Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Vairāk naftas, bet mazāk ogļu

Viens no būtiskiem starptautisko kravu pārvadāšanas veidiem ir dzelzceļš, kuram gan jākonkurē ar autotransportu, kā arī ar jūras un gaisa transportu. Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka pērnā gada 3. ceturksnī starptautiski pārvadāto kravu apjoma ziņā līderis ir bijis autotransports - pārvadāti 18 miljoni 663 tūkstoši tonnu, kam seko dzelzceļš - 11 miljoni 918 tūkstoši tonnu un jūras transports - viens miljons 957 tūkstoši tonnu.

Starptautiskajos dzelzceļa kravu pārvadājumos lielākais īpatsvars minētajā laika periodā bijis tieši importa kravu pārvadājumiem - vairāk nekā 10 miljoni tonnu. Kopumā dzelzceļa kravu pārvadājumu struktūrā vislielāko īpatsvaru - 85% - veido tranzīta kravu pārvadājumi, galvenokārt no Krievijas un Baltkrievijas uz Latvijas ostām.

Uzņēmuma Latvijas dzelzceļš pārstāvis Māris Ozols, raksturojot situāciju kravu pārvadājumu jomā, norāda, ka dzelzceļa galvenā priekšrocība ir tā, ka vienā reizē iespējams pārvadāt būtisku kravu apjomu, kā arī vērienīgāki attālumi. Dzelzceļš tiek uzskatīts arī par videi draudzīgāku transportu nekā, piemēram, autotransports.

«Ar pērn pārvadātajiem kravu apjomiem, neraugoties uz saspringto ģeopolitisko situāciju, esam apmierināti. Kritums salīdzinājumā ar 2014. gadu bijis vien par 2,6%, lai gan mūsu sākotnējā sliktākajā scenārijā tas bija pat līdz 20%. Galvenās pārvadātās produktu grupas ir nafta un naftas produkti, kur bijis 2,2% pieaugums, savukārt akmeņogļu pārvadājumos bija samazinājums par 5,2%. Jāteic, ka Krievija aizvien vairāk meklē iespējas ogles pārvadāt caur savām ostām, tādēļ rēķināmies, ka to apjoms kritīsies arī nākotnē. Kritumu ietekmēs arī tas, ka aizvien vairāk tieši vides prasību dēļ oglēm tiek meklēti citi alternatīvi kurināmā veidi. Cita pārvadāto kravu grupa ir melnais metāls, kurā kritums bijis ap 20%. Vislielākais pieaugums bijis kokmateriālu kravām - 52,5%,» saka M. Ozols un arī atzīst, ka pašlaik viens no lielākajiem izaicinājumiem ir kravu piesaiste no Ķīnas, taču tas ir ilgstošs process, un vēl par konkrētiem rezultātiem runāt ir pāragri.

Dzelzceļa kravu pārvadājumi ir aktuāls transporta segments arī tādiem uzņēmumiem kā Sonora, Vervo un DB Schenker. Uzņēmuma Sonora valdes priekšsēdētājs Jānis Mozga stāsta, ka Sonora piedāvā starptautiskos dzelzceļa kravu pārvadājumus Eiropas Savienībā, Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā un Vidusāzijas valstīs, kā arī dzelzceļa kravu pārvadājumus no un uz Ķīnu. J. Mozga atzīst, ka viņa uzņēmumā pērn dzelzceļa kravu pārvadājumi bija tie, kas kompensēja kritumu saldēto pārtikas preču pārvadāšanā ar kravas auto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?