Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Uzpeld politiski piesegtais

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) pēc korupcijas apkarošanas bloka vadītājas Jutas Strīķes pazemināšanas amatā sākta savulaik izbeigtu vai pēc, iespējams, apzināti paviršām pārbaudēm tā arī nesāktu lietu pārskatīšana. «Jaunas informācijas gaismā tiek celtas augšā arhīva lietas,» Dienas rīcībā esošo informāciju apstiprināja kāds par norisēm birojā informēts augsti stāvošs KNAB darbinieks, atsakoties konkretizēt, kuras līdz galam neizmeklētās korupcijas lietas jau ir vai varētu tikt «reanimētas».

Tiek norādīts, ka līdz iespējamiem lēmumiem par izmeklēšanas atjaunošanu var paiet pat vairāki mēneši. Šo pārbaužu gaismā amatu varētu zaudēt KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs, kurš daudzus gadus darbojies J. Strīķes reputācijas pavēnī un tiek uzskatīts par labvēli, kas no lieliem korupcijas skandāliem līdz šim glābis līdzšinējai biroja vadībai visatbalstošākās partijas - Vienotības - pārstāvjus.

Apdraudēta palikšana amatā

Kopš februāra par KNAB priekšnieka vietnieku un korupcijas apkarošanas bloka vadītāju, kam pakļauta arī Operatīvā nodaļa, ieceltais Jānis Roze no intervijas Dienai atteicās, tāpat kā atturējās komentēt attiecības ar J. Jurašu. No avotiem birojā un citās tiesībsargājošajās iestādēs zināms, ka no Drošības policijas (DP) uz KNAB pārnākušais J. Roze personiski nodarbojas ar informācijas iegūšanu un pārbaudi par iespējamām koruptīvām darbībām un zem lupas pakļuvis arī J. Jurašs.

Viņš neoficiāli nav slēpis, ka jūtas apdraudēts, kā arī dalījies bažās par J. Rozes aktivitātēm. Bijušajam DP darbiniekam J. Rozem tiek pārmests, ka viņš par KNAB priekšnieka vietnieka pienākumu izpildītāju iecelts, pateicoties tam, ka bijis biroja priekšnieka Jaroslava Streļčenoka studiju biedrs un ir viņam lojāls. Tomēr bijušie kolēģi no DP J. Rozi Dienai raksturojuši kā profesionāli un pret koruptīvām darbībām neiecietīgu.

Liecības par kukuli neizmeklē

Viena no lietām, kas izraisījusi korupcijas apkarošanas bloka jaunās vadības interesi, pēc Dienas rīcībā esošajām ziņām, ir pirms četriem gadiem DP sāktā, bet KNAB izbeigtā pārbaude par Ekonomikas ministrijas (EM) politisko amatpersonu iespējamu piekukuļošanu laikā, kad ekonomikas ministra amatu ieņēma Artis Kampars (Vienotība). Veids, kādā KNAB veicis DP pārsūtītās lietas izmeklēšanu, rada aizdomas par politisku favorītismu biroja līdzšinējā praksē.

Lieta balstījās DP operatīvā ceļā iegūtā informācijā un liecībās no kāda ar atjaunojamiem energoresursiem saistīta uzņēmēja, ka viņš vienā no Rīgas tirdzniecības centriem nodevis vairākus desmitus tūkstošu latu lielu kukuli Klāvam Olšteinam, lai ietekmētu amatpersonu lēmumus par labu savam biznesam. Kukuļa nodošanas laikā, aptuveni pirms četriem gadiem, K. Olšteins bija toreizējā ekonomikas ministra A. Kampara partijas biedrs un EM parlamentārais sekretārs.

K. Olšteins, kurš vairs nedarbojas aktīvajā politikā un nesen nolicis zvērināta advokāta eksāmenu, neatbildēja uz Dienas nosūtītajiem jautājumiem, vai uztur pirms pāris gadiem KNAB sniegtās liecības, ka ticis apmelots un kukuļdošanas fakts nav noticis. Dienai no avotiem, kas informēti par izmeklēšanas gaitu, zināms, ka K. Olšteins birojā vērsies ar rakstisku apņemšanos iziet melu detektora pārbaudi, kas tā arī nav notikusi, jo pārbaude jau bija izbeigta, paļaujoties tikai uz viņa liecībām.

