt apģērbu, kas aizsedz seju, nedrīkst trīs valstīs - Francijā, Beļģijā un Nīderlandē. Sagaidāms, ka līdz ar imigrācijas politikas izmaiņām, ieviešot tā sauktās bēgļu kvotas, šo valstu skaits varētu manāmi pieaugt.

Vaicāts, vai Islāma kultūras centrs būtu gatavs līdzdarboties bēgļu integrācijā, ja starp bēgļiem būs musulmaņi, I. Petrovs Dienai atbildēja: «Sniegt grūtībās nonākošajiem islāmticīgajiem to palīdzību, kura ir nepieciešama no mūsu puses, ir mūsu kopienas pienākums.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?