Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Skaistie Talsi politisko kaislību varā ceturto gadu

Jau trešo nedēļu Talsu novada domi vada priekšsēdētāja vietnieks Andris Dedzis, kas ievēlēts no Jaunā laika, kurā bija kopš tā pirmsākumiem. Vienotībā viņš vairs nav un tagad pārstāv Reģionu aliansi. Ieraugot A. Dedzi, daži varbūt atskārtīs, ka šī seja jau ir kaut kur redzēta - pirms pāris gadiem televīzijas šovā Koru kari politiķis bija viens no Talsu zilā kora dalībniekiem.

Pirmais iespaids par deviņu pakalnu pilsētu Talsiem saistās ar to, ka tajā cilvēki dzied, pilsētā ir milzumdaudz pašdarbnieku un nemitīgi notiek dažādi pasākumi. Pašvaldību vēlēšanu gaidās priekšstatu par skaisto pilsētu aizēno politiskās pretrunas novada domē vairāku gadu garumā.

A. Dedzis nav ietekmīgākais cilvēks Talsos, un novada vadība viņa rokās nonākusi tāpēc, ka Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) un no Tautas partijas ievēlēto deputātu cīniņu rezultātā dome ir palikusi bez vadības. Pateikt, kurš tagad šeit ir galvenais cilvēks, ir gandrīz neiespējami. Tas nav arī nu jau bijušais Talsu novada domes priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs (ZZS), jo domes vairākumam viņu janvāra beigās izdevās atbrīvot no amata, kas nebija pirmais mēģinājums to izdarīt. Joprojām politisko svaru nav zaudējis bijušais Talsu mērs un domes opozīcijas līderis Aivars Lācarus, kurš kādreiz pārstāvēja nu jau likvidēto Tautas partiju. Uz tās vietējās nodaļas bāzes ir izveidota reģionālā partija Talsu novada attīstībai, kuru vada Aldis Vilsons. Ir cilvēki, kuri norāda tieši uz viņa lielo ietekmi pilsētā, kam tāda noteikti bijusi kā mēra padomniekam laikā, kad Talsu domi vadīja A. Lācarus.

Ja citviet politisko varu cenšas kontrolēt uzņēmēji, tajā ieejot, tad Talsu Komersantu kluba vadītājs Andis Araks atzīst, ka biznesa cilvēki politikā iesaistīties īpaši nesteidzas. Starp deputātiem esot uzņēmēji, bet ne veiksmīgākie. Viņaprāt, pareizākais veids, kā pašvaldībai risināt uzņēmēju problēmas, ir runāt nevis ar katru komersantu atsevišķi, bet ar kluba starpniecību, ievērojot kopējās intereses. M. Krotovs attiecības ar Komersantu klubu raksturoja kā ļoti labas. Tam piekrīt arī Saeimas deputāts Edmunds Demiters, kurš pirms ievēlēšanas bija SIA Jaunalko valdes priekšsēdis un pārstāv Reformu partijas vietējo nodaļu. Viņš sacīja: «Miervaldis Krotovs ir pozitīvs cilvēks, bet viņš nonāca situācijā, kurā koalīcijai bija spēcīga un profesionāla opozīcija, un tāpēc bija grūti strādāt.» E. Demiters uzskata, ka sasaukuma laikā ir izdarītas arī labas lietas un «Talsi ir ideāla vieta, kur dzīvot, audzināt un skolot bērnus. Talsos sadzīvo visas tautības, kas runā vienā - latviešu - valodā.»

Lāga Krotovs

Reģionos savulaik ietekmīgie politiskie spēki - ZZS un TP - Talsu rajona padomē kādreiz strādāja kopā. A. Lācarus bija priekšsēdētājs, bet toreizējais Lībagu pagasta priekšsēdis M. Krotovs viņa vietnieks. Abas partijas bija galvenās sāncenses daudzās pašvaldībās. Talsos šī cīņa bija sevišķi izteikta. Kad 2009. gada vasarā pēc pašvaldību vēlēšanām TP tajās uzvarēja, ZZS vienojās ar visām pārējām domē ievēlētajām partijām pret TP, ko pamatoja ar TP līderu augstprātīgo izturēšanos laikā, kad vara bija viņu rokās.

