Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Nepārdomāta tvītošana var raisīt arī niknus tiesu darbus

Tas, ka Latvijā tuvākajā laikā tiktu pieņemts īpašs likums, kas regulētu rīcību un izteikumus tviterī, šķiet maz ticams, un arī tiesāšanās šajā jomā vēl nav kļuvusi par ikdienas praksi, tomēr negodprātīga tvītotāja saukšana pie atbildības nemaz nav nereāla. Dienas teorētiski modelētās, izdomātas situācijas* komentē advokātu biroja Borenius zvērinātas advokātes Linda Lejiņa un Ilze Bukaldere.

1. situācija

Kādas Skandināvijas valsts ministra tvitera konts tiek uzlauzts no Rumānijas. Šajā kontā parādās tvīts ar draudiem beigt ofensīvu Mali, citādi pret valsti tiks sākts karš. Hakeris ir nepilngadīgais.

2. situācija

Tviterī piecās Eiropas Savienības valodās tiek izveidoti Latvijas premjera viltus konti (visos ir līdzīgi foto), kur tiek pavēstīti diskriminējoši izteikumi pret Eirovīzijas atlašu dalībniekiem. Tvīti rakstīti no viedtālruņa, kas reģistrēts Šveicē. Izteikumus publicē vairākos portālos, arī Latvijā.

3. situācija

Latvijas pilsonis Jānis, kurš dzīvo Īrijā, savā tviterkontā publicē unikālu notikuma foto, ko bez viņa atļaujas pārpublicē dažādu valstu mediji. Jānis ir sašutis, ka nav ievērotas viņa autortiesības un viņam nav prasīta atļauja publicēt foto.

Problēmsituācijas skar gan autordarbu aizsardzību, gan personas tiesības uz personas identitāti un goda aizsardzību.

Latvijas regulējums paredz, ka plašsaziņas līdzeklim (medijam) ir jābūt reģistrētam Uzņēmumu reģistra Masu informācijas līdzekļu reģistrā. Savukārt Latvijas tiesu prakse nevērtē šo reģistrācijas apstākli formāli, bet skatās uz būtību un saturu. Attiecīgi, piemēram, daudzus portālus uzskata par medijiem.

Tādējādi pamatprincipu - medijs ir atbildīgs par publicēto ziņu saturu un atbilstību patiesībai - var piemērot arī interneta portāliem. Papildus tam pastāv Latvijas Civillikumā paredzētais prasījuma pamats prasīt nepatiesu ziņu atsaukumu un kaitējuma atlīdzību, ja portāls būs nopublicējis nepatiesas, godu un cieņu aizskarošas ziņas.

Proti, ja žurnālists būs automātiski pārpublicējis it kā Latvijas premjera izteikumus no tvitera un nebūs pārbaudījis vai pārjautājis, vai tiešām premjers to ir teicis, tad medijam būs jāuzņemas atbildība par nepārbaudītas un nepatiesas informācijas publicēšanu. Tieši tāpat jāvērtē interneta publikācijas, kurās paustie aicinājumi ir krimināli sodāmi pēc Latvijas likumiem.

Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr.864/ 2007 (2007. gada 11. jūlijs) par tiesību aktiem, kas piemērojami ārpuslīgumiskām saistībām (Regula), ietver vispārēju noteikumu, ka šādu gadījumu vērtēšanai piemērojami tās valsts tiesību akti, kurā radies kaitējums, neatkarīgi no tā, kurā valstī iestājies notikums, kas radījis kaitējumu, un neatkarīgi no tā, kurā valstī radušās minētā notikuma sekas.

Atbilstoši Regulai kaitējums ietver visas sekas, kas izriet no neatļautas darbības, kā arī netaisnas iedzīvošanās. Sekojoši, risinot jautājumu par piemērojamiem tiesību aktiem gan attiecībā uz Skandināvijas valsts ministra, gan Latvijas premjera tvitera kontu atgadījumu, pieņemam, ka kaitējums varētu būt radies konkrētajam Latvijas politiķim Latvijā - neatkarīgi no tā, kur notikums ir izdarīts un kur ir bijušas tā netiešās sekas.

Autortiesību aizsardzība ir jebkurai izpausmei, kuru varēs uzskatīt par autora darbu - autora radošās darbības, jaunrades rezultātu. Te nebūs nozīmes, kur fotoattēls ir publicēts. Vērtējot sociālajos tīklos publicēto attēlu autorības jautājumus, būtu arī jānovērtē konkrētās vietnes lietošanas noteikumi. Iespējams, tie precīzi paredz, ko citi lietotāji vai paši sociālā tīkla administratori var darīt ar autora publiskotajiem attēliem, piemēram, ka, ievietojot attēlu vietnē, autors dod automātisku piekrišanu attēla pārpublicēšanai.

Ja persona internetā pati publisko kādu attēlu, tas tehniski rada iespēju šo foto pārpublicēt. Ja attēls ir autordarbs, tad pēc likuma vajadzētu autora atļauju šī darba (foto) tālākai izmantošanai. Katrā gadījumā jāskatās apstākļi, kādos foto izmantots, piemēram, informatīvi (ziņām) vai peļņas nolūkos (reklāmā). Ja attēls izmantots informatīvos nolūkos, tad Latvijas likums paredz izņēmumu un autora piekrišana nav jāprasa.

Attiecībā uz intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumiem Eiropas Parlamenta un Padomes Regula Nr. 864/ 2007 (8. pants) paredz, ka intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumus vērtē pēc tās valsts tiesību aktiem, kurā aizskartā persona prasa aizsardzību.

Tātad atbilstoši Regulas noteikumiem Jāņa autortiesību aizsardzībai jāpiemēro tās valsts tiesību akti, kurā šāda aizsardzība tiks pieprasīta (attiecīgi Īrija vai Latvija). Papildus ir vērtējami arī iespējamie administratīvo tiesību un krimināltiesību pārkāpumi, ja aizskartas kādas personas tiesības, kas aizsargātas ar attiecīgajiem likumiem.

* Situācijas ir izdomātas. Lūdzu, tās neuztvert kā reālu notikumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?