Šoreiz nolēmu ieskatīties virtuvē. Sāksim ar galveno - plīti. Manā virtuvē ir elektriskā plīts, ko izvēlējos jau pirms vairākiem gadiem. Man subjektīvi šķiet, ka gāze virtuvē rada nevajadzīgas smakas. Un nav tik droša. Tas, visticamāk, ir stereotips, bet, ja varu izvēlēties, balsoju par elektrisko. Manējā nav pats jaunākais modelis, tomēr ir ekonomiska, nav indukcijas (draudzenes jau sen saka - tev to vajag!), bet ļoti labi cep, sutina, vāra, ir ar ventilatoru, dažādiem režīmiem un grila iespējām, priekšējais stikls nesakarst. Vārdu sakot, mani apmierina. Un ir arī ekonomiska.
Nākamais - tvaika nosūcējs. Rīks, kas pārvalda smakas un smaržas ne tikai virtuvē, bet visā mājā. Kad cepu zivis vai vāru skābu kāpostu zupu, šķiet, ka aromāts pārņem māju tā, ka to var glābt tikai nosūcējs. Pietiekami jaudīgs, ne pārāk skaļš (lai var dzirdēt mūziku gatavojot). Es dodu priekšroku nosūcējam ar metālisku tauku un tvaika ķērāju, ko viegli var mazgāt trauku mazgājamā mašīnā. Esmu domājusi par autonomo gaisa attīrītāju, tomēr pagaidām esmu atteikusies cenas un lietderības attiecības dēļ.
Vēl viens lielās tehnikas «noteikti vajag», protams, ir ledusskapis. Manas prasības tam ir samērā pieticīgas - lai uztur pareizo temperatūru, ir pārskatāms - atverot to, negribu locīties, meklējot produktus. Lai ir ātrās dzēšanas funkcija, tas ir tik ērti! Man arī ir būtiski, lai ledusskapis ir ergonomisks, tas ir ieslēgts 24 stundas dienā 365 dienas gadā, tāpēc par tā «zaļumu» šķiet būtiski padomāt. Tiem, kas saka, ka tas ir dārgi, iesaku pārskatīt cenas. Labs risinājums no interjera viedokļa ir iebūvējamais ledusskapis.
Un, visbeidzot, trauku mazgājamā mašīna, kas daudzās ģimenēs joprojām tiek uzskatīta par zināmu izlaidību. Es to lietoju jau apmēram 10 gadus gan tāpēc, ka man tiešām nepatīk mazgāt traukus, gan arī tāpēc, ka ietaupu laiku un enerģiju. Atradu blogos, ka, mazgājot vienādu daudzumu trauku ar rokām, ūdens patēriņš ir 60 - 80 l, bet ar mazgājamo mašīnu - 13 l. Un vēl vidēji, mazgājot traukus, gadā patērējam ap 300 stundām. Vai šie nav nopietni argumenti par labu trauku mašīnai? Protams, ja vien tai var virtuvē atrast vietu.
Noslēgumā - atkritumu smalcinātājs izlietnē. Tas ir mehānisms, ko ļoti novērtēju un iesaku. Lai arī atkritumus šķiroju, tomēr izlietnē vienmēr paliks ēdiena gatavošanas atliekas. Drošs, ātrs, kluss un ļoti praktisks mehānisms. Nelikvidē vajadzību pēc virsmu un izlietnes tīrīšanas, tomēr man personiski šķiet, ka visādu baktēriju plosīšanos izlietnes tuvumā samazina gan. Pie šīs ērtības pieradu ļoti ātri.