Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Uzņēmējiem prasa radīt darbvi etas, bet attīstīties nepalīdz

Pirms dažiem gadiem, ekonomiskās krīzes laikā, lai mazinātu bezdarbu un padarītu vieglāku sociālajam budžetam izturamo, bez ienākumiem palikušajām personām izmaksājamo pabalstu slogu, valsts mērogā tika popularizēta uzņēmumu veidošana, uzsverot, ka ikviens uzņēmums rada vismaz vienu darba vietu un ļauj ietaupīt izmaksājamo pabalstu.

Mikrouzņēmumi mazajā biznesā radījuši apvērsumu, jo, salīdzinot ar pirmskrīzes laiku, uzņēmumu skaits pieaudzis par vairāk nekā 43 tūkstošiem, Dienai šo tendenci raksturo Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Savukārt pirms krīzes uzņēmumu veidotājus dāsni atbalstīja kredītiestādes.

Patlaban Dienas aptaujātie uzņēmēji, kuri darbojas mazā un vidējā biznesa mērogā, uzsver, ka paļaujas vienīgi uz saviem spēkiem, jo no valsts institūcijām un bankām neesot vērts palīdzību ne gaidīt, ne prasīt.

Ar banku sektoru saistītie ekonomikas analītiķi kredītiestāžu stratēģijas maiņu kaut negribīgi, tomēr atzīst, savukārt valsts institūciju pārstāvji apgalvo, ka atbalsta programmas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem pieejamas joprojām. Atklāti netiek sacīts, ka pie varas esošie politiķi nolēmuši neatbalstīt mazo biznesu, lai palīdzētu darba devējiem cīnīties ar darbinieku trūkumu, bet netieši uz to norāda, piemēram, iecere atcelt fiksēto iedzīvotāju ienākuma nodokli, par ko Diena jau rakstīja.

Bankas baidās riskēt

Banku kreditēšanas politika ir piesardzīgāka nekā pirms krīzes, atzīst Latvijas Bankas ekonomists Andrejs Kurbatskis un uzsver: «Viens no priekšnosacījumiem aizdevuma saņemšanai ir uzņēmuma paša ieguldījums, kas daudziem mazajiem uzņēmumiem varētu būt nopietns šķērslis.»

Banku pretimnākšana nelielajiem uzņēmējiem tiešām mazinājusies, nenoliedz arī Nordea bankas vecākais ekonomists Andris Strazds un norāda, ka «uzņēmumiem, kuri tikko sākuši darbību, jāmeklē citi veidi kapitāla piesaistei». Viens no atbalsta variantiem varētu būt Hipotēku un zemes banka, kas tiek pārveidota par attīstības banku, domā Swedbank Uzņēmējdarbības kompetences centra vadītāja Inga Keistere, apliecinot, ka šobrīd «komercbankas var kreditēt tikai jau strādājošus uzņēmumus».

Jaunu uzņēmumu veidošanā noteikti nepieciešams lielāks valstiska mēroga atbalsts, uzskata ekonomikas analītiķi, jo banka ir uzņēmums, kura mērķis ir pelnīt, nevis atbalstīt dažādus projektus, atgādina DNB Nord bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Valstij būtu jāatbalsta mazie uzņēmumi, arī tāpēc, ka ievērojama daļa lielo uzņēmumu kapitāla ir ārvalstu kapitāls, bet nacionālo uzņēmējdarbību veido galvenokārt mazais un vidējais bizness, savukārt uzskata uzņēmēji.

Vienīgi pašu spēkiem

«Uzņēmējdarbību uzsākām bez valsts atbalsta ar pašu kapitālu. Varam nopelnīt finanšu līdzekļus - tie nav ļoti lieli, bet stabili -, ar kuriem sev nodrošināt iztikšanu,» Dienai stāsta grāmatvedības pakalpojumu uzņēmuma SIA RICA NAMS vadītāja Māra Kukaine. Uz valsts atbalstu un investīciju programmām necer arī SIA NFC team valdes priekšsēdētājs Aivars Ritovs, norādot, ka uzņēmumam jāspēj strādāt pašpietiekami, turklāt «Latvijā uzņēmēju un valsts iestāžu sadarbība notiek lēni un birokrātiski, salīdzinot, piemēram, ar Igauniju. Daudz mēnešu pagāja, kamēr no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras saņēmu naudu saistībā ar izstādes apmeklējumu,» stāsta A. Ritovs.

Apgalvo, ka palīdz

Gan Ekonomikas, gan Finanšu ministrijas, gan arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji noliedz to, ka patlaban nelielie uzņēmumi netiktu atbalstīti. «Nevaram piekrist, ka valsts atbalsta programmas mazajiem un vidējiem komersantiem šobrīd ir grūtāk pieejamas nekā krīzes laikā,» apgalvo Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāve Evita Urpena.

