Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Profesora Cipariņa nedarbi

Māris Zanders

Aizvadītais gads Latvijā bijis iezīmīgs ar rosīgiem zinātniskiem eksperimentiem - akadēmiskajām aprindām steidza palīgā un jaunus impulsus deva politiķi. Izvērtās kvēlas debates fizikas jomā - vai līdzsvars un stabilitāte ir arī apstāšanās un sastingums? Un kas īsti ir «bedres dibens»? Kāda ir izturības pakāpe tādam materiālam kā cilvēks? Utt.

Notika arī diezgan revolucionāri pūliņi ekonomikas zinātnē. Iespējams, sākumā kāds varēja īgni rūkt, ka vispārēja naudas trūkuma apstākļos miljoni tiek tērēti smadzeņu skalošanai, t. i., politiskajai reklāmai. Tomēr patiesībā runa bija par jauna tautsaimniecības dzinējspēka meklējumiem, kas paralēli izvirzītu nedaudz jau apnikušajā Latvijas ekonomikas struktūrā jaunas prioritātes - tipogrāfijas pakalpojumus, audio un vizuālās reklāmas u. c. Ja citas nozares grimst, kaut kam jānāk vietā, tāpēc gluži loģisks izskatās pieņēmums, ka ekonomikas sildīšanas nolūkā vēlēšanas varētu rīkot biežāk.

Atdzima arī vecās labās mičuriniešu tradīcijas. Kas notiek, ja sakrusto Šķēli un Šleseru? Ja mēģina uzpotēt Dzintaru Loskutovam? Utt. Jāatzīst, rezultāti pagaidām vēl neskaidri un šie ģenētiski modificētie produkti izskatās diezgan šaubīgi. Bet katrs sākums ir grūts.

Cerīgi likās arī pētījumi uzvedības psiholoģijā. Piemēram, vai cilvēks, kurš īsti nesaprot, ko viņam saka (jo viņš nesaprot valodu), spēj adekvāti atbildēt un vispār strādāt? Visnotaļ saistoša bija arī izpēte, kā cilvēka psihe reaģē, ja viņam vienu un to pašu slikto ziņu pasaka draudīgi dusmīgi vai nomierinoši garlaikoti. Šis eksperiments, šķiet, vēl turpinās, tomēr viens noslēdzās ar nepārprotamu secinājumu - ja cilvēkam vairāku mēnešu garumā ik stundu saka, ka nākamais premjers būs X, tas tomēr nenozīmē, ka minētais indivīds par tādu tiešām kļūs.

Bagātīgs pienesums bijis folkloristikā. Slikto tēlu - Melnais bruņinieks, Ivans & Co - rindu papildināja Svensons, Ļaunā banka un noslēpumainais Valūtas fonds, savukārt latvju totēmisko dzīvnieku panteonam pievienojās nedaudz šizīgie Lācītis un Sabrauktais ezītis.

Šādi irgoties var ilgi un atrast analoģijas ar citām zinātnēm. Var arī indīgi piezīmēt, ka paši labprāt eksperimentos piedalāmies - it kā ir rūgta pieredze ar saspridzinātu laboratoriju, tomēr atkal un atkal ejam uz vēlēšanām. Tomēr trakākais ir tas, ka šo eksperimentu pamatā lielā daļā gadījumu nav ļauna nodoma, drīzāk nezināšana un vieglprātīga attieksme: nu, pamēģināsim šādi, redzēs, kas sanāks... Tādēļ mūsu labiešiem Jaunajā gadā novēlu centīgāk apgūt teorētiskās - jau citu uzkrātās - zināšanas un mazāk aizrauties ar eksperimentiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?