Piedāvājam vērtējumus četriem vīniem. Pilnu degustācijas aprakstu meklējiet žurnālā Dienas Ēdieni.
Saldie -mammām
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.
Bez nosaukuma
Fantastisks terases vīns
Van Loveren Late Harvest Gewᅢᄐrztraminer, 11,5%, Dienvidāfrika,
2011. gads. Cena - Ls 6,45, De Vino
Ronalds
Pētersons. Aromātā ziedi un gatavi persiki. Garšā tik
sulīgs, ka var dzert vienu pašu, bez deserta. Saldums un skābums
ļoti labi sabalansēts. Ja nu ļoti gribas desertu, tad iedomājos
ābolu drupačkūku, kas pārlieta ar krējuma un cukura mērci. Mana ome
to dažreiz lej, dažreiz ne, bet šajā gadījumā mērce ir
obligāta.
Einars Zalcmanis. Aromātā
glāsmains bišu vasks un rūgtie apelsīni. Man ļoti patīk tas rūgtums
- tā saldais vīns nekļūst šķebīgs. Es šo iedzertu pēc sātīgām
vakariņām, bez deserta vai ar rabarberu plātsmaizi. Jo ilgāk stāv
glāzē, jo vairāk man šis vīns sāk iepatikties.
Rolands
Rudāns. Fantastisks terases vīns visām uzaicinātajām mammām. Taču
rudenīgs, nevis vasarīgs terasnieks ar ābolu miziņu rūgtumu un
pomelo niansi. Der kopā ar pomelo, meloni, citronu krēmu
varbūt.
Ainārs Sedlenieks. Aromātā jūt deserta vīnu, taču
garša liek vilties - gaidīju, ka būs saldāks, bet ir skābens,
drīzāk viegli rūgtens.
Klasisks deserta vīns
Casillero del Diablo Sauvignon Blanc Late Harvest, 12%, Čīle,
2009. gads. Cena par 0,375 l pudeli - Ls 4,69, XO, LB
Outlet
Ronalds Pētersons. Gatavi pūkaini persiki ar medu.
Tomēr fonā tirinās svaigums, kas neļauj vīnam kļūt šķebīgam. Garša
patīkami sabalansēta. Ļoti izdevies, feins paraugs. Sulīgs un
svaigs. Iedomājos kopā ar kēksu, kas nav smags - bez riekstiem,
varbūt ar aprikozēm.
Einars Zalcmanis. Smaržu pušķis ir
blīvs un bagātīgs. Labi sačubināts, brīnišķīgs skābuma rumpis. Ar
šo var gan pie mammas, gan pie beibes bez problēmām iet,
un vakars būs izdevies. Garšīgs vīns.
Rolands Rudāns.
Medains. Ļoti godīgi sataisīts. Pērkot šo pudeli, tu dabū to, ko
gaidi. Elegants rūgtums pēcgaršā. Sader ar ābolu strūdeli,
mandarīnu kūku.
Ainārs Sedlenieks. Klasisks
deserta vīns, kam piestāv jebkurš klasiskais deserts, izņemot
šokolādi.
Ar kūpinātu vistu un drumstalmaizi
Freixenet Mia, 11,5%, Spānija, 2010. gads, pussalds. Cena - Ls
4,15-5,15, Prisma, Maxima, Stockmann, Riga Spirits & Wine
Outlet
Jānis Gailis. Tik neitrāls, ka būs
labs ar jebkuru ēdienu. Var droši ņemt līdzi, braucot pie omes uz
Latgali. Derēs arī ar kūpinātu vistu.
Valentīna
Grandāne. Labi atdzesētu, šo var dzert kā aperitīvu pirms
tortes. Īsa garša, bet spirgtums ir. Desertam nebūs īstais, bet
derēs ar uzkodu maizītēm vai vieglu rasolu, kurā ir svaigs gurķis,
citi svaigi produkti.
Einārs Lazdiņš. Drusku
pikantas notis gan aromātā, gan garšā. Pikantums piedod svaigumu,
vīns šķiet jestrāks. Tas būs lielisks kā aperitīvs vai apvienojumā
ar drumstalu maizei un kanēli.
Ainārs
Sedlenieks. Aromāts atturīgs, bet vilinošs. Smaržo saldāk,
nekā garšo. Garša īsa, momentā pazūd un aizmirstas.
Ar krēmšniti un lauku torti
Rigal the Original Gros Manseng, 11,5%, Francija, 2010.
gads, pussalds. Cena - ap Ls 5, Prisma
Jānis Gailis. Pietiekami svaigs, jo nav
deserta vīnam raksturīgā lipīgā salduma. Vieglas augļu notis. Var
pamēģināt ar krēmšniti un riekstu kūkām.
Valentīna
Grandāne. Drusku tuvāk deserta vīnam nekā iepriekšējais -
šim jau ir viskozitāte, biezāks. Vajag lēnām dzert, jo sākumā
aromāts nav patīkams, bet izvējojas, tad parādās medus notis. Šis
var turēt līdzi kūkām. Piekrītu par krēmšniti, iedomājos arī lauku
torti ar vārīto krēmu.
Einārs Lazdiņš.
Krāsa piesātināta. Vīns līdzsvarots - salds, taču nav šķebinošs.
Labi atdzesēts, saderēs ar tradicionālajām kūkām, ar trekno, biezo,
dzelteno lauku torti.
Ainārs Sedlenieks.
Tuvāk deserta vīnu stilam. Aromātā un garšā nedaudz persiki un
attālas medus notis. Viegls skābums garšā šo vīnu padara svaigāku.
Derēs pie kanēļmaizes.
Seko mums
Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!
Ziņas e-pastā
Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!