Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Uzņēmums ražošanu atsācis

Pēc Ziemassvētku pārtraukuma pagājušajā nedēļā, 7. janvārī, darbu atkal atsāka uzņēmuma KVV Liepājas metalurga mazā velmētava, kas strādās nepārtrauktā 24 stundu režīmā.

Diena pārliecinājās, ka iedarbināt visas iekārtas šajā aukstajā laikā bija īsts izaicinājums, jo visas caurules, kurās ir ūdens, no ārpuses bija apledojušas un noklātas ar milzīgām lāstekām, līdz ar to, protams, arī ūdens tajās bija sasalis.

Strādā 283 darbinieki

KVV Liepājas metalurga Šķidrā tērauda velmēšanas ceha vadītāja vietnieks Sindijs Pagrabs stāsta, ka no paša rīta sākās iekārtu atsaldēšanas darbs, izmantojot gāzi un skābekli. Taču problēmas radīja lielais sals, jo, tiklīdz atkausētajās caurulēs kaut uz mirkli darbība apstājās, ūdens atkal sasala. «Pats grūtākais šajā salā ir iedarbināt visas ražošanas iekārtas. Kad sāksies nepārtraukts darbs, kas ilgs visu diennakti, tad jau viss ieies normālajās sliedēs, jo pie nepārtrauktas darbības nekas neaizsals. Jāteic, ka šādā salā tik ekstremālos apstākļos mēs iekārtas iedarbinām pirmo reizi,» atzīst S. Pagrabs.

Viņš norāda, ka velmētavas darbs pilnībā atkarīgs no iepirktās sagataves (metāla plākšņu) daudzuma. Ja to apjoms ir pietiekams, velmētava var strādāt ar pilnu jaudu. Sagataves tiek iepirktas Kalugas pilsētā Krievijā un uz Latviju tiek transportētas pa dzelzceļu. Pašlaik sagatavju esot pietiekami - 30 000 tonnu. Velmētavas diennakts patēriņš ir ap 1000 tonnām. «Pašlaik darbu apgrūtina tas, ka uz sagatavēm virsū ir sniegs, tās ir sasalušas, līdz ar to mums tās vispirms ir jāsasilda, kas atkal ir liels resursu patēriņš,» aukstās ziemas radītās grūtības raksturo S. Pagrabs.

Velmētavas jauda gadā ir ap 300 000 tonnām. Pērn, sākot strādāt vien 18. februārī, tika saražots ap 205 000 tonnu produkcijas. No saražotās produkcijas 180 000 tonnu jau ir pārdotas, arī tūkstošiem tonnu, kas atrodas noliktavā, ir pārdotas, vien nav aizvestas. Galvenie eksporta tirgi ir Vācija, Polija, bet no tālākām valstīm - Alžīrija. Eksportēšana pārsvarā notiek ar kuģiem pa jūru.

S. Pagrabs stāsta, ka mazajā velmētavā pašlaik strādā 283 strādnieki no kādreizējiem četrsimt. Darbs norit četrās maiņās bez brīvdienām. Pašlaik visi strādnieki savas algas esot saņēmuši, un uzņēmums savas saistības pret darbiniekiem esot nokārtojis. Jāpiebilst, ka algas darbinieki saņēma arī par uzņēmuma dīkstāves laiku no 22. decembra līdz 7. janvārim.

Drošības sajūtas nav

Taujāts, vai ir stabilitātes un drošības sajūta, ka darbs būs arī ilgtermiņā, S. Pagrabs stāsta, ka uz nākotni raugās ar cerībām un optimismu. Tajā pašā laikā viņš atzīst, ka ļoti daudz kas būs atkarīgs no situācijas eksporta tirgū, jo Latvijā uzņēmuma ražotā produkcija tiek patērēta minimāli. «Jāteic, ka no tiem vairāk nekā 100 bijušajiem strādniekiem, kuriem neatradās darbs atjaunotajā rūpnīcā, daudzi ir pārkvalificējušies, piemēram, strādā par šoferiem kravu pārvadājumos. Daļa bijušo rūpnīcas darbinieku aizbraukuši uz Vāciju, Lielbritāniju, arī Norvēģiju un Zviedriju. Vairāki elektriķi Vācijā atraduši darbu savā specialitātē. Tiesa, ir arī tādi cilvēki, kuri vēl joprojām ir bez darba,» stāsta S. Pagrabs. Uz jautājumu, vai divos rūpnīcas dīkstāves gados pašam arī nebija doma braukt prom no Latvijas, S. Pagrabs atbild noliedzoši. «Man ir ģimene, divi bērni, tas būtu ļoti sarežģīti. Tādēļ es gaidīju uz rūpnīcas darba atjaunošanu.»

