Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Broka: Ušakovs varēs vadīt Sociālo komiteju

Kad pagājušā gada nogalē izskanēja ziņa, ka Rīgas mēra amatam Nacionālā apvienība izvirzīs Baibu Broku, daži jau paspēja nobrīnīties, kādēļ populārā Jaunā Rīgas teātra aktrise nolēmusi iesaistīties politikā. Taču uz Rīgas mēra krēslu pretendē cita Baiba Broka, kas bija plašākai sabiedrībai mazpazīstama juriste.

Sākumā viņas izvirzīšana tika uztverta teju kā "baltā karoga" izkāršana, jo nacionāļu līderi apzinājās, ka Rīgā būs ļoti grūti konkurēt ar tagadējo pašvaldības vadītāju Nilu Ušakovu.

Gaidāmās vēlēšanas Broka pasniedz kā skaidru izvēli starp viņu un Saskaņas centra līderi Ušakovu, jo tieši viens no viņiem būšot nākamais Rīgas mērs. Taču viņa izvairās no tādiem lozungiem kā "krievi nāk!" un negribētu, ka vēlēšanas kļūst par starpnacionālā konflikta izpausmi. Broka sola turpināt Ušakova sociālās programmas rīdzinieku atbalstam, varbūt pat uzticēt šo programmu vadīšanu pašam Ušakovam, kurš Brokas domē varētu vadīt Sociālo jautājumu komiteju. Arī uz jautājumu, kurš bijis līdz šim labākais Rīgas mērs, Broka negaidīti nosauc tieši Ušakovu, nevis partijas biedru Jāni Birku vai kādu citu no latviešu politiķiem.

Fragments no intervijas:

Jūs sevi prezentējat kā jaunu spēku, kas nāks un sakārtos Rīgu, padarīs to latvisku. Kas traucēja to paveikt tēvzemietim Birkam?

Gan viņš, gan mūsu iepriekšējie mēri ir nodrošinājuši, ka Rīga ir latviska. Jautājumi var būt par dažādiem saimnieciskiem lēmumiem, kas tika pieņemti, taču tas jāskatās kontekstā.

Jūsu priekšvēlēšanu sauklis ir Spēks un teikšana; arī partijas kongresā teicāt, ka Rīga būs pasaules latviešu galvaspilsēta, kurā "spēks un teikšana ir latviešiem". Jūsuprāt, vai arī citu tautību pārstāvji var atbalstīt šādus lozungus?

Tas, ka spēks un teikšana ir latviešiem, nenozīmē vēršanos pret citiem.

Jūs esat vizuāli trausla sieviete. Vai sauklis Spēks un teikšana iet kopā ar jūsu būtību?

Spēks ne vienmēr ir fizisks. Esmu pārliecināta par to, ko spēju, un visas lietas daru ilgtermiņā. Pat tad, kad eju skriet, neskrienu mazāk par 10 kilometriem. Visu plānoju garos gabalos.

Diezgan skaidrs, ka Nacionālā apvienība nedabūs 31 vietu Rīgas domē. Ar ko jūs vislabprātāk ietu koalīcijā?

Mēs varētu sadarboties ar visiem spēkiem, kas ir brīvi no prokremliskas ietekmes.

Kuri spēki ir ar prokremlisku ietekmi?

Par tādiem uzskatu Saskaņas centru un Par dzimto valodu. Viņu ideoloģija mums nav pieņemama; neredzu iespēju veidot koalīciju kopā ar viņiem.

Tātad neredzat nekādu iespēju strādāt kopā ar Saskaņas centru?

Nē, esmu to skaidri pateikusi. Man nav pieņemami, ka Ušakovs var balsot par krievu valodu kā otru valsts valodu. Taču man nav jābaidās no cilvēka, kurš četru gadu laikā ieguvis tik lielu pieredzi sociālo jautājumu risināšanā. Es varētu apsvērt iespēju piedāvāt viņam kā opozīcijas pārstāvim vadīt Sociālo lietu komiteju.

Uz kādu rezultātu vēlēšanās cerat?

