Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Liepiņa cīņas spars paralizē Saeimu

Saeimas darbu ceturtdien paralizēja notikums, kura saknes, iespējams, meklējamas Saeimas deputāta Daiņa Liepiņa (LRA) agrākajā politiskajā darbībā Jelgavas domē un konfliktā ar domes valdošo koalīciju, jo tieši šīs attiecības politiķis uzskata par iemeslu notiekošajam. Ignorējot Saeimas lēmumu piekrist D. Liepiņa krimināllietas turpmākajai iztiesāšanai, kas liedz viņam piedalīties Saeimas darbā, deputāts ceturtdien ieņēma savu vietu parlamenta sēžu zālē. Līdz ar to sēde nenotika un tiks turpināta tikai pēc nedēļas.

Pirms diviem mēnešiem Saeima saņēma Jelgavas tiesas lūgumu piekrist D. Liepiņa krimināllietas iztiesāšanas turpināšanai, to atbalstot un liedzot viņam piedalīties Saeimas, tās komisiju un citu institūciju sēdēs. D. Liepiņš nolēmis vērsties Mandātu un iesniegumu komisijā, jo uzskata Saeimas noteiktos ierobežojumus par prettiesiskiem - tie, viņaprāt, piemērojami, ja pēc ģenerālprokurora iesnieguma Saeima lemj par kriminālvajāšanas sākšanu, taču šajā gadījumā tā nav. Laikā, kad prokurors pieņēma lēmumu par D. Liepiņa kriminālvajāšanas sākšanu, viņš nebija Saeimas deputāts un parlamenta piekrišana nebija vajadzīga, aģentūrai LETA apliecināja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka. Kad viņš ieguva Saeimas deputāta imunitāti, kriminālprocess apsūdzībā jau bija nodots iztiesāšanai tiesā. Līdz ar to Saeimai nav bijis likumīga pamata lemt par atļaujas sniegšanu kriminālvajāšanas sākšanai.

D. Liepiņš apsūdzēts par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā. Process ir sākts 2013. gada jūlijā, tiesas izmeklēšana sākta 2014. gada februārī. Tiesas sēde bija paredzēta šā gada 31. martā. Līdz tai D. Liepiņš nepiedalījās Saeimas darbā, jo cerējis uz drīzu lietas iztiesāšanu. Taču tiesa to atlika uz 2015. gada 26. jūniju, «jo apsūdzības puse nespēja nodrošināt apsūdzības liecinieku piedalīšanos sēdē», uzsver D. Liepiņš. Viņš uzskata, ka šī lieta speciāli tiekot novilcināta un esot politiskā atriebība par viņa vēršanos pret Jelgavas domi, kuras vadībā ir Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS).

Jelgavas mērs Andris Rāviņš (ZZS) Dienai atzina, ka savulaik ar D. Liepiņu esot strīdējušies, taču, viņaprāt, ir izdevies arī kopā strādāt - domes darbā tiekot izmantoti arī D. Liepiņa ierosinājumi. «Tiesa ir neatkarīga, un es nekādā veidā nevaru ietekmēt tās darbību,» piebilda A. Rāviņš. Viņu vairāk uztraucot nenoregulētās Saeimas procedūras, kuru dēļ novilcināta pašvaldībām tik svarīgā finanšu izlīdzināšanas likuma nodošana komisijām. ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis arī neņēmās izvērtēt, kam ir taisnība, jo D. Liepiņa vietā Saeimas sēžu zālē joprojām esot plāksnīte ar viņa vārdu. «Man viņa atrašanās zālē netraucē,» piebilda A. Brigmanis, atkārtojot jau prezidija un frakciju padomes sēdē sacīto. Padome nolēma informēt procesa virzītāju par šo incidentu.

Nākamajā ceturtdienā D. Liepiņš atkal plāno ierasties uz plenārsēdi, kad Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA) būs jālemj, kā rīkoties. I. Mūrniecei esot padomā vairāki varianti, taču viņa tos vēlētos vēlreiz apspriest ar Juridisko biroju, Drošības policiju un «arī ar citiem juristiem, kas ir ilgstoši strādājuši Saeimā». Viens no viņiem varētu būt konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars, kurš, līdzīgi kā Saeimas priekšsēdētāja, Dienai uzsvēra - liegums piedalīties Saeimas darbā nozīmē, ka deputāts nevar atrasties savā darba vietā sēžu zālē. Uz vaicāto, vai Saeima varētu lemt par deputāta neielaišanu zālē vai viņu no tās izraidīt, E. Pastars atbildēja: «Manuprāt, nav tā, viņam nevarētu pieskarties, jo deputāta imunitāte ir paredzēta, lai nodrošinātu netraucētu parlamenta darbību.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?