Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Valstiskā līmenī sekos līdzi absolventu darba gaitām

Profesija, kurā strādā augstskolas absolvents, un aptuvens ienākumu līmenis būs tie dati, ko Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno iegūt, izveidojot absolventu darba gaitu uzskaites sistēmu. Mērķis - sniegt topošajiem studentiem noderīgu informāciju, kā arī izmantot iegūtos datus, lai, piemēram, lemtu par budžeta vietu sadalījumu. Ministrija jau ir ķērusies pie darba, tomēr pati izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (Vienotība) apšauba šāda reģistra nepieciešamību.

IZM ir iecerējusi, ka sistēmas darbības pamatā būs informācijas apmaiņa starp augstākās izglītības iestādēm, IZM un Valsts ieņēmumu dienestu (VID). Piemēram, augstskolas un koledžas iesniegs IZM absolventu sarakstu, iekļaujot informāciju par vārdu, uzvārdu un studiju programmas nosaukumu. Ministrija informāciju apkopos un nosūtīs VID, kas to savukārt papildinās ar saviem datiem. VID pārstāve Evita Teice-Mamaja Dienai paskaidroja, ka nav plānots ministrijai sniegt datus par konkrētu absolventu, bet par absolventu grupu, kurā ietilpst ne mazāk kā 10 personu. Par šo absolventu grupu IZM saņemtu ziņas par nodarbinātības līmeni, vidējo aritmētisko ienākumu līmeni un darbvietas nozari. Līdz ar to sensitīvi dati netiktu izpausti.

Ideju par absolventu monitoringa sistēmu pozitīvi vērtē Rīgas Stradiņa universitātes Absolventu asociācijas izpilddirektore Irīna Kukliča, norādot, ka valstij tas būtu visaptverošs instruments studiju programmu kvalitātes noteikšanai. Lai gan universitātes uzkrāj datus par saviem absolventiem, tās nevar sasaistīt personu datus kopā ar ieņēmumiem un maksātajiem nodokļiem, tas savukārt ir iespējams valstij ar VID palīdzību. Kā piemēru viņa minēja ASV pieredzi, kur absolventu spēja iekļūt darba tirgū ir viens no galvenajiem indikatoriem, kas liecina par studiju kvalitāti. Arī Latvijā būtu jāpārņem šāda pieredze, vērtējot gan to, cik ātri students pēc studiju beigšanas dabū darbu, gan to, vai viņš turpina strādāt savā specialitātē.

Savukārt I. Druviete nav pārliecināta, ka izdosies sasniegt vēlamos rezultātus. Piemēram, reģistra dati diez vai sniegšot atbildi uz jautājumu, kāpēc cilvēks strādā vai nestrādā savā specialitātē. Tomēr, ievērojot iepriekš pieņemto lēmumu pēctecību, ministre neplāno pārtraukt darbu pie sistēmas izveides. Pagaidām sistēmas izveidē nav nepieciešami papildu līdzekļi, bet nākotnes prognožu vēl nav.

Patlaban ir sākts darbs pie grozījumiem Augstskolu likumā, tomēr pati absolventu darba gaitu uzskaites sistēma varētu tikt ieviesta tikai 2015. gada beigās vai 2016. gada sākumā. Tikmēr Latvijas Universitāte (LU) pati veido savu absolventu reģistru. LU Studentu servisa direktora vietniece Inta Jaunzeme Dienai pastāstīja, ka tā galvenā mērķauditorija gan nebūs skolēni. Topošajiem studentiem šī informācija varēs noderēt pastarpināti, piemēram, spriežot par viņu pašu karjeras iespējām, bet tie, visticamāk, būs atsevišķi labās prakses piemēri, kas iekļauti informatīvajos materiālos, nevis reģistrs, kam piekļūtu skolēns. Reģistrs tiktu izmantots valsts politikas veidošanai attiecībā uz nodarbinātību un izglītību, kā arī augstskolai, lai sekotu absolventu gaitām un iegūtu atgriezenisko saiti par to, ko nepieciešams uzlabot studiju programmā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?