Gribu iegūt 15 procentus. Domāju, ka no visām latviskajām partijām Nacionālā apvienība iegūs lielāko atbalstu. Šobrīd cīņa notiek par to, lai Ušakovs neiegūtu 31 vietu domē, un viss liecina par to, ka ir tikai divas iespējas. Nākamais Rīgas mērs būs Nils Ušakovs vai Baiba Broka.

Ja kļūsiet par Rīgas mēru, ko darīsiet 9.maijā?

Neko nedarīšu. Tie nav Latvijas valsts svētki, Otrais pasaules karš beidzās 8.maijā.

Vai 16.marta gājienā pirmajās rindās būsiet redzama arī Rīgas mēra statusā?

Protams, iešu arī kā Rīgas mērs. Esmu gājusi visus iepriekšējos gadus, gāju šogad un iešu arī turpmāk. Manā ģimenē bija leģionāri, šis datums mums ir ļoti nozīmīgs, un vienmēr šajā dienā esam viņus pieminējuši. Taču manā ģimenē bijuši arī cilvēki, kas dienēja padomju armijā. Un ne vieniem, ne otriem neprasīja — gribi vai negribi.

Uzvaras pieminekli nedemontēsiet?

Nē, tas nav mūsu mērķis. Latviešu kultūra nav tāda, mēs ar tādām lietām nenodarbojamies. Tomēr skatīsimies, kā attīstīt šo teritoriju. Iespējams, tur vajag atjaunot celiņus un padomāt, lai cilvēkiem būtu ērtāk skrituļot vai braukāt ar velosipēdiem. Netālu var attīstīt kādu sporta kompleksu.

Esat pasniedzēja Latvijas Universitātē, strādājat Latvijas gaisa satiksmes valdē, kandidējat uz Rīgas mēra posteni. Vai to visu iespējams kvalitatīvi savienot?

Pašreizējais brīdis ir ļoti saspringts, prasa ļoti precīzu laika plānošanu. Bet bērnus pagaidām redzu un katru rītu vēl paspēju paskriet. Šorīt, tā kā intervija bija norunāta uz pulksten 9, gan noskrēju tikai astoņus kilometrus ierasto desmit vietā.

Nordea maratonā skriesiet?

Skriešu pusmaratonu. Mans mērķis ir noskriet stundā un 50 minūtēs. Nāku no Madonas un esmu bijusī slēpotāja. Lai nu kam, bet sportam man vienmēr pietiks laika.

Saviem dēliem esat izvēlējusies interesantus vārdus – Erdžans Deniss un Aksels. Vai tad īsteniem latviešiem nav jābūt Jāņiem, Juriem un Pēteriem?

Nē, es tā nedomāju. Aksels ir tāpēc, ka manā dzīvē nozīmīgu lomu spēlējuši vairāki Akseli. Kad biju pusaudze, mana mīļākā grupa bija Guns`N`Roses, vēlāk grāmatā Vienam daudz, otram maz biju ebreju ģimenes tēvs Aksels Džordeiks, kurš uz mani atstāja spēcīgu iespaidu, pēc tam nāca Aksels Munte. Emocionāli šis vārds mani tik ļoti pārliecināja, ka sapratu — dēls būs Aksels.

Visu interviju ar Rīgas mēra amata pretendenti Baibu Broku lasiet Sestdienā!

Top komentāri

Fakts
F
Broka, prihvatizācijas afēru aizmirsusi? Ko bālie bāleliņi satrādā valdībā zinam, Bibliotēka pabeigta, Austrālijas, Dziesmu svētkiem biļetes nedabūt, jo ārzemju! latvieši pirmajā vietā, tikmēr taps jauns cietums, joi tas jau latviešiem vajadzīgāks, kur vēl Parādnieks ar granātām 3-4 gadīgiem bērniem, Opera ar Žagaru! Atbildes nav. Un bālie bāleliņi ir lata bendes tautastērpos! Skolās pie granātu kastēm, kad mācīs kas ir latviskums un patriotisms mācīs par EURO!!!! Vai 16.martā Dzintars un Dombrava acīs paskatījās leģionāriem un pateica paldies, ka izcīnijāt brīvu Latviju, mēs tagad no otra gala to tirgojam un atdodam, lats nav latvisks! Liekulīgi divkoši!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata