Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Orbāns izmanto referendumu

«Vai jūs piekrītat, ka Eiropas Savienība var likt obligāti pārvietot uz Ungāriju citu valstu pilsoņus pat bez Ungārijas parlamenta akcepta?» Uz šādu jautājumu Ungārijas pilsoņiem būs jāatbild svētdien notiekošajā referendumā, ko ierosināja konservatīvais premjerministrs Viktors Orbāns. Viņš ir viens no skaļākajiem pretiniekiem Eiropas Savienības (ES) pērn apstiprinātajām «migrantu kvotām», kas paredz pārvietot noteiktu skaitu patvēruma meklētāju no migrācijas krīzes vissmagāk skartajām valstīm - Grieķijas un Itālijas - uz pārējām ES dalībvalstīm.

Aptaujas liecina, ka vairākums ungāru varētu atbalstīt valdības nostāju, tomēr nav skaidrs, vai plebiscītā piedalīsies pietiekams skaits vēlētāju, lai to varētu uzskatīt par notikušu. Pat ja kvorums tiks sasniegts, referenduma rezultātiem nebūs juridiski saistoša spēka, norāda analītiķi un piebilst, ka balsojuma patiesais mērķis ir nostiprināt V. Orbāna pozīcijas.

Baidīšanas kampaņa

Ungārija 2015. gadā kļuva par vienu no Eiropas migrācijas krīzes karstajiem punktiem. Centrāleiropas valstī, caur kuru migranti un patvēruma meklētāji devās uz bagātākajām Rietumeiropas un Ziemeļeiropas valstīm, pērn patvērumu lūdza 175 tūkstoši ārvalstnieku, pārsvarā no Afganistānas, Sīrijas un Ziemeļāfrikas. Pagājušā gada vasarā bija dienas, kad valsts robežu nekontrolēti šķērsoja pat 10 tūkstoši migrantu.

Reaģējot uz milzīgo migrantu pieplūdumu, Ungārijas valdība uz valsts dienvidu robežas ar Serbiju un Horvātiju izvietoja četrus metrus augstu žogu ar dzeloņdrātīm, par ko Budapešta saņēma nopēlumu no Briseles un citām ES dalībvalstīm. Savukārt V. Orbāns sevi pozicionēja kā izlēmīgu līderi, kurš Ungāriju un visu Eiropu mēģina pasargāt no imigrantiem, kas varot apdraudēt kontinenta drošību un «kristīgās vērtības».

Kopš pērnā septembra, kad pabeidza robežžoga būvniecību, Ungārijas robežu šķērsojušo migrantu skaits ir dramatiski samazinājies. Šomēnes pat bijušas dienas, kad tā saucamajās tranzīta zonās, kas izveidotas uz Ungārijas dienvidu robežas, nav reģistrēts neviens migrants. Tajā pašā laikā V. Orbāns runā par plāniem celt jaunu robežžogu, jo «ar pašreizējo nepietiek», un centru, kur varētu uzņemt «simtiem tūkstošu migrantu».

ES patvēruma meklētāju pārvietošanas plāns paredz, ka Ungārijai būtu obligāti jāuzņem 1294 personas, bet līdz šim tā nav uzņēmusi nevienu.

Ungārijas valdība pirms parīt notiekošā referenduma izvērsusi plašu kampaņu, lai pārliecinātu pilsoņus piedalīties un balsot pret ES plānu. Kampaņas, kurai, pēc dažādām aplēsēm, iztērēti 12-16 miljoni eiro nodokļu maksātāju naudas, ietvaros visā Ungārijā izvietoti plakāti ar bailes sējošiem vēstījumiem. «Vai zinājāt, ka terora aktus Parīzē veica imigranti?» vēsta viens no tiem, bet cits brīdina: «Tikai no Lībijas uz Eiropu vēlas doties gandrīz miljons migrantu.»

Novēršot uzmanību

Aptaujā, ko šonedēļ publicējis izdevums Heti Vilᅢᄀggazdasᅢᄀg, tikai 42% respondentu apstiprinājuši, ka balsos svētdienas referendumā. Tas nozīmē, ka balsojumā varētu nepiedalīties vismaz 50% balsstiesīgo, kas ir nepieciešams, lai referendumu atzītu par notikušu. Tajā pašā laikā 83% aptaujāto, kas plāno piedalīties, apgalvojuši, ka referendumā atbalstīs valdības nostāju.

Budapeštas Politiskā kapitāla institūta direktors Pēters Kreko ziņu portālam euronews.com apgalvoja, ka referendumam jebkurā gadījumā nebūs juridiska spēka, jo ES līgumi paredz, ka Brisele dalībvalstīm var uzspiest «migrantu kvotas». Viņaprāt, V. Orbāns referendumu var izmantot, lai vēl vairāk vājinātu politisko opozīciju pirms parlamenta vēlēšanām 2018. gadā.

Savukārt centriski kreisās opozīcijas partijas uzskata, ka referenduma mērķis ir novērst sabiedrības uzmanību no valdības nespējas risināt milzīgās problēmas veselības aprūpes un izglītības sistēmā. Nesen veiktā aptaujā 32% Ungārijas iedzīvotāju atbildējuši, ka valsts aktuālākā problēma ir veselības aprūpe, bet tikai 17% norādījuši uz migrantiem, raksta raidsabiedrība Deutsche Welle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?