Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dienas komentārs

Debates par pragmatismu © DIENA

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprīlī beidzot balsos par palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Politiskās intrigas © DIENA

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Trūkst reālas rīcības © DIENA

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secināts Rīgas Ekonomikas augstskolas un Ārvalstu investoru padomes Latvijā veiktajā pētījumā Ārvalstu investīciju vides indekss 2023.

Vinnēs tie, kas pielāgojas © DIENA

Dažādi ekonomisko situāciju un biznesa vidi raksturojošie dati, ekspertu viedokļi, aptauju rezultāti, kā arī pieredzes stāsti atklāj, ka par veiksmes atslēgu gan uzņēmumu, gan nozaru, gan valstu līmenī aizvien vairāk kļūst prasme iet līdzi laikam un pielāgoties 2024. gada realitātei.

Tuvo Austrumu šahs © DIENA

Iepriekšējās nedēļas beigās pasaules uzmanība bija piesaistīta Irānas "atriebes akcijai" – triecienam pa Izraēlu –, atbildot uz pēdējās iepriekš veikto uzlidojumu Irānas konsulātam Sīrijā, kura rezultātā gāja bojā vairākas augstas Irānas militārpersonas.

Viedoklis vai vadlīnijas? © DIENA

Prestižajā un ļoti ietekmīgajā ASV starptautiskās politikas izdevumā Foreign Affairs lasāma plaša publikācija ar nosaukumu Uzvaru nevar aizstāt. Amerikas konkurence ar Ķīnu ir jāuzvar, nevis jāpārvalda (No Substitute for Victory. America’s Competition With China Must Be Won, Not Managed).

Lai visi ceļi vestu uz Rīgu © DIENA

Vecrīga grimst klusumā, tūristus nemana, un telpas stāv tukšas. Šādu apgalvojumu šogad var dzirdēt bieži, un sevišķi aktuāls šis temats kļūst patlaban, kad Latvijā tradicionāli sākas tūrisma sezona.

Ekvadoras precedents © DIENA

Dienvidamerikas valsts Ekvadoras varas iestādes šā gada 5. aprīlī savdabīgā veidā izšķīrās atzīmēt 18. aprīlī gaidāmo Vīnes konvencijas par diplomātiskajām attiecībām gadadienu, valsts galvaspilsētā Kito iebrūkot Meksikas vēstniecībā un apcietinot tajā patvērumu radušo bijušo viceprezidentu Horhi Glāsu.

Ierobežojošais patriotisms © DIENA

Domāju, daudzi sāks spert zemes gaisā, izlasot, ka piekrītu kolēģu no Latvijas Radio (LR) izplatītajā paziņojumā paustajām bažām, ka dzīvojam laikā, kad vārda brīvības un mediju neatkarības robežas sašaurinās.

Ar cieņu, bet arī nemaldinot © DIENA

Nesen mūsu sabiedrības uzmanību piesaistīja Iekļaujošas valodas ceļvedis. (Par šo ceļvedi plašāka informācija meklējama vietnē Pieturzimes.lv.)

Krievijas aktīvu dilemma © DIENA

Aģentūra Bloomberg, atsaucoties uz Lielbritānijas iekšlietu ministra vietnieces Nusratas Gani paziņojumu, nesen vēstīja, ka G7 valstu attiecīgās ministrijas līdz šā gada jūnijam, kad paredzēta šo valstu līderu tikšanas, iesniegs pēdējiem savus priekšlikumus par iesaldēto Krievijas aktīvu konfiscēšanu.

Stadions kā bubulis © DIENA

Publiskajā telpā izvērtušās diskusijas par ieceri Lucavsalā Rīgā būvēt nacionālo futbola stadionu. Kā allaž, iecerētajam projektam ir kvēli atbalstītāji un tikpat kvēli pretinieki. Diezgan ticami, ir arī gana liela daļa vienaldzīgo, pat neskatoties uz to, ka projekta realizācija kopumā varētu izmaksāt ap 44 miljoniem eiro. Gan jāpiebilst, ka daļu – ap 12 miljoniem eiro – it kā varētu segt Eiropas Futbola federāciju asociācija, taču atklāts paliek jautājums, no kādiem avotiem tiks gūti atlikušie 32 miljoni eiro.

