Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Nesitiet apsargus!

"Es laikam aizmirsu pateikt, ka mums ir dejas šodien" — tā Boriss Grebenščikovs uzrunāja publiku savā koncertā 17.aprīlī "Arēnā Rīga" pēc īriski jautrās "Stakani" (Glāzes). Uzreiz jāatgādina, ka tas bija «sēdošais» koncerts, kur biļetes pirmajās rindās maksā krietni vairāk nekā tālākajās. Pāris man līdzās sēdošu krievu puišu tūliņ metās pie skatuves, bet uzreiz uzradās apsargi, liekot apsēsties atpakaļ vietās.

Puiši, lūdzošā neizpratnē veroties te apsargos, te uz B.G., kurš tikko skaidrā krievu valodā bija devis atļauju publikai būt aktīvākai, protams, bija spiesti apsēsties atpakaļ vietās. It kā tas ir loģiski — biļetes pirmajās rindās maksā dārgi, un tajās sēdošie grib redzēt mūziķus nevis aktīvāko fanu pakaušus. Un apsargi dara savu darbu — acīmredzot viņu pakalpojumu pasūtītājs, šai gadījumā, koncerta rīkotājs, ir vēlējies, lai notiek tieši tā.

Pieminētais mūziķa žests ir kā mēģinājums parādīt, ka viņš, kaut arī slavens un daudzu dievināts, tomēr joprojām ir parasts cilvēks no tautas, kurš gatavs pats un arī citus aicina ignorēt kaut kādus noteikumus, kuru ievērošanu nodrošina apsargi, policisti utt. Nika Keiva Rīgas koncertā tie nebija divi vai pieci, bet vairāki desmiti, kas metās pie skatuves jau otrās dziesmas laikā un savās vietās vairs neatgriezās. Tur nu apsargiem vairs nebija pa spēkam neko mainīt. Tikai cerēt, ka pūlis neieņems skatuvi, kas, protams, Nika Keiva koncertā nenotika. Ir arī skarbāki gadījumi — Kurts Kobeins reiz ielēca publikā un kad apsargs, kura uzdevums bija mūziķi pasargāt no trakojošā pūļa, centās viņu uzvilkt atpakaļ uz skatuves, Kobeins apsargam vairākas reizes iesita ar ģitāras korpusu pa seju. Apsargs neizturēja un metās atriebties, uz skatuves atpakaļ uzkāpušo Kobeinu nežēlīgi spārdot, līdz Deivs Grols un Krists Novoseliks pārtrauca spēlēt un devās savu biedru glābt. Braiens Molko no "Placebo" reiz koncertā Polijā iespēra apsargam, kurš, viņaprāt, pārāk brutāli izturējās pret skatuves priekšā trakojošajiem faniem.

Jā gan, festivālos un koncertos ārzemēs apsargi ir smaidīgāki, viņiem uz krekliņiem rakstīts "crowd safety" nevis "security", viņi pat kustas līdzi mūzikas ritmā un laipni pasniedz glāzes ar ūdeni, bet mums jāsaprot, ka šeit, Austrumzemēs, kur cilvēkiem ir jau iedzimta neapmierinātība ar kaut ko un tās izraisīts protesta gars, tauta ir nedisciplinētāka un neprognozējamāka. Tāpēc apsargam koncertā jābūt apsargam, kurš domā tikai par savu darāmo. Līdzīgi kā ginekologam, kuram nav jāiekāro katra sieviete, kura atnāk pie viņa uz apskati, arī karavīram, policistam un apsargam ir jāprot izlikties, ka sirds ir atstāta mājās, citādi tai nāktos ļoti smagi ciest. Ekstrēmā brīdī viņam ir jābūt gatavam uz tikpat ekstrēmām darbībām. Un nemēģiniet ar viņiem strīdēties — tas ir bezjēdzīgi, jo viņiem vienmēr būs taisnība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja