Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Namu pārvaldnieka «jumts»

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis pārbaudi par iespējamu kukuļņemšanu un Rīgas pašvaldības uzņēmuma Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) amatpersonu iespējamu piedalīšanos korupcijas shēmās, kas saistītas ar pēdējos trīs gados notikušajiem autopacēlāju nomas iepirkumiem gandrīz 600 000 eiro vērtībā.

Jauns - 478 001 eiro vērts - iepirkums noslēgsies pirmdien, 14. septembrī, un, kā liecina Dienas rīcībā esošie sarunu ieraksti, kas veikti RNP autopacēlāju iepirkumu vairākkārtējā uzvarētāja SIA Autopac telpās, šīs firmas īpašnieks atbildīgajām pašvaldības amatpersonām varētu būt ieteicis konkrētu prasību ietveršanu nolikumā, lai izslēgtu pretendentus.

Kompaktdisks ar prasībām

RNP apsaimniekotie pašvaldības daudzdzīvokļu nami ir jāuztur un jāremontē, fasādes drūp, jumti sāk tecēt, un šos remontdarbus nav iespējams veikt bez autopacēlāja, kas objektā paceļ materiālus, tehniku un strādniekus. Pēdējos četros RNP konkursos par paceļamo mehānismu nomu ir uzvarējusi SIA Autopac, ar kuru pēdējos trīs gados noslēgti līgumi kopsummā aptuveni par 598 000 eiro.

Dienas rīcībā nonākušie audioieraksti no KNAB lietvedībā esošās lietas, kuri, visticamāk, ierakstīti SIA Autopac telpās un kuros, visticamāk, dzirdama šīs firmas līdzīpašnieka un valdes priekšsēdētāja Vladimira Berjozas balss, satur norādes par iespējamu vienošanos ar RNP atbildīgajām amatpersonām par konkrētajai firmai izdevīgiem konkursu nosacījumiem. Sarunās daudzkārt tiek piesaukts kāds Uldis, kuram padotie juristi neprotot konkursa dokumentāciju uzrakstīt juridiski korekti, bet vienlaikus tā, lai tas izslēgtu citus pretendentus. Vienā no sarunām ar Uldi telefoniski tiek norunāts, ka viņš piebrauks, lai paņemtu kompaktdisku ar ieteikumiem konkursa nolikuma prasībām.

Krusts pāri visiem citiem

Visās sūdzību izskatīšanas reizēs, kuras saistībā ar RNP autopacēlāju nomu skatījis Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB), Rīgas pašvaldības kapitālsabiedrību pārstāvējis RNP Tehniskās pārvaldes Tehnisko pakalpojumu nodaļas Autotransporta daļas vadītājs Uldis Vorps. Viņš arī ir tā persona, kas veic pretendentu autotransporta un tehnikas apskati un faktiski vienpersoniski lemj par tās atbilstību prasībām. U. Vorps Dienai atzīst, ka jūlijā bijis KNAB, kur sniedzis paskaidrojumus. Jebkādu saskaņošanu ar uzņēmējiem viņš noliedz, ja nu vienīgi esošo līgumu ietvaros. Arī «pateicības» no konkursu uzvarētājiem viņš neesot saņēmis: «Nē, nekā tāda nav bijis.»

«Šodien pie manis atbrauca ar kompaktdisku, lai es Uldim nododu, lai izskata to pielikumu. Saņēmis darbā bērnus no universitātes, kuri neko nejēdz. Man saka - viņi ir priekš tam, lai visu juridiski izdarītu pēc Latvijas konstitūcijas. Man nav nekas pretī, es to arī gribu, lai viņi izdarītu juridiski pareizi, bet manā labā! Vot, šodien pat jumta konkursu viņi izskata, un tur prasīts piecu gadu apgrozījums tieši jumta darbiem! A kāpēc es nevaru paprasīt [noteiktu apgrozījumu] darbam ar pacēlājiem?! Un tad lai viņi parāda. A ne sūda viņi neparādīs - es tak zinu. Ja viņi norādīs ne tikai autopacēlāju, bet autopacēlāju ar grozu, tad viss cauri - krusts visiem [konkurentiem],» ierakstā, kas pilns ar necenzētiem vārdiem, krieviski šķendējas kāds vīrietis. Viņa balss ir ļoti līdzīga Dienas sazvanītajam SIA Autopac valdes priekšsēdētājam V. Berjozam.

«Tak nomierinieties! Es ļoti skaisti uzvaru tos iepirkumus!» Par iepirkumiem atbildīgo RNP amatpersonu U. Vorpu uzņēmējs vispār tikpat kā nepazīstot, labi, ja reizi zvanījis, un arī tad U. Vorps neesot pacēlis klausuli. «Mēs, cilvēciņi mazi.» saka V. Berjoza. Vienā no Dienas rīcībā esošajām sarunām notiek telefoniska vienošanās par tikšanos, lai nodotu kādu kompaktdisku: «Piebrauks tūlīt Uldis, nodošu. Es viņam vakar zvanīju, kad mēs uzzinājām. Man teica - konkursu jau uztaisījuši tur pa savam.» Gan U. Vorps, gan V. Berjoza Dienai noliedz, ka ticis saņemts vai nodots kāds datu nesējs. «Es domāju, tagad man atkal viņam nedaudz naudiņa jāiedod. Es varētu viņam nedot, bet saproti, ja es uzvarēšu…» citā sarunas ierakstā, dusmojoties uz vārdā nenosauktu amatpersonu, kas neatbild uz zvanu, spriež, iespējams, V. Berjoza.

Sūdzības pamatotas

RNP jaunākā, 478 001 eiro vērtā iepirkuma nolikumā, kas pēc vairākkārtēju sūdzību izskatīšanas IUB grozīts jau četras reizes, sākotnēji bijusi iekļauta tieši Autopac telpās ierakstītajā sarunā apspriestā prasība - pretendentiem tika prasīts, lai to finanšu apgrozījums iepriekšējos trīs finanšu gados būtu vismaz 600 000 eiro un vismaz 200 000 eiro katrā gadā. Pateicoties iepriekš uzvarētajiem RNP pasūtījumiem, šī prasība konkursā ļāva kvalificēties tikai SIA Autopac. Pēc konkurentu sūdzībām IUB atzina, ka šī prasība ir konkurenci ierobežojoša un nepamatota. Tagad prasība atvieglota, nosakot, ka pretendenta finanšu apgrozījums iepriekšējos trīs finanšu gados ir vismaz 250 000 eiro.

Jau vēstīts, ka Ģenerālprokuratūra otrdien paziņoja par kriminālprocesa sākšanu par RNP konstatētajām nelikumībām. Aizdomas par korupciju vai pašvaldības līdzekļu izšķērdēšanu Rīgas domes kapitālsabiedrībās pēdējā laikā savilkušas melnus mākoņus virs galvaspilsētas mēra Nila Ušakova (Saskaņa) politiskās karjeras. Vienā no ierakstītajām sarunām no KNAB redzeslokā nonākušā RNP autopacēlāju iepirkuma pavīd, ka par iepirkumiem atbildīgās amatpersonas un viņu iespējamie pārkāpumi desmitiem un simtiem tūkstošu vērtajos iepirkumos var būt tikai aisberga redzamā daļa. «Es teicu, ka tikai jūs nenoņem, bet viņš: «Mūs ar Uldi nenoņems, mēs nekur nelienam, nekādās valūtas, naudas lietās nelienam, viņi to redz un mūs neaiztiek, jo mēs stāvam maliņā,»» ierakstā savam darbiniekam stāsta konkursā ieinteresētais uzņēmējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?