Gribam, varam un darām © DIENA

Valdības gaiteņos, precīzāk, tiesību aktu portālā, pašās marta beigās saskaņošanai tika iesniegts valdības rīkojuma projekts par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) reorganizāciju, to vietā izveidojot Dabas aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (DARAM) un Klimata, enerģētikas un vides ministriju (KEVM).

Turcijas protesta balsojums © DIENA

Turcijā 31. martā tika aizvadītas pašvaldību vēlēšanas, kurās šo valsti divdesmit gadus vadošā prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pārstāvētā konservatīvā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) uzrādīja sliktākos rezultātus savas atrašanās pie varas vēsturē.

Bizness un atbildība © DIENA

Valdībā šogad apstiprinātais Finanšu ministrijas izstrādātais Ēnu ekonomikas ierobežošanas plāns 2024.–2027. gadam ir aktualizējis bezskaidras naudas plašāku lietošanu ikdienā.

Turība un politiskā izvēle © DIENA

Latvijā aptuveni puse iedzīvotāju, vērtējot savu finansiālo situāciju, uzskata, ka viņiem naudas pietiek pārtikai un apģērbam, taču dārgāku ilgtermiņa preču, piemēram, ledusskapja, iegāde sagādā grūtības.

Vairākums grib palikt © DIENA

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Asanža pēdējā cerība © DIENA

Londonas Augstā tiesa, kurā vakar tika skatīts jautājums par internetvietnes WikiLeaks dibinātāja Džuliana Asanža izdošanu ASV, pretēji prognozēm pieņēma lēmumu, kas viņam paver cerības izvairīties no ekstradīcijas.

Mēs vairs negribam atpalikt © DIENA

Latvija atkal atpaliek no Lietuvas un Igaunijas! Tāda reakcija daudziem bija uz nesen publiskoto Apvienoto Nāciju Organizācijas Ziņojumu par pasaules laimi.

Paši netic savām versijām © DIENA

Trim koalīcijas partijām vienoti turot fronti, Saeima ceturtdien noraidīja opozīcijas pieprasījumu par finanšu ministra Arvila Ašeradena demisiju

Prezidenta atstādināšana © DIENA

Trešdien kļuva zināms, ka Vjetnamas Komunistiskās partijas Centrālā komiteja, kas ir galvenā lēmumu pieņemšanas institūcija šajā Āzijas valstī, akceptējusi valsts prezidenta Vo Vana Thionga atkāpšanos no amata tikai gadu pēc stāšanās tajā.

Grūtības nav aizmirstas © DIENA

Pirms četriem gadiem – 2020. gada martā – viena no svarīgākajām aktualitātēm mūsu valstī bija dīkstāves pabalsti nodarbinātajiem tajās nozarēs, kuru darbību pilnībā vai daļēji apturēja Covid-19 pandēmija.

Stratēģiskā nenoteiktība © DIENA

Nedēļas sākumā ASV vēstniece Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO) Linda Tomasa-Grīnfīlda nāca klajā ar paziņojumu, ka ASV ir gatavas sākt divpusējas sarunas "bez priekšnoteikumiem" ar Krieviju un Ķīnu par bruņojuma kontroli jeb stratēģisko stabilitāti.

Politikā lieli zēni neraud © DIENA

Otrdien Diena publicēja interviju ar ekspremjeru, ārlietu ministru Krišjāni Kariņu, un šis ir tas retais gadījums, kad politiskai intervijai nepieciešamas skaidrojošas post scriptum piezīmes.

Cik valodās jūs lasāt ziņas? © DIENA

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz nav runa.)

Kārtējais signāls Rietumiem © DIENA

Nedaudz vairāk nekā pirms nedēļas Nigērija ārlietu ministra Jusufa Tugara personā paziņoja, ka ir pieņemts lēmums pēc nepieciešamo priekšdarbu veikšanas iesniegt lūgumu par valsts pievienošanos BRICS.

Kūku svētki bada laikos © DIENA

Otrdien valdība pieņēma, manuprāt, kārtējo dīvaino lēmumu laikā, kad aizvien izjūtam budžeta līdzekļu nepietiekamību daudzām jomām.