Nesaukt par saldējumu
Ja saldējumam pievieno augu taukus, tā pašizmaksa ir par 30-40% zemāka, un cilvēki ikdienā brīnās, kāpēc dažādu ražotāju produkcijas cenas ir tik atšķirīgas, norāda I. Miezis. To saldējumu, kam pievienoti augu tauki, varētu saukt par auksto desertu. Krievijā pirms gada vētrainas diskusijas izraisīja priekšlikums šādu produktu saukt par melorīnu. Likuma normas neļauj par piena un krējuma saldējumu saukt saldējumu, kuram klāt ir augu tauki. Uzņēmumi šo normu apiet ar izdomu, piemēram, SIA Druvas pārtika uz iepakojuma norāda, ka saldējums ražots, izmantojot pienu, un tas nav melots. Augu tauki sastāvā norādīti jau krietni mazākiem burtiņiem. «Rūjienai ir viegli runāt, viņi pieder a/s Valmieras piens un ir nodrošināti ar izejvielām, turklāt saldējumu ražo nevis no īsta piena, bet pulvera. Mums piens ir īsts, bet pievienotie augu tauki nav nemaz tik lēti un pilnīgi noteikti nav kaitīgi. Ja mums pašiem būtu sava krejotava, varētu atļauties augu taukus neizmantot nemaz,» norāda SIA Druvas pārtika valdes priekšsēdētājs Aldis Ošenieks. Arī a/s Rīgas piena kombināts padomes priekšsēdētājs Ivars Strautiņš šaubās par dažādu nosaukumu ieviešanas lietderību: «Katram ir savas receptes, savi noslēpumi, viens liek klāt sūkalu pulveri, cits neliek, bet vissliktākais būtu sākt uzņēmumiem publiski plēsties savā starpā un graut citam cita tēlu, lai palielinātu savu tirgus daļu.»
Eiropa neatbalstīs
Eiropas Savienībā saldējums nav iekļauts piena produktu sarakstā, skaidro Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta direktore Zanda Matuzale: «Pasaulē ar vārdu «saldējums» saprot putotu sasaldētu desertu ar patīkamu smaržu un garšu. Tam nav obligāti jābūt no piena vai krējuma. Var būt sasaldēts jogurts, olu masa vai sorbets.» Ja tikai pie mums ieviesīs dalītus nosaukumus saldējumam un aukstajam desertam, tas būs jāievēro Latvijas un trešo valstu ražotājiem, bet visi ES valstu ražojumi tik un tā būs jāsauc par saldējumiem. Turklāt nosaukumu «plombīrs» var lietot saldējumam gan ar, gan bez augu taukiem. Patlaban veikalu sortimentā aptuveni 75% saldējuma ir ar augu taukiem, 25% - bez. No Latvijā pārdotā saldējuma apmēram 70% ir vietējā ražojuma, 30% - ievestais, liecina pētījumi. Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks ir nobažījies, ka jauna marķējuma ieviešana vietējā saldējuma daļu tirgū tikai samazinātu.
Ar vai bez augu taukiem - saldējums ir našķis jebkurā gadījumā, atzīst uztura speciāliste Inga Širina. Lai gan piena taukos ir mazāk holesterīna, toties ir A vitamīns un minerālvielas, kuru nav augu taukos.