Ja receptes šķitīs pārlieku sarežģītas, padarīsim tās vienkāršākas, lai ēdiens nezaudētu garšu, bet ikviens varētu atkārtot šefpavāru cienīgus brīnumus savā virtuvē!
Ar laša un eklēru receptēm dalās Gaismas pils restorāna Klīversala šefpavāre Dace Ostrovska.
Saudzīgi gatavots lasis ar saldo kartupeli
Ēdiens, kas aktuāls visās sezonās, viegls un nenogurdina organismu. Vienkārši un ātri pagatavojams arī mājās, nepaņemot milzum daudz laika, enerģijas un naudas. Batāte ir saldena, lasis maigs, un kopā lieliski sader gan krāsa, gan garša.
30 minūšu / 2 personām / ļoti viegli
Vajadzēs:
- 2 laša filejas gabalus
- 20 g sviesta
- dilles
- citronu
- 1 saldo kartupeli
- dažus zariņus svaiga timiāna
- olīveļļu
- rozā Himalaju sāli, piparus pēc garšas
Gatavošana:
1. Laša filejas gabaliņu liek uz pergamenta papīra, pārkaisa garšvielas, uzspiež virsū citrona sulu, uzliek sviesta gabaliņu un dilles. Ietin un liek krāsnī uz pannas.
2. Turpat uz pannas izkārto arī nomazgātu un 0,5 cm biezās ripās sagrieztu batāti. Pārkaisa ar timiāna lapiņām un pārslaka olīveļļu.
3. Cep visu 160 grādos apmēram 20 minūtes. Ja batātes vēl nešķiet gatavas, tās var pacept mazliet ilgāk, jo katrai cepeškrāsnij jau savs cepšanas režīms.
4. Var pagatavot klāt vēl arī svaigu mērci – maurlokus ar olīveļļu liek blenderī un kuļ apmēram 6 minūtes, tad izkāš caur marles saiti un, kad zaļumu eļļa atdzisusi, sajauc ar skābo krējumu. Ļoti pavasarīgi!
Eklēri ar mandeļu krēmu
Ar mandeļu sviesta krēma pildījumu kūciņas nav pārsātinātas un šķebinoši pārsaldinātas, taču pietiekami saldas, lai ar vienu būtu par maz. Un kopā ar kafiju eklēri lieliski piestāv bibliotēkas atmosfērai.
Apmēram 1 stunda / 20 eklēru / ir ko darboties
Vajadzēs:
- 60 g piena
- 60 g ūdens
- ½ tējk. sāls
- 1 tējk. cukura
- 60 g sviesta
- 70 g miltu
- 2 nelielas olas
Krēmam:
- 125 g piena
- 75 g cukura
- 10 g miltu
- 5 g cietes
- 1 olu
- 70 g mandeļu sviesta
Gatavošana:
1. Uzvāra pienu ar ūdeni, sviestu, sāli un cukuru. Uzvārītajā, verdošajā masā iesijā un iemaisa miltus, tad pievieno olas un kārtīgi samaisa. Masu liek konditorejas maisā un spiež 6 cm garas strēmeles uz pannas, kas izklāta ar cepampapīru.
2. Liek kūciņas sakarsētā cepeškrāsnī un cep vispirms 15 minūtes 190 grādos, pēc tam 10 minūtes 180 grādos ar tvaiku (ja krāsnij nav tvaika režīma, tad apakšā var palikt bļodu ar ūdeni).
3. Liek vārīties pienu uz lēnas uguns un tikmēr atsevišķi bļodā sajauc olas, cukuru, miltus un kartupeļu cieti, līdz veidojas viendabīga masa. Kad piens sāk burbuļot, pakāpeniski pievieno sajaukto masu un ņem nost no uguns.
4. Saputo mīkstu (istabas temperatūrā) sviestu un piejauc tam uzvārīto krēmu. Beigās pievieno mandeļu sviesta krēmu.
5. Ņem eklēru, ar konditorejas uzgali izdur caurumu apakšā un iepilda krēmu. Dekorē pēc patikas. Lai izdodas!