Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Nekur vairs nebūs jābrauc

Lai Baltinavas novada zemnieki saņemtu Lauku atbalsta dienesta pakalpojumus, viņiem ir jāmēro 68 kilometru garais ceļš uz Gulbeni. Ja nav sava auto, ar sabiedrisko transportu var nokļūt tikai līdz Gulbenei, bet atpakaļ tajā pašā dienā vairs atbraukt nevar. Pārtikas veterinārā dienesta nodaļa atrodas 60 kilometru attālajā Rēzeknē, bet vairākas citas valsts iestādes - Daugavpilī, līdz kurai jābrauc vairāk nekā 150 kilometru. Tuvumā esošajos Balvos ir Darba aizsardzības inspekcijas un Valsts zemes dienesta klientu apkalpošanas centri.

Tā ir šodienas realitāte daudzos novados. Šajā gadā daudz kas var mainīties, ja valdībai izdosies aizsākt jau pirms vairākiem gadiem pieteikto ideju par vienas pieturas aģentūru izveidi. Viss liecina, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir noskaņota pielikt visas pūles, lai tas notiktu, jo valdība Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru izveidei piešķīrusi vairāk nekā 900 000 eiro prasīto divu miljonu eiro vietā. Ir politiķi, kuri uzskata, ka tieši tāpēc, ka šim mērķim ir iedota nauda, šogad šī iecere tiek strauji virzīta uz priekšu, lai gan par to ir runāts jau gadiem.

Pirms vairākām nedēļām Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domes sēdē vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA) informēja, ka šogad plānots pakāpeniski uzsākt vienoto klientu centru izveidošanu 50 novados. Līdz marta beigām sadarbībā ar LPS un Valsts reģionālās attīstības aģentūru jāizstrādā Ministru kabineta noteikumi par līdzekļu piešķiršanas kārtību. Pēc tam pašvaldības 30 dienu laikā varēs iesniegt savus pieteikumus. Centru darbību plānots uzsākt jūlijā, orientējoties, ka vispirms tos veido novados, kur nav izvietotas valsts institūcijas.

Ja dod naudu, piekrīt

Baltinavas novads atrodas 253 kilometrus no Rīgas Krievijas pierobežā pie Eiropas Savienības ārējās robežas, un tas ir Latvijā mazākais novads, kurā iedzīvotāju skaits nesasniedz pat 2000 robežu. Šo pašvaldību kā piemēru minēja VARAM parlamentārais sekretārs Edgars Tavars (ZZS), lai labāk ilustrētu, cik svarīgi ir radīt iespēju cilvēkiem saņemt pakalpojumus uz vietas savā pašvaldībā. Kad Baltinavas novada domes priekšsēdētāja Lidija Siliņa uzzināja par šo iespēju un to, ka pašvaldībai būs jānodrošina tikai telpas centra izveidei un darbinieks, kas spēj profesionāli veikt centra vadītāja pienākumus, viņa Dienai uzreiz teica - novads noteikti iesniegs pieteikumu. Apstiprinot, ka atsevišķi valsts pakalpojumi ir pieejami pilsētās, kurās nemaz nevar nokļūt bez sava transporta, L. Siliņa izteica nožēlu, ka valsts iestāžu tīkls reģionos ir izveidots tā, ka nav iespējams visus jautājumus nokārtot vienā vietā. Rēzeknē ir lielākā daļa valsts institūciju, bet Baltinava neietilpst to aptvertajā teritorijā.

Ja Baltinavā izveidos vienoto valsts un pašvaldību klientu apkalpošanas centru, tad jebkurš iedzīvotājs un arī uzņēmēji varēs aiziet uz pašvaldību un, uzrādot savu personas identifikācijas karti vai pasi, pieteikt un saņemt nepieciešamos dokumentus un izziņas no valsts iestādēm, skaidroja VARAM pārstāvis E. Tavars. Viņš arī saredz iespēju tā mazināt negodīgas rīcības riskus, kad tiešā saziņā ar valsts iestādes darbinieku var saskarties ar pretestību kādas atļaujas izsniegšanai un mēģinājumiem interpretēt tās saņemšanas nosacījumus. Ministrijas pārstāvis atzīst, ka valsts institūcijas varētu nebūt ieinteresētas aktīvi iesaistīties šajā projektā, jo samazināsies to apkalpošanas centru loma. Tieši citu ministriju iesaisti šajā projektā Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis (ZZS) uzskata par grūtāko uzdevumu, kas sagaida VARAM.

Nerodas tukšā vietā

Vienoto klientu apkalpošanas centru izveide nebūs jāsāk no baltas lapas, jo vairākās pašvaldībās jau tika īstenoti pilotprojekti. Viens no tiem ir Auces novads, kura vadītājs Gints Kaminskis (ZZS) pastāstīja, ka novadam ir tiešie līgumi ar Lauku atbalsta dienestu, Valsts zemes dienestu, Uzņēmumu reģistru, Valsts sociālās apdrošināšanas nodaļu un cilvēkiem vairs nav jābrauc ne uz Jelgavu un Dobeli, ne uz Saldu. Pašvaldībai tikai ir jāspēj nodrošināt telpas un lai centrā ir darbinieki, kas profesionāli var strādāt ar datubāzēm un sniegt konsultācijas.

Dundagas novada domes priekšsēdis Gunārs Laicāns (Vienotība) ir bijis uz šāda centra atklāšanu Rojā, kur bija vēl viens no pilotprojektiem, un uzreiz atzīst: «Mēs pieteiksimies. Tā ir laba lieta.» Tajā pašā laikā bija pašvaldību vadītāji, kas par šādu ieceri bija maz ko dzirdējuši. Madonas novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters (Vienotība), kurš vada lielo novadu, atzīst, ka jau tagad pašvaldība domā, kā atvieglot iedzīvotājiem pakalpojumu saņemšanu savā pagastā, piemēram, iesaistot bibliotēkas. Tagad tajās cilvēki var elektroniski veikt dažādus maksājumus un saņemt palīdzību, lai to izdarītu. «Pagastu pārvaldes būs nākamais solis,» uzskata arī ministrijas pārstāvis E. Tavars, pieļaujot, ka varētu būt arī izbraukuma centri uz pagastiem.

Lielajās pilsētās un 21 reģionālās attīstības centrā, pie kuriem pieder arī Madonas novads, varētu veidot vienotu klientu apkalpošanas vietu, kurā strādātu kā pašvaldības, tā valsts iestāžu darbinieki. Darbu jau ir uzsācis klientu apkalpošanas centrs Rīgā, Valsts ieņēmumu dienesta telpās. Tagad iedzīvotājiem un uzņēmējiem ir pieejami aptuveni 2000 valsts un pašvaldību piedāvātie publiskie pakalpojumi, kurus var saņemt vairāk nekā 900 vietās Latvijā. Koncepciju par publisko pakalpojumu sistēmas pilnveidi valdība apstiprināja janvārī, informēja E. Tavars. Lai nodrošinātu ērtāku pakalpojumu pieejamību, šādus centrus ir plānots izveidot visās pašvaldībās, bet tas varētu notikt vairāku gadu laikā. Ministru kabineta noteikumu projekts paredz, ka par klientu apkalpošanas centru izveidi reģionālās attīstības centros un lielajās pilsētās lems valdība. Savukārt par to ierīkošanu pārējās pašvaldībās - vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs. Abos gadījumos pieteikumus iepriekš izskatīs speciāli izveidota komisija, kura pēc tam sagatavos atzinumu. Lai pašvaldības varētu pretendēt uz valsts budžeta līdzfinansējumu, tām būs jānodrošina pieeja centram arī cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?