Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Talkas pārvērtības

Gaidot Lielo talku, nāk prātā dažādas atmiņas. Arī par padomju laika sestdienas talkām, subotņikiem, kas reizēm izvērtās par itin sakarīgiem pasākumiem ar gandarījumu par kādu sakoptu ciema stūri. Arī to saviesīgā daļa ar līdzņemtajām sviestmaizēm bija jauka, lai gan nereti saviesīgums dažam izvērtās par galveno notikuma jēgu un kārtējo iemeslu sadzerties.

_Subotņikiem_ ar to brīvprātīgi obligāto raksturu piemita arī īpašība bojāt darbaļaužu brīvo laiku, un šādi «darba svētki» radīja pamatotas aizdomas, ka vara ar tiem gluži vienkārši paverdzina pilsoņus, izmanto tos par bezmaksas darbaspēku. Sestdienas talkas (oficiāli dēvētas par komunistisko sestdienas talku) ideju un darba sparu nespēja saglābt arī padomju mitoloģija par Ļeņina nesto baļķi pirmajā _subotņikā_ 1919. gadā, kas kļuva par zirgošanās un pretvalstisku joku tēmu, talciniekiem nīgri nobumbulējot noliktās darba stundas vai ierasti depresīvi un ciniski trekterējot šņabi un uzspļaujot arodbiedrības priekšnieces moralizēšanai.

Kad Kārlis Markss 1867. gadā sāka izdot savu Kapitālu, kas bija viens no padomju ieilgušā murga stūrakmeņiem, cits vācietis - Rūdolfs Klauziuss - jau pirms pāris gadiem bija formulējis entropijas jēdzienu, kas izrādījās ar ļoti plašu pielietojamību, ieskaitot sabiedrības mācību. Proti, nesaņemot enerģiju no ārpuses, dažāda veida slēgtām sistēmām ir neizbēgama tieksme deģenerēties un sabrukt. Padomju klaustrofobiskā sistēma ir sociālās entropijas piemērs. Nacionalizējot un uzurpējot pilnīgi visu, ieskaitot pilsoņu privātuma atliekas, komunismam kā sabiedriskai kārtībai teorētiski un praktiski vairs nebija nekādas «ārpuses», no kuras sistēmai saņemt dzīvinošo, sabrukšanu atvairošo enerģiju. Pati komunisma loģika izrādījās saslēgta entropiskā burvju lokā, kā iznākumā sabruka padomju impērija un līdz ar to - arī subotņiku tradīcija.

Kaut gan komunisms ir izgāzies, Raiņa pravietiskie vārdi «pastāvēs, kas pārvērtīsies» sava patiesīguma dēļ aizvien ir spēkā. Ir noiets pārvērtību ceļš - lielā mērā subjektīvs, iekšējs ceļš - no komunistiskā vergu subotņika līdz Lielajai talkai. Nenoliedzot dažādu nebūšanu un nepilnību destruktīvo ietekmi, tomēr jāsaka, ka brīvajā Latvijā mīt brīvi cilvēki, kuru izcilākais pienesums valsts un vispārības labumam nāk tieši no brīva prāta un labas gribas. Kapitālisma īsais kurss, ko esam apguvuši par vecajām demokrātijām desmitreiz īsākā laikā, mūs ir mācījis skarbi, tomēr patiesi, ka ego totalitārisms un sevī ieciklējusies sirds ne ar ko nav labāka par valsts un politisko totalitārismu. Šādas egoistiskas noslēgtības deģenerēšanās un sabrukšana ir ne mazāk paredzama, tāpēc vienmēr ir liels prieks par brīvo ļaužu dzīvo garu, kas gan ar dažādu labdarību, gan ar Lielo talku pasniedzas pretī citam un citiem. Runa jau patiesībā nav par to, vai pārspēsim uzstādīto 800 tūkstošu atkritumu maisu latiņu, bet gan par tautas dzīvotspēku: vai tas no mana ego čaulas spēs uzdzirkstīt kopības svinēšanā? Svarīgi ir paturēt prātā un kultivēt šo talkas būtību, patieso, pozitīvo pārvērtības lādiņu, kad vingrināmies kopā darīt un reizē paši būt.

Šai ziņā pārvērtības pārdzīvojis ne tikai subotņiks, cik nu tajā bija izdzīvošanas vērta, bet arī pati Lielā talka, triju gadu laikā no viena entuziasta - Annas Žīgures - rīkotas rosības Latvijas 90. dzimšanas dienā kļūstot par Valsts prezidenta patronētu masu pasākumu ar 1303 sakopjamām sabiedriskām vietām. Šogad līdz ar ainavu arhitektu un profesionālas tehnikas piesaistīšanu, ar betonēšanu un smalku loģistiku talka guvusi gluži vai industriālu vērienu. Savā ziņā tas nav slikti un šo institucionālās iesaistes tendenci varētu pat izvērst, piemēram, pašvaldībām uzņemoties iniciatīvu un beidzot publiskās vietās izvietojot vairāk atkritumu urnu, kuru trūkums, atklāti sakot, kompromitē arī talkas ideju. Rīgā tam naudu varētu ņemt kaut vai no vicemēra Šlesera kūrētā, bet tā arī nenotikušā pilsētu mēru dižsalidojuma. Nav jau, protams, tik vērienīgi, kā Doma laukumu apjumt, tomēr jaunu atkritumu urnu dēļ daži tūkstoši zemē nenomestu mēslu varētu izrādīties kritiskais piliens motivācijai, lai daža ceļotāja sirds tiešām ar patiku uzkavētos «tai tīrajā, sakoptajā zemē».

Pēc visa spriežot, augstu amatpersonu iesaistīšanās Lielajā talkā brīvajā Latvijā nedraud ar «Zatlera skārdenes» vai kā tamlīdzīga rašanos pēc «Ļeņina baļķa» analoģijas, un gan jau tautas dzīvais gars radīs spēku, apņēmību un izdomu uz labu vērst ne vien piemēslotu grāvmalu un noplukušu pagalmu, bet arī valsti un tautas saimniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?