M. Krotovam nebija pieredzes pilsētas vadībā, un viņš bija ieguvis spēcīgu opozīciju, kā arī koalīciju, kura sastāvēja no sešām partijām - četras bija pārstāvētas ar vienu deputātu. Priekšsēdim bija jāgādā, lai ikviens šajā koalīcijā justos apmierināts. Iespējams, ar to var skaidrot izmaiņas Talsu namu pārvaldniekā, no uzņēmuma valdes atbrīvojot TP izraudzītos cilvēkus - arī A. Vilsonu. Jaunā dome izveidoja SIA Talsu ūdens un SIA Talsu namsaimnieks, kuru valdēs nonāca koalīcijai uzticami cilvēki. M. Krotovs pārmaiņas skaidro ar pašvaldības uzņēmuma iepriekš neveiksmīgo darbību. A. Vilsons vairākumu nodēvēja par «privāto koalīciju», uzskatot, ka ir «jāmaina politiskā filozofija un jāstrādā uz mērķi», nevis ar domu, kā saturēt kopā koalīciju, kas notiekot arī ar budžeta kvotu starpniecību. Vairākuma deputāti varēja noteiktu finansējuma daļu paredzēt konkrētiem mērķiem pēc saviem ieskatiem līdzīgi, kā tas ir noticis arī Saeimā.

Iemesls mēra atbrīvošanai bija M. Krotova nespēja kā pašvaldības uzņēmumu kapitāldaļu turētājam kontrolēt situāciju finansiālajās grūtībās nonākušajā SIA Stendes nami, kuras parādi gulstas uz pašvaldības kā kredīta galvotājas pleciem. Ja domē nebūtu spēcīgas opozīcijas, šāda iemesla dēļ priekšsēdis varbūt arī nezaudētu amatu, un vērīga opozīcija pat ir vēlama, ja vien abu pušu attiecības nebūtu vairāk balstītas uz savstarpējo izrēķināšanos. M. Krotovu vairāki uzrunātie nodēvēja par lādzīgu cilvēku, kas šo īpašību dēļ nespēj stingri vadīt pašvaldību. Pēc dažu viņa oponentu domām, bijušais mērs tikai izliekas mierīgs un labsirdīgs, jo citādi nebūtu spējis koalīciju saturēt.

Vilsons apvieno spēkus

Kad pērn novembrī dibināja reģionālo partiju Talsu novada attīstībai, kā viesi uz tās kongresu bija ieradušies pārstāvji no Reformu partijas, VL!-TB/LNNK un arī Vienotības, kuru pārstāvēja Dāvis Kalmanis. Viņš pārņēma nodaļas vadību no A. Dedža, kurš kopā ar visiem no JL ievēlētajiem domniekiem un vēl vairākiem domubiedriem partiju atstāja. D. Kalmanis skaidro, ka pretrunas radušās, jo nodaļa nav bijusi aktīva. Viņš sācis «cilvēkus vākt kopā», kā arī aicinājis deputātus nodaļai skaidrot domes pieņemtos lēmumus, bet viņi nav gribējuši to darīt. «Ar Miervaldi Krotovu mēs dzīvojam vienā mājā, un par viņu kā kaimiņu varu sacīt tikai to labāko, bet, lai vadītu novadu, nepietiek, ka esi labs cilvēks,» piebilda D. Kalmanis. Savukārt viens no bijušajiem Jaunā laika biedriem teica, ka no partijas aizgājis, jūtot, ka Vienotība var kļūt par reģionālās partijas satelītu, un varbūt tāds bijis A. Vilsona nolūks - sašķelt Vienotību, lai nodrošinātu sabiedrotos savai partijai pēc vēlēšanām.

