Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Novērtē Zemessardzes un Jaunsardzes lomu

Valsts aizsardzības spēju stiprināšana ir viena no prioritātēm nākamā gada valsts budžeta projektā, kuru Saeima pēc nedēļas, 11. decembrī, plāno atbalstīt konceptuāli un galīgajā lasījumā cer pieņemt līdz Ziemassvētkiem. «Finansējums aizsardzībai ir mūsu svarīgākā tēma,» šonedēļ Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēdē sacīja tās priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (Vienotība).

Viņš, tāpat kā Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs (ZZS), atbildot deputātiem, piekrita - ja nebūtu Krievijas agresijas Ukrainā, ļoti iespējams, ka Saeima šovasar nebūtu pieņēmusi Valsts aizsardzības finansēšanas likumu, kas paredz līdz 2020. gadam nodrošināt aizsardzībai 2% no iekšzemes kopprodukta.

Pakāpenisku finansējuma palielināšanu, kas nākamgad būs 1% no IKP, paredzēja jau 2012. gadā pieņemtā Valsts aizsardzības koncepcija, taču līdz krīzei Ukrainā deputāti vilcinājās nodrošināt tās izpildi. Vēlēšanu gadā valsts budžets Saeimai ir jāizskata īsākā laikā, tāpēc, apzinoties šī jautājuma nozīmīgumu, A. Latkovskis organizēja komisijas tikšanos ar nozares vadību pirms budžeta likuma saņemšanas Saeimā, lai deputāti būtu labāk sagatavoti tā izskatīšanai.

Valsts aizsardzībai paredzēts finansējums 226 miljoni eiro, papildus jaunajām politikas iniciatīvām ir piešķirti 19,2 miljoni, informēja aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS). Viņš atzina, ka cerības saistījās ar lielāku summu - ap 30 miljoniem eiro. Papildus piešķirtais finansējums plānots paaugstinātas gatavības spēku un sabiedroto klātbūtnes nodrošināšanai, Speciālo uzdevumu vienības spēju attīstībai, kā arī Zemessardzes attīstībai, kurai nākamgad varētu paredzēt 3,3 miljonus eiro. Iecerēts nodrošināt Zemessardzi ar formām tāpat kā profesionālos karavīrus. Nākamajos gados ir nodoms par vairākiem tūkstošiem palielināt zemessargu skaitu, kas tagad ir astoņi tūkstoši.

Prioritāšu vidū ir arī Jaunsardzes attīstība, kurai 2015. gadā plānots viens miljons eiro. No šīs summas tiks finansēta arī jaunsargu apmācība. Katrai pašvaldībai ir jānodrošina Jaunsardzes instruktori, kādu vēl neesot 12 pašvaldībās. Jaunsargu skaitu ir iecerēts palielināt no 6500 līdz aptuveni 9000. Runājot par profesionālo karavīru skaita palielināšanu, aizsardzības ministrs bija rezervētāks, jo mērķis esot nodrošināt tagad jau dienošos karavīrus «ar pilnvērtīgu apmācību procesu». Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube atzina, ka ir lietas, kuras var iegādāties uzreiz, kā ekipējums, formastērpi, bet tajā pašā laikā ir sarežģītas sistēmas, kas prasa sagatavošanās laiku. R. Graube pieļauj, ka tikai 2020. gadā varēs runāt par minimālo valsts pašaizsardzības spēju nodrošināšanu. Komisijas sēdē Ringolds Balodis (NSL) ierosināja diskusiju par obligāto militāro apmācību, jo kā pasniedzējs novērojis, ka «Juridiskās fakultātes studenti ir dzīves nogurdināti un fiziski mazattīstīti». Nozares vadība norādīja uz studentu iespējām iesaistīties Zemessardzes studentu bataljonā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?