Arī jaunā Nacionālā industriālā politika paredz, ka mazajiem un vidējiem uzņēmumiem iespējams saņemt atbalstu komercdarbības attīstībai ne mazākā mērā kā lielajiem komersantiem, saka E. Urpena.

Finanšu ministrijas (FM) pārstāve Lelde Kaunese uzsver, paredzēts vienkāršot «grāmatvedības kārtošanu mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem».

Diena jau rakstīja, ka pārmetumus par programmu, kas vērsta uz atbalstu darba vietu radīšanā vienīgi lieluzņēmumos, nesen izpelnījās LIAA. Tās pārstāve Ilga Kikjauka gan apgalvo, ka lielākajā daļā ES fondu programmu var pieteikties gan mikro, mazie un vidējie, gan lielie komersanti.

Tomēr vajag darbvietas

Bezdarba līmenis Latvijā joprojām pārsniedz 10%, kamēr savā privātajā biznesā darbojas tikai aptuveni 9% iedzīvotāju, tāpēc jaunu uzņēmumu veidošanās jāveicina, pretējā gadījumā darba meklētāji, kuri vēlas strādāt, nevis dzīvot no sociālajiem pabalstiem, darbvietas atradīs ārvalstīs, lai arī kādi reemigrācijas plāni tiktu rakstīti, norāda uzņēmējdarbības vides eksperti.

«Esošie uzņēmumi bezdarba problemātiku Latvijā atrisināt nevar,» strikti pauž J. Endziņš un piebilst, ikviena uzņēmuma dibināšana ir apsveicama, jo «katrs uzņēmējs neatkarīgi no komercdarbības formas ir darba devējs un nodokļu maksātājs pats sev, potenciāli - darba devējs arī citiem».

Tieši mazie uzņēmumi ātrā tempā un īsā laikā «rada vairāk darba vietu», argumentu, kāpēc jāsekmē mazo uzņēmumu veidošanās, min A. Strazds.

Galvenais nepieciešamais atbalsts būtu samazināts darbaspēka nodokļu slogs, kas arī ļautu radīt jaunas darbvietas, apgalvo mazā un vidējā biznesa mērogos strādājošie uzņēmēji. Radikāla nodokļu samazināšana gan patlaban netiek solīta.

«Valstij ir tieši pretēja attieksme - vēl šādu nodevu, tādu nodevu ieviesīsim,» domā A. Ritovs. Nodokļu izmaiņas uzņēmējiem pasliktina, nevis uzlabo situāciju, uzskata SIA Mundus vadītājs Jānis Klauze un pamato: «Vienotība uzsver, ka mazajiem uzņēmējiem izdevīgs 9% mikrouzņēmuma nodoklis, bet tiem, kuri darbojas ražošanā, šis nodoklis nav izdevīgs. Kā pretimnākšana tiek izklāstīta iecere diferencēt neapliekamo minimumu, bet tā vienkārši ir vēlme panāk vispārēju iedzīvotāju ienākumu uzskaiti».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Sūdzas par finansistu uzbrukumiem

Lasītāju viedokļi par mazo biznesu portālā www.diena.lv
Jā… Mazais bizness nodrošina pieticīgu eksistenci īpašniekam. Drīz, saskaroties ar paredzamajām nodokļu izmaiņām, daudzi šo hobiju varēs mest pie malas un atkal cierēt uz ES pārtikas pakām un pabalstiem.
Izbijis mazais biznesmenis. Ja godīgi maksā nodokļus un nodevas, pāri nekas nepaliek. Pat nav tā īsti ko ieguldīt attīstībā, kur nu vēl pašam. Transporta bāze noveco, tehnika lūst, ne vienmēr biznesā iet gludi - ir arī zaudējumi. Bet tas jau nevienu neinteresē, interesē tikai iekasēt maksimāli lielas nodevas. Pēc vairākkārtējiem finansistu uzbrukumiem savu darbību izbeidzu.

Bez nosaukuma

Ieguvumi
Var nopelnīt vairāk naudas
Iespēja profesionālajā jomā darīt to, kas patīk
Brīvība organizēt savu laiku
Nav jāievēro korporatīvā hierarhija
Rodas jaunas zināšanas, pieredze

Zaudējumi
Rodas papildu stress
Risks zaudēt naudu
Nedrošība par nākotni
Mazāk laika ģimenei
Jādara lietas, ko negribas darīt, piemēram, jāformē dokumenti valsts iestādēs
Avots: Latvijas iedzīvotāju viedokļi no DNB Nord bankas Latvijas barometra

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?