Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Saeimā atkal lems tikai 99 deputāti

Saeima ceturtdien piekrita deputāta Daiņa Liepiņa (LRA) krimināllietas turpmākai iztiesāšanai, ko lūdza Jelgavas tiesa. D. Liepiņš apsūdzēts par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā. Lai arī Saeimas sēdē atzinis, ka deklarāciju patiešām vairākos gadījumos aizpildījis kļūdaini, politiķis notikušo tomēr uzskata par politisko izrēķināšanos, jo viņš neesot izvairījies no nodokļu nomaksas un neesot nodarījis zaudējumus ne valstij, ne pašvaldībai vai kādai privātpersonai.

D. Liepiņš ir arī Latvijas Reģionu apvienības (LRA) frakcijas vadītājs un neplāno nolikt Saeimas deputāta mandātu. Taču līdz ar Saeimas lēmumu viņam ir ierobežotas iespējas pildīt deputāta pienākumus, un faktiski Saeima strādās nepilnā sastāvā, jo lemt varēs tikai 99 deputāti.

Saeimas Kārtības rullis nosaka, ka šādos gadījumos deputāts zaudē tiesības piedalīties lēmumu pieņemšanā Saeimas un komisiju sēdēs, kā arī citu institūciju darbā, kur parlaments viņu apstiprinājis. Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere žurnālistiem paskaidroja, ka deputātam ir tiesības saņemt 50% no deputāta algas, taču viņš nevarēs pretendēt uz kompensācijām. Šie ierobežojumi ir spēkā līdz lietas izbeigšanai vai līdz brīdim, kad stājas spēkā notiesājošs spriedums. Ja deputātu attaisno, viņš saņem visu par atstādināšanas laiku neizmaksāto mēnešalgu, kā arī kompensācijas, teikts Kārtības rullī.

Pēc 9. Saeimas vēlēšanām 2006. gadā jau bija līdzīgs gadījums, kad deputāts zaudēja iespēju piedalīties Saeimas darbā. Toreiz vēlēšanu rezultātu viltošanā bija apsūdzēts no Tēvzemei un brīvībai/LNNK ievēlētais deputāts Juris Boldāns, kura lietā notiesājošs spriedums stājās spēkā 2008. gada rudenī, kad J. Boldānu izslēdza no Saeimas sastāva un notiesāja ar brīvības atņemšanu uz pusgadu. Tagad J. Boldāns ir Balvu novada deputāts (Par prezidentālu republiku). Par nodarījumu, kurā apsūdzēts D. Liepiņš, var sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Aģentūra LETA ziņo, ka nākamā tiesas sēde šajā lietā plānota 31. martā.

D. Liepiņš sēdē lūdza piekrist viņa lietas turpināšanai. Taču viņš uzskata, ka tā ir politiskā izrēķināšanās, jo viņš gadiem esot norādījis uz problēmām Jelgavas mēra Andra Rāviņa (ZZS) vadītajā pašvaldībā, par ko rakstījis arī Valsts kontrolei. D. Liepiņš atzina, ka viņa amatpersonas deklarācijā bijušas nepilnības, kas radušās, pavirši kopējot ziņas no dažādām datu bāzēm. Deputāts, piemēram, ir divās daļās parādījis aizdevumu, kur bija jānorāda viena summa. Viņš arī aizmirsis minēt kādu darījumu par īpašuma pārdošanu un norādīt viņam piederošu automašīnu, kas ir desmit gadu veca.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?