Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Prezidenta izvēlē ZZS grib būt noteicēji

Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis ir pārliecināts, ka neviens no līdz šim publiski minētajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem nekļūs par prezidentu. Tā ZZS līderis netieši norādīja, ka arī pēc partiju iniciatīvas rosinātajām diskusijām sabiedrībā nav lielas nozīmes, jo politiķiem tās nebūs saistošas. Sabiedrības grupas sauc tīkamākos augstā amata pretendentus, un šī interese iesaistīties prezidenta meklējumos pieaug. Ir izveidota pat kustība MansPrezidents.lv, aicinot cilvēkus nominēt personas, kuras būtu cienīgas ieņemt augsto posteni.

Nedēļas laikā ZZS nosauks savu prezidenta kandidātu, un, iespējams, līdzīgi rīkosies arī pārējās koalīcijas partijas, kuras joprojām cer trijatā vienoties par kopīgu prezidentu. Tādu apņemšanos vismaz pirmdien pēc koalīcijas padomes sēdes izteica premjere Laimdota Straujuma (Vienotība). Pēc Valsts prezidenta Andra Bērziņa nesenā paziņojuma par atteikšanos kandidēt uz otro pilnvaru termiņu prezidenta vēlēšanu kampaņa var sākties pa īstam. Vienlaikus arī A. Bērziņam, visticamāk, kļūs vieglāk strādāt līdz pilnvaru termiņa beigām 8. jūlijā, jo sabiedrības diksusijās varētu mazināties interese par viņu izteikties.

Latvijas Reģionu apvienība oficiāli nominējusi amatam tās līderi Mārtiņu Bondaru, Nacionālās apvienības politiķi augstajā krēslā vēlas redzēt konstitucionālo tiesību juristu Egilu Levitu, bet Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (Vienotība) pati apstiprināja gatavību kandidēt, atbildot uz žurnālistu jautājumiem. Šie cilvēki ir saņēmuši arī sabiedrības atbalstu, bet ne par vienu no viņiem nav gatava balsot ZZS.

«Vienotība tiešām vēlas spēlēt saprotamu spēli un ļoti cer, ka koalīcijai būs kopīgs kandidāts,» Dienai sacīja partijas ģenerālsekretārs Artis Kampars. Ja citas partijas nominēs savus pretendentus, arī Vienotība varētu nosaukt cilvēku, kuru vēlētos redzēt prezidenta amatā. Tad koalīcija vērtētu, kurš no minētajiem ir piemērotākais un kam ir lielākas izredzes. Pieņēmumu, ka ZZS kā konkurentiem būtu izdevīgi, ja Vienotība nominētu savu līderi Solvitu Āboltiņu, jo tā ZZS varētu mazināt Vienotības ietekmi un ZZS būtu pamats izvirzīt pretenzijas uz premjera amatu, A. Kampars nekomentēja. A. Brigmanis pirmdien, stāvot līdzās L. Straujumai, sacīja, ka ZZS neplāno viņu gāzt un ļaušot strādāt.

Tomēr ZZS bravūrīgais noskaņojums liecina, ka prezidenta vēlēšanas tā varētu izmantot, lai demonstrētu savu spēku. Uz vaicāto, vai ZZS varētu sev vēlamu prezidentu ievēlēt ar opozīcijas balsīm, ja kādu no partneriem tās izvēle neapmierina, A. Brigmanis skaidri neatbildēja. Viņš Dienai sacīja: «Mēs nekalkulējam, ar kādām balsīm. Tas ir aizklātais balsojums. Un kāpēc jūs domājat, ka Vienotība tā arī balsos, kā būs teikusi?»

ZZS, Saskaņai un No sirds Latvijai kopā ir 52 balsis. Citām valdības partijām nav izveidojusies tāda sadarbība ar opozīciju, lai nodrošinātu šādu vairākumu, apejot ZZS. Viens no Saskaņas līderiem Andrejs Klementjevs Dienai apstiprināja, ka Saskaņai ir svarīgi, lai nākamais Valsts prezidents būtu ievēlēts ar tās balsīm, «un mēs noteikti gribam piedalīties». Savukārt Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Gaidis Bērziņš šajā situācijā par lietderīgu uzskata atjaunot koalīcijas frakciju vadītāju tikšanās, kādas notika ceturtdienās pēc Saeimas sēdes, lai atklāti izrunātos par prezidenta izraudzīšanās procesu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?