Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Pēc Saeimas spīkera lūguma lemj par Leju

Oficiāli atkal ir noliegums. Politiskā tirgošanās neesot bijusi. Tomēr notikumu attīstība vedina spriest, ka starp finanšu ministra Einara Repšes pārstāvēto Jauno laiku un apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam draudzīgo Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) meklēti un, visticamāk, atrasti kompromisi, lai panāktu ZZS ministru atbalstu atstādinātā VID šefa Dzintara Jakāna pārcelšanai citā amatā Finanšu ministrijā (FM).

Politiskā tirgošanās saistīta ar konkursa uz VID vietnieka amatu nodokļu jautājumos uzvarētāju zvērinātu advokātu Lauri Leju, kurš jau vairāk nekā divus mēnešus nav apstiprināts amatā. Arī piektdien _Dienai_ neizdevās saņemt skaidru E.Repšes atbildi, vai L.Leja, kurš ir _JL_ līdera Edgara Jaunupa skolasbiedrs, stāsies amatā.

Jau janvāra sākumā Saeimas kuluāros izskanēja, ka pret L.Leju iebildumi ir A.Lembergam un ka L.Lejas neapstiprināšana ir viena no lietām, ko ZZS prasa JL par atbalstu E.Repšes cīņā par Dz.Jakāna nomaiņu. ZZS nepatika pret L.Leju tika saistīta ar faktu, ka viņš pērn civillietā par 7,54 miljonu latu piedziņu no Ventspils uzņēmēja Oļega Stepanova par labu ar A.Lembergu saistītajai firmai LSF Holdings (50% pieder A.Lemberga bērniem Anrijam un Līgai) pārstāvēja O.Stepanova intereses. O.Stepanovs ir ass A.Lemberga pretinieks.

Apliecinājumu A.Lem- berga nepatikai pret L.Leju līdz šim nebija, arī ZZS līderi šādas izpausmes neapstiprināja. Taču šonedēļ Dienas rīcībā nonāca LSF Holdings sešām augstām valsts amatpersonām jau 22.decembrī nosūtīta vēstule, kurā uzņēmums pauž, ka L.Leja neatbilst valsts amatpersonas statusam, ka, «iespējams, viņš ir ietekmējams cilvēks» un ka «viņa atrašanās VID augsta ranga amatā pilnīgi iespējams var tikai palielināt korupciju valstī».

Dzirdīgas ausis A.Lemberga bērniem piederošās firmas vēstule atrada Saeimā. Virzību tai piešķīra Saeimas spīkers Gundars Daudze (ZZS), kurš to janvāra vidū ar parlamenta priekšsēža vīzu nosūtīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai. Komisija, kuru vada TP deputāts Juris Dalbiņš, ķērās vērsim pie ragiem. Jautājums par L.Leju tika iekļauts 26.janvāra (valdība šai dienā pirmoreiz lēma par Dz.Jakāna pārcelšanu, taču ZZS balsojumā atturējās un jautājumu atlika uz nedēļu) komisijas sēdē. Pēc J.Dalbiņa teiktā, komisija, G.Daudzes mudināta vēlējusies pārliecināties par LSF Holdings bažām un vai L.Leja var ieņemt tik augstu amatu VID. Sēdē klāt bija arī prokuratūras, KNAB pārstāvji.

LSF Holdings vēlamo rezultātu nesasniedza - komisija lēmumu par L.Lejas neatbilstību amatam nepieņēma, ne prokuratūra, ne KNAB vēstulē minētās bažas neapstiprināja. Pēc J.Dalbiņa teiktā, G.Daudzem sagatavota atbilde, ka nav saņemtas ziņas, kuru dēļ ministram nebūtu tiesību virzīt L.Leju darbam VID. J.Dalbiņa personīgais viedoklis gan esot L.Leju tagad amatā neapstiprināt. Par jautājumu, vai tā ir bieža prakse, kad komisija tā reaģē uz vienas firmas iesniegumu, J.Dalbiņš sadusmojās un norādīja - pievērst uzmanību L.Lejam aicinājis spīkers. G.Daudze piektdien vakarā Dienai atzina, ka pie viņa nonāk daudz dažādu vēstuļu, šo konkrēto viņš nekā speciāli neesot virzījis, tikai nosūtījis komisijai pēc piekritības. «Nevajag te vilkt kaut kādas paralēles ar Ventspili,» teica spīkeris.

Dienai atzina komisijas loceklis Ainars Latkovskis (JL), šāda jautājuma iekļaušana sēdē viņam vairāk izskatījusies pēc «TP reveransa ZZS priekšā». Lai arī Saeimas komisija lēmumu par L.Leju nepieņēma, noprotams, ka tas bija radījis fonu, lai JL piekāptos ZZS jautājumā par L.Leju. Oficiāli to, ka L.Leja amatu VID neiegūs, E.Repše vēl neapstiprina. L.Leja Dienai atzina, ka nav gatavs mūžīgi gaidīt apstiprināšanu amatā un šobrīd jau esot atsācis advokāta praksi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?