Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pietrūkst sešu miljonu pedagogu algām, vainīgo nav

Ja šā gada budžetā neizdosies atrast papildu finansējumu vairāk nekā sešu miljonu latu apmērā, lai segtu radušos iztrūkumu pedagogu atalgojumam, septembrī daļa skolotāju var nesaņemt algu. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) gan šādu scenāriju nepieļauj, norādot, ka ministrija dara visu, lai problēmu risinātu. Iztrūkums ir izveidojies, nekvalitatīvi plānojot un aprēķinot mērķdotācijas pedagogu algām, secināts dienesta pārbaudē.

Izglītības un zinātnes ministra padomniece komunikācijas jautājumos Una Ahuna-Ozola Dienai pastāstīja, ka iepriekšējos gados IZM budžeta plānošanā ir pieļautas kļūdas, kuru dēļ izveidojies iztrūkums 6 042 100 latu apmērā. 2013. gada janvārī tika veikta dienesta pārbaude, kuras laikā konstatēti būtiski trūkumi mērķdotāciju plānošanas procesā. U. Ahuna-Ozola gan norādīja, ka trūkstošie līdzekļi nav tērēti citiem mērķiem, bet kļūdas dēļ nav ierēķināti. Pārbaudes laikā gan komisija nekonstatēja tiešus pierādījumus kādas amatpersonas vainai, līdz ar to disciplinārlietas nav ierosinātas.

Šogad pedagogu darba samaksas nodrošināšanai trīs miljonus latu ministrija plāno nodrošināt, pārvirzot ieekonomēto finansējumu no citām budžeta programmām, savukārt atlikušos trīs miljonus latu un papildu finansējumu nākamajiem diviem gadiem 12 miljonu latu apmērā IZM lūgs Finanšu ministrijai (FM). FM pārstāvis Aleksis Jarockis gan norādīja, ka šobrīd IZM tikai pieprasa papildu valsts budžeta finansējumu, neveicot reformas nozarē un sistēmas uzlabojumus. Budžeta iztrūkums ir radies tieši iepriekš plānotu, bet nerealizētu pedagogu darba samaksas reformu dēļ, sacīja FM pārstāvis.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārstāvis Edgars Grigorjevs Dienai pastāstīja, ka izveidojusies situācija, kas būtiski apdraud jaunā mācību gada uzsākšanu rudenī. LIZDA jau martā ir vērsusies pie IZM ar jautājumiem par iespējamo finansējuma trūkumu, bet tolaik amatpersonas pilnībā noraidījušas arodbiedrības bažas par finansējuma nepietiekamību pedagogu algām. Tāpat arodbiedrība uzsver, ka bijušajam izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim un citām atbildīgajām IZM amatpersonām jāuzņemas pilna atbildība. Savukārt LIZDA ir gatava jebkādai pedagogu interešu aizstāvībai.

Lai gan sākotnēji bija plānots šodienas Ministru kabineta sēdē iekļaut IZM sagatavoto informatīvo ziņojumu par situāciju ar mērķdotāciju pedagogu algām un tām nepieciešamo papildu finansējumu, tomēr koalīcijas partneri, aizbildinoties ar formāliem iemesliem, šo iniciatīvu noraidīja, sacīja U. Ahuna-Ozola. Nākamā sēde notiks tikai 30. jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?