Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Skolotāji esot pelnījuši vairāk

Mierīgajā Latvijā iedzīvotāju protesti sākas tikai tad, kad patiešām ūdens smeļas mutē. Līdz brīdinājumiem par iespējamiem protestiem nonākuši pedagogi. Piekritīsim, ka 245 vai pat 255 latu likme (tā ir zemākā) «uz papīra» par slodzi neizklausās rosinoši, un tad mēs brīnāmies, ka skolās ir grūti iemānīt jaunus pedagogus.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis paziņojis, ka mērķis būtu šogad no 1. septembra likmes paaugstināt par 10% un vairāk. Mans nolūks, aptaujājot rīdziniekus, bija noskaidrot, vai viņiem ir priekšstats, cik saņem skolotāji, un vai viņi būtu gatavi pedagogus atbalstīt. Starp citu, dažās citās ielu aptaujās nācies sastapt cilvēkus, kuri pret skolotāju algu paaugstināšanu izsakās ārkārtīgi noraidoši. Šoreiz, lai arī lietus dēļ grūti bija kādu pamudināt uz izteikšanos, sastapu vairākus cilvēkus, kuri uzskata, ka skolotājiem algas jāpaaugstina, un nebija neviena, kurš teiktu citādi. Sandra saka, ka viņa nezina, cik saņem skolotāji, bet diez vai vairāk par 200 latiem «uz rokas». Viņasprāt, tas ir nepietiekami, jo skolotāji audzina jauno paaudzi: «Ja nebūs gudru bērnu, tad nebūs gudras valsts.» Sandra arī uzskata, ka zemākajai algai vajadzētu būt Ls 400 un uz augšu, piemaksājot par darba pieredzi. Vai tas, ka skolotāju algas šobrīd ir zemas, ietekmē izglītības kvalitāti? «Man šķiet, ka skolotāji strādā pēc sirdsapziņas, vai alga ir lielāka vai mazāka,» viņa pieļauj. Karlīna mācās Rīgas 3. ģimnāzijā, un viņai šķiet, ka skolotāji saņem ap 200 latiem par slodzi. Tas nav pietiekami, jauniete saka un turpina: «Tas ir neatbilstoši, zemākajā līmenī, kāds vispār var būt.» Viņasprāt, par vienu slodzi vajadzētu saņemt Ls 500 uz rokas. Šobrīd daudzi skolotāji strādājot divas slodzes. Ļena saka, ka viņa nezina, cik saņem skolotāji, bet viņi vienmēr žēlojoties, ka algas ir mazas. Viņasprāt, svešvalodu skolotāji, kuriem ir piepelnīšanās iespējas, saņem normālu atalgojumu. Uzzinot no manis, kāda ir likme, viņa saka - tas ir par maz, jo ar mūsu bērniem nerviem ir ko turēt. Ļena uzskata, ka 500 latu kaut vai uz papīra būtu adekvāta summa. «Viņi taču ieliek pamatus mūsu bērniem, bet mēs viņiem minimālo algu maksājam, tāpat kā sētniekiem!» Ļena izsaucas. Kristīne šobrīd studē maģistrantūrā un saka, ka nezina, cik saņem skolotājs. Viņasprāt, algai jābūt atkarīgai no tā, kādu vecuma grupu māca. Viņasprāt, likmei jābūt, sākot no Ls 300-350 un uz augšu. Arī viņa sola morālu atbalstu skolotājiem protestu gadījumā - ja neprotestēšot, nekā nebūs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?