Ja baltvīnu mēs arvien biežāk baudām arī rudenī un ziemā, tad rozā vīns tomēr vislabāk piestāv un garšo vasarā. Un kļūdaini ir uzskatīt, ka rozā vīns ir radies, sajaucot baltvīna un sarkanvīna pārpalikumus. Gluži otrādi - lielisku rozā vīnu pagatavot nav nemaz tik vienkārši. Jāatceras svarīgākais - rozā vīns tiek pagatavots no sarkanajām vīnogām, kur tikai pavisam neilgu brīdi vīnogu miziņas atstāj kontaktā ar izspiesto sulu. Tieši no miziņām vīns iekrāsojas rozā. Un tad nu ir māksla notrāpīt īsto brīdi, kad miziņas atdalīt no šķidruma, lai vīns izskatītos kārdinoši rozā. Pēc tam jau rozā vīns turpina attīstību līdzīgi kā baltvīns - parasti tiek fermentēts nerūsējošā tērauda mucās. Un finālā tam ir jābūt svaigam un atspirdzinošam!
Barton&Guestier Passeport Rose d'Anjou ir rozā vīns no Luāras reģiona Francijā, precīzāk, no Anžū. Anžū ir slavena ar saviem svaigajiem un bieži vien viegli saldenajiem rozā vīniem. Konkrētais vīns ir pagatavots no Grolleau un Cabernet Franc vīnogām. Vīnam ir spirgti rozā krāsa, kuru papildina svaigs zemeņu, ķiršu un aveņu aromāts. Garšā vīna saldums ir lieliskā balansā ar kraukšķīgu skābumu, kas ļauj šo dzērienu baudīt daudz un ilgstoši (visu pēcpusdienu). Tur ir viss - ķirši, meža zemenes un gatavas jāņogas. Rose d'Anjou maigi pussaldā augļainā garša patiks gan vīna ekspertiem, gan nejaušiem vīna baudītājiem! Ēdiens šim vīnam nav obligāts, taču lieliski saderēs ar viegli pikantiem Āzijas ēdieniem un augļi salātiem.
Runājot par Kalifornijas vīniem, tad daudziem tas asociējas ar viegli baudāmu, saldenu rozā vīnu. No vienas puses, tieši ar šāda stila vīnu Kalifornijas vīnus iepazina daudzi, no otras puses, tas izdarīja lāča pakalpojumu nopietnākai produkcijai. Jo Kalifornija nebūt nebeidzas ar saldiem, viegla stila vīniem. Taču šoreiz runa ir tieši par tādu. Beringer Classic Zinfandel Rose jau vairāk velk uz saldummīļu lauciņu. Tam piemīt viegls, salds sarkano ogu aromāts, kas nedaudz atgādina zemeņu un aveņu kompotu ar nelielu daudzumu brūnā cukura un kulinārijas garšvielām. Garšā vīns ir salds un augļains, ar tikko jaušamu skābumu finišā, kas padara to sabalansētu. Pamatīgi atdzesēts, tas ir brīnišķīgs aperitīvs. Tāpat droši to varam pasniegt pie ne pārāk saldiem desertiem un augļu salātiem ar putukrējumu.