Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Prezidents neskumst, netiekot uz Davosu

Atšķirībā no priekšgājējiem Vairas Vīķes-Freibergas un Valda Zatlera savas prezidentūras pirmajā termiņā Valsts prezidents Andris Bērziņš nebūs piedalījies Pasaules ekonomikas forumā Davosā, uz kuru nav uzaicināts arī šogad. Tas pašu mājās izraisa pastiprinātu interesi arī tāpēc, ka A. Bērziņš ir Eiropas Savienības (ES) prezidējošās valsts prezidents. «Davosas forumu nav pamata saistīt ar Latvijas prezidentūru,» uzsver ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība), aicinot neuztvert dramatiski A. Bērziņa neuzaicināšanu. Viņš pats, pavadot V. Zatleru, šajā forumā bijis divas reizes.

Pasaules ekonomikas forums, kas ik gadu janvārī notiek Šveices kūrortā Davosā, šogad no 21. līdz 24. janvārim pulcēs īpaši daudz pasaules politikas un biznesa līderu. Lietuvas prezidentei Daļai Grībauskaitei forumā paredzēta viena no galvenajām runām, ziņo LETA. Kad Lietuva 2013. gadā bija prezidējošā valsts, D. Grībauskaite bija prezidentūras līdere, kas Latvijā nav A. Bērziņš. Latviju Eiropadomē pārstāv valdības vadītāja Laimdota Straujuma (Vienotība), kura arī uzskatāma par mūsu valsts prezidentūras līderi. Tāpēc tik dramatiski nebūtu jāuzlūko arī tas, ka prezidentūras laikā notiks diskusija par nākamo Valsts prezidentu pēc A. Bērziņa pirmā pilnvaru termiņa beigām un arī prezidenta vēlēšanas, uzsver eksperti. Tām jānotiek vēlākais jūnija sākumā.

Arī ja prezidentūras beigās Latvijā ievēlē citu prezidentu, tas nekādu iespaidu nevarētu atstāt, vērtē Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens. Atbildot uz vaicāto, par ko liecina A. Bērziņa neuzaicināšana uz Davosu, viņš sacīja: «Tā ir zīme, kā viņu uztver pasaulē, Rietumos un arī biznesa aprindās, no kurām pats ir cēlies.» Politologs uzskata, ka iemesli tam varētu būt arī prezidenta darbībā, jo ārvalstu vizītēs viņš devies citā virzienā - šie braucieni vairāk bijuši uz Centrālāzijas valstīm.

A. Bērziņš plašos skaidrojumos par sajūtām, paliekot ārpus ekonomikas foruma dalībnieku loka, trešdien neielaidās. Ziņu aģentūra BNS vēsta, ka žurnālistiem viņš tikai sacījis: «Es atpūtas pasākumos piedalos tomēr šaurā lokā, dodu priekšroku savai ģimenei un savam makam.» No teiktā var secināt, ka foruma publiskā nozīme viņa izpratnē ir lielāka nekā faktiskā. Kāds ārpolitikas eksperts neoficiāli atzina, ka forums ir vērtīgs, jo tā ir iespēja piedalīties interesantās diskusijās un dibināt kontaktus. Taču nepiedalīšanās tajā būtisku ietekmi uz Latviju neatstās. Savukārt pārāk lielā uzmanības pievēršana šim faktam esot uztverama kā mazas valsts komplekss.

Pirms diviem gadiem uz Davosu devās premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība). Daži politiķi atcerējās, ka V. Vīķes-Freibergas un arī V. Zatlera laikā abu administrācijas ieguldījušas zināmu darbu, lai šo ielūgumu saņemtu. No tā izriet, ka, iespējams, pie tā būtu ticis arī A. Bērziņš, ja Valsts prezidenta kanceleja būtu vairāk piestrādājusi.

Mediji no prezidenta šajās dienās, kad Latvijā uz prezidentūras atklāšanu ierodas Eiropas valstu līderi, cenšas iegūt atbildes vēl uz diviem jautājumiem - vai A. Bērziņš kandidēs prezidenta vēlēšanās un vai pieņems ielūgumu 9. maijā doties uz Maskavu. Prezidentam tuvu stāvoši cilvēki atgādināja, ka arī V. Vīķe-Freiberga un V. Zatlers savu lēmumu pēc pirmajiem četriem amatā aizvadītajiem gadiem paziņoja tikai pavasarī. Savukārt apdomība, nesteidzoties sniegt atbildi par došanos uz Maskavu, nebūt nenozīmējot, ka prezidents ielūgumu gatavojas pieņemt.

Nevēlēšanos atklāt nākotnes plānus J. Ikstens uztver kā saprotamu, jo A. Bērziņam varētu būt svarīgi saprast, kā attīstīsies politiskie notikumi, un to kontekstā vērtēt savas izredzes. Politologs sagaidītu, ka diskusija pirms prezidenta vēlēšanām būtu par to, «ko mēs no viņa sagaidām, kāda ir prezidenta vieta un loma». Tāpat būs svarīgi, vai ir citi kandidāti. Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK līderi jau paziņojuši, ka atbalstītu par prezidentu konstitucionālo tiesību juristu Egilu Levitu. Pirms Saeimas vēlēšanām kā kandidāte bija minēta arī Vienotības līdere Solvita Āboltiņa, kuru, dažuprāt, vēl nevajadzētu svītrot no pretendentu saraksta. Pati S. Āboltiņa nodomus kontekstā ar šo amatu nekomentē. J. Ikstens pieļauj - tādi varētu būt, taču, viņaprāt, «pēc visa, kas ir bijis», Vienotības līderei vajadzētu ieturēt garāku pauzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?