Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Vīpsna un vēstījums par laikmetu

Nu var teikt, ka literatūrkritiķis Guntis Berelis ir uzrakstījis divas latviešu literatūras vēstures. «Lielo un nopietno» (1999. gadā iznāk Latviešu literatūras vēsture) un «mazo, pavieglo».

Izdevniecība Dienas grāmata laidusi klajā rakstnieka un publicista Arnolda Auziņa anekdošu un pastāstu krājumu Arī rakstnieks ir cilvēks. Sastādītājs - Guntis Berelis. Tieši ar šo otro - nenopietno latviešu literatūras vēsturi autori ierosina sākt literatūras stundas: «Skolēniem būs āķis lūpā. Kā? Rakstnieks var būt arī tāds? Un ko tad viņš ir uzrakstījis?» G. Berelis pamato vēl sīkāk: «Arī rakstnieks ir cilvēks, un viņam piemīt visādas vājības, viņš mēdz iekulties gan kuriozās, gan dramatiskās likstās, viņš mēdz sastrādāt negantas muļķības un reizēm arī cūcības, viņš nemitīgi nonāk konfliktos ar visāda veida varām un valdīšanām. Ja rakstnieks nespētu aiz sevis atstāt kaut pāris anekdošu, viņa portrets saveidotos pagalam drūms un neizteiksmīgs, tomēr laimīgā kārtā tādu rakstnieku, šķiet, nav. Vismaz tāds iespaids rodas, lasot Arnolda Auziņa grāmatu Arī rakstnieks ir cilvēks

Bijuši sakarīgi veči

Krājuma pamatā - izlase no A. Auziņa iepriekš dažādās izdevniecībās izdotajiem septiņiem anekdošu krājumiem, pievienotas arī pašas jaunākās.

G. Berelis anekdotēm piešķīris hronoloģiski tematisku karkasu. Ar virsuzdevumu atlasīt tādas, kurās atklātos «gan ironiska vīpsna, gan kāds vēstījums par laikmetu». A. Auziņš piebilst: «Anekdote jau nav tikai smieklīgs atgadījums.»

Mazajā literatūras vēsturē anekdotēs ir piecas nodaļas: Klasiķi. Ne no bronzas vai granīta. Līdz 1918. gadam; Nemierīgie mierlaiki. 1919. - 1940.gads; Starp cenzūru un esamības priekiem. 1940. - 1991.gads; Kad rakstnieku daudz, bet lasītāju par maz. Literatūra trimdā; XXI gadsimtā rakstnieks turpina būt cilvēks. No 1991.gada līdz mūsdienām.

Vaicāts atklāt, kur un kā īsti vācis anekdotes, A. Auziņš saka, ka tās nākušas «no ļoti dažādiem avotiem». Nodaļā par jaunākajiem laikiem var atpazīt arī no avīžu intervijām izveidotas anekdotes. «Man jāsaka, ka man nez kāpēc ir alerģija pret Gaismas pili. Bet agrāk ļoti patika palasīt vecās avīzes. Tur daudz ko varēja atrast,» no vecajām avīzēm A. Auziņš ņēmis nostāstus par Barona, Akurātera, Plūdoņa, Raiņa, Kaudzīšu un daudzu citu literātu izdarībām.

«Gan Rainis, gan Bārda, visticamāk, bijuši ļoti sakarīgi veči, bet iekšējā kristīgā cenzūra tajā laikā laikabiedriem nav ļāvusi pierakstīt viņu gājienus,» uzskata G. Berelis.

Vai zinātniskā fantastika?

Vai visi anekdotēs «cilvēciskotie» laikabiedri bijuši par to priecīgi un izturējušies ar sapratni? Nav taču noslēpums, ka latviešiem patīk, Mirtantes vārdiem runājot, lai «visi dokumenti ir kārtībā» un fasāde - smuka. Apvainošanās tiešām nav gājusi secen. «Es jau esmu līvs un nemaz to nesaprotu,» saka šķelmīgais, dzīvesprieka pilnais rakstnieks, kurš savu pirmo romānu esot uzrakstījis, kad aizgājis pensijā. Klasiskas intervijas vietā viņš labprātāk vienu aiz otras šķiļ krājumā neiegājušās anekdotes.

Piemēram, savulaik uz Auziņu ļoti apvainojusies dzejniece Vita Vīksna, kura pirms Reiņa Ādmīdiņa radio bijusi literārās daļas vadītāja. «Mūs ziemā uzaicināja uz Ludzu. Bija Marta Bārbale, Vita Vīksna, es arī tur biju. Ziniet, kā Latgalē, galdi bija tādi, ka lūst. Noskaitām pantiņus pie galda, un pēc tam - balle. Pēc pusnakts Volga mūs ved uz Rīgu. Stundu esam braukuši, Vita saka - jābrauc atpakaļ uz Ludzu - man zābaki garderobē palika. Sakām - piezvanīsim, atvedīs, tamdēļ nebrauks atpakaļ, esam jau stundu braukuši. Nu labi. Braucam tālāk. Krustpilī vajag paņemt degvielu. Izkāpjam ārā, izlokām kājas, pačurājam, kā vajag. Kāpjam atpakaļ, braucam tālāk. Pie Skrīveriem Vita atkal saka, šoferīt, braucam atpakaļ, man vējš hūti nopūta. Šoferis saka: «Paldies dievam, ka tuvu ir Rīga, citādi jūs atbrauktu galīgi plika. Vita pēc tam nikna kā traka - kāpēc tu mani pa visu Latviju šitā?»

Berelis savkārt ceļ galdā pašu svaigāko anekdoti. «Grāmata Arī rakstnieks ir cilvēks nonāk Mansarda grāmatnīcā. Pārdevēja rāda direktoram, lūk, mums jaunā grāmata atnākusi. Direktors: «Kas tas ir? Zinātniskā fantastika?».»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?