Izstaigājot velmētavu, kurā tikko atsākušies darbi, Dienai radās iespēja aprunāties ar paku svērēju Kristīni, kas uzņēmumā strādā jau kopš 2004. gada. Viņa vaļsirdīgi atzīst, ka drošības sajūtas, ka darbs būs stabils un ilgtermiņā, nav. «Ir tikai cerība. Taču, godīgi sakot, es par to nedomāju. Vienkārši nāku uz darbu, un, kā būs tālāk, tā būs. Arī tos divus gadus, kamēr rūpnīca nestrādāja, es bez darba nesēdēju. Strādāju Liepājas slimnīcā pie virtuves darbiem. Kad man piedāvāja atgriezties darbu atsākušajā rūpnīcā, piekritu. Jāteic, ja rūpnīca atkal darbu pārtrauks, visticamāk, braukšu prom uz ārzemēm,» stāsta Kristīne.

Viss atkarīgs no OIK

KVV Liepājas metalurga valdes loceklis Igors Talanovs uz jautājumu, cik droši var justies viņa darbinieki, atbild, ka tas ir jautājums valdībai. «Mēs jau vairākkārt esam valdībai skaidrojuši un ar skaitļiem pierādījuši, ka, pastāvot pašreizējai elektrības cenai, uzņēmums var strādāt tikai ar zaudējumiem, jo mūsu produkcijas cenas ir nekonkurētspējīgas. Tādēļ svarīgi ir samazināt obligātā iepirkuma komponenti (OIK). Uzskatām, ka valsts varētu nākt pretī un KVV Liepājas metalurgu pavisam atbrīvot no OIK maksāšanas. Taču tas nekādā gadījumā nav priekšnoteikums, lai mēs turpinātu darbu. Darbu varam turpināt un turpināsim arī tad, ja cena par elektrību tiks samazināta uz mazāka OIK rēķina,» teic I. Talanovs.

KVV Liepājas metalurga valdes loceklis stāsta, ja izdosies vienoties par elektrības cenas samazinājumu, jau šā gada aprīlī darbu varētu atsākt tēraudkausēšanas cehs, kas līdzekļu taupīšanas nolūkos strādātu tikai naktīs, kad elektrības cenas ir viszemākās. Ekonomikas ministrijā skaidro, ka OIK samazināšana elektroietilpīgiem uzņēmumiem vēl patlaban ir saskaņošanas procesā ar Eiropas Komisiju. Ministrija gan savā informatīvajā ziņojumā Eiropas Savienības konkurētspējas ministru ārkārtas sanāksmē 2015. gada 9. novembrī norādījusi, ka «elektroenerģijas cena ražotājiem Latvijā ir augstāka nekā citās reģiona valstīs. To nosaka vairāki faktori - gan OIK, gan elektroenerģijas tirgus izolētība. Latvijas-Igaunijas starpsavienojuma nepietiekamas caurlaides spējas rezultātā Latvijas un Lietuvas tirdzniecības apgabalā ir augstāka elektroenerģijas cena nekā citos elektroenerģijas biržas Nord Pool Spot tirdzniecības apgabalos».

I. Talanovs uzsver, ka uzņēmumam pašlaik nav nekādu ārpuskārtas parādsaistību pret darbiniekiem vai piegādātājiem, taču uzņēmums lūdzis valdību uz diviem gadiem atlikt maksājumu Valsts kasei 2,7 miljonu eiro apmērā. Valdība šajā jautājumā lēmumu vēl nav pieņēmusi. Jāpiebilst, ka janvāra sākumā Liepājas tiesa noraidīja SIA Elme Messer Metalurgs pieteikumu par KVV Liepājas metalurga maksātnespēju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

KVV Liepājas metalurgs

Darbību pēc divu gadu pārtraukuma atsāka 2015. gada 18. februārī
Apgrozījums 2015. gadā: 73 miljoni eiro
Pērn saražots ~205 000 tonnu produkcijas
2015. gadā kopumā uzņēmums nodarbināja vairāk nekā 550 strādājošo
Darba algās, ieskaitot nodokļus, samaksāti nepilni septiņi miljoni eiro
Lielākās izdevumu pozīcijas veido maksa par energoresursiem - četri miljoni eiro (tostarp 1,2 miljoni eiro par OIK), vairāk nekā 3,5 miljoni eiro - par gāzi. Uzņēmuma maksa par energoresursiem veido 38% no visām ražošanas izmaksām
Šobrīd uzņēmums savu produkciju realizē Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Vācijā, Islandē, Norvēģijā, Šveicē, Dānijā, Somijā, Alžīrijā, Krievijā (Kaļiņingradā)
Avots: KVV Liepājas metalurgs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?