Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sešu un vairāk bērnu ģimenēm rosina dot Ls 100 pabalstu

Māmiņām ar sešiem un vairāk bērniem no nākamā gada vajadzētu ik mēnesi saņemt 100 latu pabalstu no valsts, lai uzlabotu šo ģimeņu finansiālo situāciju. Šāds priekšlikums izskanēja vakar Demogrāfisko lietu padomes sēdē, kurā tika debatēts par valsts finansiālo atbalstu ģimenēm ar bērniem, kā arī citiem demogrāfijas jautājumiem.

Pabalsts 100 latu apmērā daļēji varētu kompensēt to, ka sešu un vairāk bērnu māmiņas nevar strādāt, Dienai pastāstīja demogrāfs Ilmārs Mežs. Viņš ideju ir aizguvis no Igaunijas, kur šāda veida pabalstu katru mēnesi 110 latu apmērā izmaksā septiņu un vairāk bērnu māmiņām. Tas esot mazinājis gan daudzbērnu ģimeņu nabadzības problēmu, gan palielinājis dzimstību. Latvijā ir 2600 ģimeņu, kurās aug vismaz seši bērni, tāpēc papildu finansējums būtu nepieciešams 3,2 miljonu latu apmērā. Savukārt, ja šādu summu nav iespējams iegūt, sākt varētu ar 50 latiem mēnesī, tad nepieciešamais finansējums būtu 1,5 miljoni latu, stāstīja I. Mežs.

Tomēr demogrāfijas padomes sēdē priekšlikums manāmu atbalstu neguva. Labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) norādīja, ka patlaban tā nav prioritāte, jo naudas visam nepietiks, un ir jāizvērtē, kas ir svarīgākais. Viņa gan pieņēma priekšlikumu zināšanai. «Ja varat pamatot, kāpēc bērniem invalīdiem šis pusotrs miljons latu noteikti nav tik vajadzīgs kā bērnam daudzbērnu ģimenē, tad kāpēc ne?» sēdē sacīja I. Viņķele. I. Mežs pēc sēdes gan pauda nožēlu, norādot, ka ministrija nevēlas risināt problēmu. «Ir pārāk cieša korelācija starp nabadzību un bērnu skaitu - jo vairāk ģimenē bērnu, jo lielāka ir šī nabadzība. Mēs nedrīkstam sodīt bērnus par to, ka viņi ir piedzimuši šādā ģimenē,» sacīja demogrāfs. Viņš arī uzsvēra, ka pasākumi, kuri tiek īstenoti, nav efektīvi, jo, piemēram, neapliekamais minimums, par ko patlaban ir diskusijas, palīdz tikai strādājošiem vecākiem. Tāpat valsts pabalsts astoņu latu apmērā nav pieņemams. Igaunijā ģimene ar trim bērniem kopš 1. jūlija saņems valsts pabalstu 150 latu apmērā, kamēr tāda pati ģimene Latvijā - 24 latus, norādīja I. Mežs.

Par astoņu latu valsts pabalstu runāja arī Saeimas deputāte Inita Bišofa (RP), viņa norādīja, ka to nepieciešams labāk novirzīt bērnu ēdināšanai izglītības iestādēs un mācību ekskursijām. Tam piekrita arī I. Viņķele, kura piebilda, ka šis pabalsts ar iespējamu pieaugumu ģimenēm, kurās ir otrais un trešais bērns, būtu jāatstāj, bet pārējām ģimenēm šis atbalsts varētu būt brīvpusdienu veidā. Tāpat viņa sacīja, ka labāk būtu koncentrēties uz dažādu pakalpojumu sniegšanu, nevis pabalstu apjoma un klāsta palielināšanu. Kā piemērus viņa minēja bērnu pieskatīšanu, lai vecāki pēc bērna kopšanas atvaļinājuma bez problēmām var atsākt strādāt, kā arī ārpusskolas interešu izglītības nodrošināšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?