Ja ZZS stabilākais partneris ir Reģionu alianse, kurai ir biedri visā Latvijā un kuru vada Babītes novada domes priekšsēdis Andrejs Ence, tad Talsu novada attīstībai ap sevi pulcējusi teju visas pārējās labējās partijas. No 17 novada domē ievēlētajiem deputātiem sākotnējo politisko piederību nav mainījuši tikai pieci - četri ZZS domnieki un viens VL!-TB/LNNK pārstāvis. Visi pārējie ir pārdzīvojuši pārgrupēšanos. Dienai ar informāciju par pašvaldību palīdzēja iepazīties domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Priede. Interesanti, ka viņa ir citas pašvaldības - Kandavas novada domes - deputāte, kā arī Vienotības valdes locekle, kas pirms nesenā partijas kongresa aicināja kolēģus kritiski paraudzīties uz Vienotības darbību.

Vēlētājiem visi labi

M. Krotovs esot baidījies dalīties varā ar Tautas partiju, jo tai interesējusi tikai pilsēta. Tagad dome gādājot, ka ES projekti tiek īstenoti arī novadā iekļautajās četrās pilsētās un 14 pagastos. Var arī saprast, kāpēc bijušajai Talsu pilsētas vadībai bija tik grūti atdot varu, jo laikā, kad priekšsēdis bija A. Lācarus, Talsi iekļuva to 17 pilsētu skaitā, kas varēja pretendēt uz tā dēvēto pilsētvides naudu jeb Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu attīstības centriem, saņemot 6,4 miljonus latu.

Bijušais priekšsēdis atzīst, ka ne viss ir gājis gludi. Ūdenssaimniecības pakalpojumu attīstības projekta īstenošanā nācās lauzt līgumu ar darba izpildītāju un sludināt jaunu iepirkuma konkursu. Joprojām tiek gaidīts Administratīvās apgabaltiesas lēmums par Talsu jaunās slimnīcas būvniecību. Domes jau 2010. gadā izsniegto būvatļauju celt jauno slimnīcu līdzās kapiem apstrīdēja Latvijas Zaļā kustība un organizācija Par sakoptu Latviju, ierosinot tiesvedību par būvatļaujas atcelšanu. Pērn sāktie celtniecības darbi par ES fondu naudu finansētā objektā uz laiku tika apturēti, kas radīja zaudējumus.

Priekšsēža noņemšana pilsētā likusi «visiem sarosīties, jo nu ir atkal, par ko runāt», secina uzrunātie. Dažiem nešķiet cilvēciski šādu lēmumu pieņemt īsi pirms vēlēšanām. Citiem grūti saprast, kāpēc domnieki strīdas, ja «katrs par sevi viņi visi ir forši cilvēki un ne par vienu neko sliktu nevar teikt - arī Aivars [Lācarus] bija labs mērs». M. Krotovs, kurš uz laiku kļuvis bezdarbnieks, plāno kandidēt vēlēšanās. Tas, ka ZZS zaudēja mēra amatu, kas ir zināms resurss, mazina ZZS un Reģiona alianses izredzes novada vēlēšanās uzvarēt un saglabāt varu. Pretējā puse, kas apvienojusies ap A. Vilsona vadīto partiju, ir šīm vēlēšanām acīmredzami mobilizējusies. Var paredzēt, ka priekšvēlēšanu cīņas šajā pašvaldībā būs spraigas un interesantas. E. Demiters uzskata, ka partijām ir jāspēj vienoties par koleģiālu sadarbību, jo nevar pieļaut, ka pēc 1. jūnija Talsos turpināsies tāds pats politiskais haoss, kāds ir tagad. M. Krotovs, kas joprojām ar lepnumu nēsā novada kaklasaiti, kādas ir pašvaldības politiķiem un darbiniekiem, sacīja, ka ir gatavs strādāt kopā ar visiem - arī ar Reģionālo partiju, no kuras šāda apņemšanās vēl nav izskanējusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?