Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Mazos ziedotājus cer piesaistīt ar atlaidēm

Deputāti ir spēruši soli pretim mazajiem partiju ziedotājiem, lai mazinātu politisko spēku atkarību no lielajiem sponsoriem, ir pārliecināts Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis (Vienotība). Saeima pagājušajā nedēļā konceptuāli atbalstījusi grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, kas paredz mazos ziedojumus un dāvinājumus partijām vai to apvienībām neaplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Kā attaisnotos izdevumus plānots noteikt ziedojumus, kuri nepārsniedz vienu minimālo mēnešalgu - 360 eiro. Grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli ir saistīti ar Valsts prezidenta Andra Bērziņa iesniegtajiem priekšlikumiem partiju sistēmas pilnveidei. Valsts prezidents arī aicinājis dubultot valsts finansējumu politiskajiem spēkiem, lai padarītu tos neatkarīgākus. Partijas vai to apvienības, kas vēlēšanās pārvarējušas divu procentu barjeru, kopš 2011. gada var pretendēt uz valsts budžeta naudu - 0,71 eiro par katru saņemto balsi. Pēc 11. Saeimas vēlēšanām uz šiem līdzekļiem varēja pretendēt ne tikai Saeimā ievēlētie, bet arī LPP/LC, kas parlamentā neiekļuva, taču tā nolēma izbeigt darbību. Pēc 12. Saeimas vēlēšanām neviens no spēkiem, kas palika aiz svītras, nesasniedza divu procentu barjeru.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja vietniece Ilze Jurča Dienai atzina, ka piedāvātās izmaiņas likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli var vērtēt pozitīvi un līdzīga kārtība ir arī, piemēram, Lietuvā. «Tas ir netiešs valsts atbalsts partijām, lai veicinātu to lielāku neatkarību, piesaistot daudzus mazos ziedotājus,» sacīja I. Jurča, atgādinot, ka līdzīgi tiek atbalstītas arī sabiedriskā labuma organizācijas. Latvijas Universitātes (LU) profesors Jānis Ikstens, kurš nesen piedalījās arī Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē par Valsts prezidenta iniciatīvām, piekrīt - tas varētu būt solis pareizajā virzienā. Taču ar vienu spalvas vēzienu, viņaprāt, šī problēma nebūs atrisināta. Politologam ir šaubas, vai nodokļa atlaides cilvēkiem, kas var atvēlēt partijai nelielas summas, palīdzēs tām «atbrīvoties no lielo ziedotāju apskāvieniem un vai cilvēki uzreiz tāpēc metīsies ziedot politiskajiem spēkiem», jo jautājums pamatā ir par sabiedrības attieksmi pret partijām. Viņaprāt, šis ierosinājums būtu jāskata kopā ar priekšlikumu palielināt valsts finansējumu politiskajiem spēkiem, un te varētu būt sasaiste - ja šai organizācijai izdodas būt pievilcīgai vēlētājiem un piesaistīt daudzus mazos atbalstītājus, tai arī ir iespēja pretendēt uz lielāku valsts finansējumu.

LU Sociālo un politisko pētījumu institūta 2014. gada pavasarī veiktā aptauja, kuras rezultāti ir atspoguļoti Demokrātijas auditā, parāda - sabiedrība netic, ka valsts dotācijas partijām būtu mazinājušas naudas ietekmi uz politiku. Divas trešdaļas aptaujāto pilsoņu uzskatīja, ka dotācijas ir budžeta naudas izšķiešana. Vairāk nekā trīs piektdaļas respondentu nepiekrita apgalvojumam, ka tās būtu mazinājušas korupciju politikā.

Saeimas sēdē pagājušajā ceturtdienā par grozījumiem likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli 1. lasījumā nobalsoja 61 deputāts gan no koalīcijas, gan opozīcijas partijām. Taču šajās frakcijās bija arī politiķi, kuri balsojumā nepiedalījās. Pret bija Latvijas Reģionu apvienība (LRA) un daļa No sirds Latvijai deputātu. «Pēc būtības šis likumprojekts aicina nevis sabiedrību iesaistīties partiju darbībā, bet paredz tikai atvieglojumus pašreizējiem un nākamajiem partiju finansētājiem,» sēdē sacīja Juris Viļums (LRA). Viņš norādīja, ka fiziskām personām attaisnotie izdevumi par izglītības un ārstniecības pakalpojumiem var būt tikai 213 eiro, bet partiju ziedotājiem «šos atvieglojumus pacels līdz 360 eiro». Viņaprāt, tas neesot taisnīgi, piemēram, pret daudzbērnu ģimenēm, kur vecāki rūpējas par bērnu ārpusskolas interešu izglītību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?