Lieta noguļ atvilktnē

Toreizējā KNAB priekšnieka vietniece korupcijas apkarošanas jautājumos J. Strīķe DP pārsūtītās liecības un operatīvā ceļā iegūto pārliecinošo informāciju nodevusi J. Juraša vadītajai biroja Operatīvo izstrāžu nodaļai. «Nebija skaidrs, pēc kādiem kritērijiem Strīķe sadala lietas, bet bez viņas netika pieņemts neviens lēmums par kriminālprocesa ierosināšanu vai pārbaudes izbeigšanu,» Dienai norādīja viens no KNAB jau pametušajiem darbiniekiem, kurš nevēlējās runāt oficiāli. Tas, ka konkrētā lieta tika nodota Operatīvo izstrāžu, nevis Izmeklēšanas nodaļai, deva lielākas garantijas pret informācijas noplūšanu. J. Juraša vadītajā nodaļā lieta nav izmeklēta un nogulējusi atvilktnē, bet Izmeklēšanas nodaļai, konkrētam izmeklētājam, ar uzdevumu veikt resorisko pārbaudi materiāli nodoti tikai dažas dienas pirms tam procesuāli atvēlētā termiņa beigām.

Nododot materiālus Izmeklēšanas nodaļai, sniegts mutisks uzstādījums, ka DP lietu pret K. Olšteinu ir safabricējusi ar politisku zemtekstu un pārbaudi var aprobežot ar paskaidrojumu uzklausīšanu, Dienai stāstījuši par lietas izmeklēšanas detaļām informēti avoti. DP pārsūtīto materiālu «izvilkšana no atvilktnes» sakritusi ar brīdi, kad valdošajai partijai bija svarīgi piebremzēt K. Olšteina ambīcijas.

Izbeigt šo pārbaudi bez kriminālprocesa ierosināšanas 2012. gadā bija Valda Dombrovska (Vienotība) «dzīvības un nāves jautājums», jo tajā figurēja liecība par kukuļa nodošanu gados jaunajam politiķim K. Olšteinam. Viņa vadītā sešu neatkarīgo deputātu grupa 11. Saeimā veidoja izšķirošo balsu vairākumu V. Dombrovska valdībai. Vienlaikus draudošā kriminālprocesa ēna premjera partijai noderēja K. Olšteina ambīciju piezemēšanai - viņa vēlme ieņemt ministra amatu apmaiņā pret sešām deputātu balsīm saskārās ar draudiem, ka DP savāktās informācijas gaismā politiķis nesaņemtu ministra darbā nepieciešamo pielaidi valsts noslēpumam.

Durvis paver vīra amats

J. Juraša sieva Alla Juraša, kura arī kādreiz strādājusi KNAB, tāpat kā K. Olšteins savulaik darbojusies zvērināta advokāta Mārtiņa Kvēpa birojā. Tieši ar A. Jurašas kā advokātes ienākumiem tiek attaisnots J. Juraša dzīvesveids, kas ietver KNAB algu līmenim neatbilstoši dārgus ceļojumus un privātmāju Pierīgā. Taču ir viedoklis, ka saimnieciski ietekmīgu amatu un ienesīgu līgumu sagādāšana A. Jurašai ir veids, kā pateikt paldies KNAB amatpersonai J. Jurašam.

A. Juraša advokātu aprindās netiek uzskatīta par spīdekli, viņai arī ne ar pirmo reizi izdevās nokārtot zvērināta advokāta eksāmenu.

Piemēram, pirms gada ar Rīgas brīvostas pārvaldnieka Leonīda Loginova un brīvostas valdes priekšsēdētāja Andra Amerika (GKR) labvēlību A. Jurašai tika izveidots jauns amats uzņēmumā Rīgas brīvostas flote ar 4000 eiro mēnešalgu. A. Jurašas ienākumus veido arī dāsnas atlīdzības par juridiskajiem pakalpojumiem no Norvik bankas īpašnieka Grigorija Guseļņikova. KNAB ietekmīgā darbinieka sievas noalgošana bijis viens no Krievijas miljonāra pirmajiem soļiem pēc bankas iegādes. Ienesīgs amats un kāpiens pa karjeras kāpnēm Norvik bankā ir arī premjeres dēlam Ģirtam Straujumam.

Tieši ar uztraukumu, ka KNAB varētu atjaunot izmeklēšanu par savulaik politisku apsvērumu dēļ piesegtiem korupcijas gadījumiem, varētu būt izskaidrojami plašākai sabiedrībai grūti izprotamie biroja amatpersonu konflikti un premjerministres Laimdotas Straujumas (Vienotība) apņēmība nomainīt KNAB priekšnieku J. Streļčenoku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?