Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

«TV auklītes» mūs u bērnos rosina agresiju

Pedagogi un pirmsskolas iestāžu darbinieki bērnudārzos ir spiesti atzīt - pieaug pirmsskolas vecuma bērnu agresivitāte. Kā vienu no iemesliem speciālisti min multiplikāciju filmu ietekmi uz bērnu psihi, agresīvu sižetu atainošana televīzijā tiek pārnesta uz sadzīvi un izspēlēta bērnudārza grupiņās.

«Bērns jūtas apdraudēts, un ar agresīvu uzvedību viņš kā nu to māk pasaulei apliecina, ka nav apmierināts ar dzīvi,» atklāj bērnudārza Priedīte audzinātāja Sandra Ķirse. Pieredzējusī audzinātāja ir pārliecināta, ka gan bērnu autisms, gan hiperaktivitāte ir agresija. Bērni jūtas apdraudēti, - viņiem ir atņemta bērnība.

Izspēlēt tukšumu

Bērni atnāk uz bērnudārzu, un audzinātājas uzreiz redz, kas rādīts televīzijā. «Bērni saskatās multenes, viebjas, šķobās kā zīmētie varoņi, un nav mēra sajūtas,» pieredzēto stāsta S. Ķirse. Izspēlējot redzēto, bērni to it kā nodzīvo no sevis nost.

«Reiz mani uzaicināja piedalīties kādā rotaļā, kur spēlēja televīzijā redzētu sižetu,» pieredzē dalās audzinātāja. «Bērni centās režisēt televizorā redzēto - sižeta nebija, rotaļā «kadri» mainījās ... tad viņa atnāca, tad viņa aizgāja ... līmenī.» Bērni attēlojuši populāru seriālu. Mazās meitenes sajutušas, ka televizorā vienlaikus it kā «ir kaut kas» un tai pašā laikā - «nav nekā». Šajā spēlē viņas nespēja noturēt pārējo bērnu uzmanību. Bērni, izdzīvojot seriālu, nonāca pie apjautas, ka ir izspēlēts ... tukšums.

Pieaugušo rotaļas

Bērnudārza Priedīte vadītāja Sandra Dišlere kā vienu no cēloņiem uzskata mūsdienu moderno laiku, kas nav savienojams ar bērnu dabisko augšanas procesu: «Skola iespiežas bērnudārzā. Mazajiem bērniem, kuriem nepieciešamas rotaļas, jāsāk pirms sava laika darīt nopietnas lietas - mācīties, ievērot regulāru disciplīnu, tādējādi bērnus par emocionāliem kropļiem var padarīt īsā laikā.»

Direktore norāda, ka pat it kā nevainīga lieta kā nosaukuma «bērnudārzs» nomaiņa uz oficiozi vēso «iestāde» dod negatīvu tauriņa spārnu efektu. «Skaistais nosaukums «dārzs» ar dziļu asociatīvu jēgu tagad pārtop par oficiālu «iestādi», kur «audzinātāju» nosauc par «pirmsskolas izglītības skolotāju» un negribot pasaule tiek pārveidota nevajadzīgi lietišķa.»

Ja audzinātāja kopj un sagatavo augsni, lai augs labi augtu, tad skolotājs vienīgi «vada mācību procesu», turpina Ķirse. Audzinātāja ar divdesmit gadu pieredzi atklāj, ka bērnības zaglis un viens no iespējamās agresijas cēloņiem ir attieksmes maiņa pret bērnu dzīvē tik nozīmīgu procesu kā rotaļa. Agrāk rotaļa bērnam bija spēle ar sevi, tagad pieaugušais organizē un vada rotaļu, strādā pie datora, atlasa materiālus un rīkus, organizē vidi, tad sauc bērnus, uzdod jautājumus un gaida bērnu atbildes. «Rotaļa ir kļuvusi par pieaugušo organizētu, tematiskajā plānā iekļautu pasākumu.»

Sazvērestība?

Bērni netieši vai tieši protestē pret šo skolas/armijas režīmu - secina vadītāja Sandra Dišlere: «Bērni intuitīvi nojauš, ka tā nevajag rotaļāties, agresivitāte ir dabisks protests, bet mēs - tie lielie, gudrie ļaudis, uztveram to kā agresiju.»

Bieži vien tekstos, programmās, kur runā par bērniem, pieaugušie runā par bērniem kā par citu sugu, it kā paši nebūtu izgājuši cauri savam laikam. Katram ir savs laiks - gan sarunām, gan rotaļām, gan mācībām. Klausoties bērniem labvēlīgā bērnudārza vadītājas un audzinātājas stāstītajā, pārņem vieglas šausmas - it kā kaut kur sēdētu kāds neredzams, ūsains nelabais onkulis, kas apzināti nolēmis kropļot bērnu domāšanu.

«Masu ir vieglāk vadīt,» piekrīt vadītāja Dišlere. «Laikam ir izdevīgi, lai pārredzamā masa būtu vadāma, bez iniciatīvas, ka bērni neprot rotaļājoties izteikt jūtas.» Tomēr vadītāja konstatē, ka tieši pēdējos gados radusies jauno vecāku paaudze, kas savus bērnus grib veidot par spēcīgām individualitātēm.

Jāizdzīvo visi periodi

Bērnudārzā Priedīte ir noteikts laiks brīvajai spēlei - stundu vai divas bērniem ir iespēja izspēlēties, ko tikai grib. Bērni rotaļās parāda sabiedrību tās krāšņumā, jo izspēlē kāzas, bēres, māju dzīves ikdienu.

«Redzēju, kā viena meitenīte gaidīja bērnu, - izspēlēja dzemdības,» stāsta vadītāja. Spēlēšanās laikā audzinātāja nejaucas.

Vadītāja uzslavē publikāciju Dienā par bērnu hiperaprūpi: «Pārāk liela vecāku mīlestība arī ir bērnu tiesību pārkāpums - padarīt bērna vietā to, ko viņš var pats.» Rotaļu neiekļaušana bērna attīstībā arī ir bērnu tiesību pārkāpums. Rotaļa ir vajadzīga kā pieaugušajam pašapliecināšanās darbā, sasniegumos - ja bērns to nedabū, tad tā ir trauma, kas izpaužas kā autisms, norobežošanās, agresivitāte vai hiperaktivitātes formas.

Šodien pedagoģija ir dziedināšana ar «sakārtotu ritmu», atzīst vadītāja Dišlere, kura ir pārliecināta, ka pašpietiekami bērni ir brīvi. Pirmskolas periods ir nevis brīdis, kad sagatavo skolai, bet dzīvei.

Priedītē grupiņās bērni ir kopā pa divdesmit, dažādi vecumos, brāļi un māsas kopā. Nav dalījuma vecuma grupās, un šis modelis Latvijā ir darbotiesspējīgs jau vismaz divdesmit gadu. Tā ir abpusēja mācīšanās - mazākie redz, ko dara lielākie, redz gan veiksmes, gan neizdošanos, izdzīvo dažādās situācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko skatās

Pērn visvairāk skatīto TV programmu TOP 5 vecuma grupā 4-10 gadi
Šreks Trešais
Viens pats mājās 2
Viens pats mājās 4
Viens pats mājās 3
Viens pats mājās
Avots: TNS Latvia

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?