Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Prezidenta vēlēšanu kampaņa varēs sākties

Ir iespaids, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš varētu nekandidēt uz otro pilnvaru termiņu, «taču mēs nebūsim pārsteigti, ja piektdienas vakarā viņš tomēr paziņos, ka ir gatavs vēlreiz pretendēt uz amatu», Dienai atzina kāds Latvijas delegācijas pārstāvis, kurš kopā ar A. Bērziņu šonedēļ uzturējās Austrijā Valsts prezidenta oficiālajā vizītē.

Tajā viņš arī esot pateicis zīmīgus vārdus: «Tā ir mana pēdējā ārvalstu vizīte.» Taču tos tiklab varot attiecināt arī uz pirmo pilnvaru termiņu. Ja A. Bērziņš piektdien, kā solīts, skaidri pateiks, vai vēlas turpināt šo darbu, prezidenta vēlēšanu kampaņa beidzot varēs sākties pa īstam.

Pirms pāris mēnešiem, kad valdošās koalīcijas līderi paziņoja par plāniem kopīgi meklēt nākamo prezidenta kandidātu, bija iespaids, ka A. Bērziņš ir nolēmis uz otro pilnvaru termiņu nekandidēt. Politiķi arī bija pamanījuši, ka atšķirībā no saviem priekšgājējiem Gunta Ulmaņa, Vairas Vīķes-Freibergas un Valda Zatlera, kuros bijusi jūtama motivācija šo darbu turpināt, A. Bērziņa acīs tādu degsmi ir grūtāk saskatīt. Reizēm esot sajūta, ka atsevišķi amata pienākumi prezidentam «pat sagādā zināmas mokas». Nacionālā apvienība Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) un Vienotība jau sākušas rīkot diskusijas ar dažādām sabiedrības grupām, kurās ik pa laikam izskanējušas kritiskas replikas par tagadējā prezidenta darbību, un arī tas varētu mazināt šo degsmi. Jāatgādina, ka A. Bērziņš ir turīgs cilvēks, kuru augstais amats nav vilinājis kādu savu labumu vai ērtākas dzīves dēļ, un, jau stājoties amatā, viņš atteicās no vairākām privilēģijām.

Taču pirms dažām nedēļām A. Bērziņa darbība aktivizējās un viss liecināja par interesi meklēt sev atbalstītājus - turklāt nevis koalīcijas rindās, bet gan Saskaņā, ar kuras balsīm A. Bērziņu ievēlēja 2011. gadā. Krievu auditorijai adresētajā LTV7 raidījumā Točki nad i A. Bērziņš pieļāva, ka kādreiz Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu ierasties Latvijā, bet kanālā RTVi bija raksturojis Krieviju kā labu kaimiņu. Ja mērķis bija gūt Saskaņas atbalstu, dažuprāt, galvenais priekšnoteikums tam varētu būt cits - dot cerības Saskaņai beidzot nonākt valdībā. «Par to mēs pat nesapņojam. Valsts prezidents nav tā persona, kas var garantēt uzaicināšanu valdībā,» Dienai šonedēļ sacīja Saskaņas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs. Grūti gan atcerēties, kad J. Urbanovičs būtu skaidri pateicis, kā frakcija rīkosies pirms nozīmīgiem balsojumiem. Cits jautājums, vai Saskaņa to ir likusi nojaust A. Bērziņam, kuram ir tikai daļējs koalīcijas atbalsts. Ja A. Bērziņš izteiks vēlēšanos kandidēt vēlreiz, tā būs zīme, ka viņam ir pārliecība par vairākuma balsīm. Taču kuluāros arī izskan, ka ietekmīgi cilvēki ārpus Saeimas jau esot vienojušies par Māra Riekstiņa kandidatūru amatam - viņam šogad beigsies pilnvaras Latvijas vēstnieka NATO amatā. M. Riekstiņš 2007. gadā bija Tautas partijas izraudzītais prezidenta kandidāts.

Ja A. Bērziņš piekritīs kandidēt, Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) viņu oficiāli izvirzīs un atbalstīs, ceturtdien LNT raidījumā 900 sekundes vēlreiz apstiprināja ZZS līderis Uldis Augulis, kurš piebilda: «Nekādus mājienus prezidents nav devis, un mēs arī esam tādā mazā stresā, kas rīt būs.» ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis deputātu brīvdienas vada savā lauku saimniecībā Pūrē un apgalvoja, ka arī neko nezinot. No Vienotības neviens oficiāli negribēja dalīties savās prognozēs, bet kāds šīs partijas politiķis vaļsirdīgi sacīja: «Es būtu ļoti priecīgs, ja man būtu tāds kaimiņš kā Andris Bērziņš - sirsnīgs, izpalīdzīgs, vienkāršs. Vai viņš ir vispiemērotākais kandidāts prezidenta amatam - nezinu.» Vairāki Vienotības un arī daži Nacionālās apvienības deputāti medijos ir pateikuši, ka varētu atbalstīt A. Bērziņu. Nacionālās apvienības frakcijas vadītājs Gaidis Bērziņš gan atkārtoja jau vairākkārt sacīto, ka frakcijai ir savs kandidāts - konstitucionālo tiesību jurists Egils Levits, par kuru labvēlīgi izteikušies arī sabiedrības pārstāvji partijas rīkotajās diskusijās.

Atbildi uz jautājumu, ko piektdienas vakarā varētu paziņot A. Bērziņš, nav iespējams meklēt arī vēsturē. Tomēr Dienas arhīvā ir kāds zīmīgs citāts. «Pirms četriem gadiem mēs visi guvām labu mācību - Valsts prezidenta ievēlēšana nedrīkst būt tikai politisko partiju darījums! Es nevaru lepoties ar to, kā tika izvirzīta mana kandidatūra prezidenta amatam. Toreiz gan sabiedrībai, gan man centās atvēlēt statista lomu,» tā savu ievēlēšanu atcerējās nevis tagadējais prezidents, bet gan viņa priekšgājējs V. Zatlers 2011. gada aprīļa beigās, kad aptuveni ar stundu garu uzrunu uzstājās Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā. V. Zatlers toreiz arī paziņoja par gatavību vēlreiz kandidēt uz amatu un ar konferenci LU vēlējās iedibināt jaunu tradīciju, ka Valsts prezidents pilnvaru termiņa beigās sabiedrības pārstāvjiem, valdībai un Saeimas deputātiem sniedz pārskatu par padarīto. Pēc mēneša V. Zatlers ierosināja 10. Saeimas atlaišanu, bet dažas dienas vēlāk Saeima viņu amatā vairs nepārvēlēja, uzticot Rīgas pils atslēgas A. Bērziņam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?