Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Sestdiena, 16. novembris
Glorija, Banga

Hajastāna ar vīnogu garšu

Par Latviju divreiz mazākajā Armēnijā pārsteidz dižas vēstures un bagātas kultūras "koncentrāts", lepni, bet laipni cilvēki un neiedomājami garšīgs ēdiens. Tas viss – sniegotu kalnu virsotņu ielokā. 

Armēnijas galvaspilsēta Erevāna tiek uzskatīta par vienu no senākajām pilsētām pasaulē. Līdzīgi kā Rīgā, tur tūristiem par prieku sakopts, glancēts centrs ar staltiem, košiem namiem, bet nomales ir paplukušas, ar daudzstāvu dzīvojamajām mājām, kurām vai katra lodžija savā krāsā un plivinās žāvēties izkārtā veļa. Kā vēlāk pastāsta gids Ariss, ne tik turīgajiem armēņiem nav iespēju iegādāties pat ilūziju par pārticību, jo bankas ilgtermiņa  hipotekāros kredītus nedod: valsts netiek uzskatīta par pietiekami stabilu ne politiski, ne seismiski. "Bet ja nu karš? Bet ja nu zemestrīce?" - finanšu iestāžu bažas ar izteiksmīgiem žestiem un grimasēm attēlo Ariss. 

Kaut arī ne tik turīgi, armēņi pilnīgi noteikti nav skopi. Par dāsnumu var pārliecināties katrs, kurš Armēnijā uzņemts kā viesis: galdi ir tik bagātīgi klāti, ka vai lūzt, viss ir svaigs, gards un sātīgs. Maize un lavašs tieši no krāsns, svaigie, sāļie sieri, kūpoša dolma – vīnogu lapu tīstoklīši ar jērgaļas pildījumu, kebabs, baklažānu un maltās gaļas kārtojumi, armēņu jogurts – macuns, kas ļoti atgādina paniņas. Parasta piedeva - zaļumu grēdas: kraukšķīga kinza, aromātisks baziliks, asie kressalāti utt. 

Ražas laikā galdā tiek celtas arī vīnogas. Armēnija tālu izslavēta ar saviem vīniem un brendijiem. Pat mūsu valsts bijušajiem prezidentiem ir pa mucai slavenā Ararata. Kur mucas glabājas, var uzzināt, jaunākajā Sestdienā izlasot rakstu rubrikā Ceļojums

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Latviešu radīts muzejs

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš par atgriešanos pilī, apvērsumiem priekšstatos par mūsu senčiem un to, ka vēl ir daudz, ko rakt.

Starp ģerboņiem, karogiem un himnām

Tuvojoties Latvijas valsts svētkiem, 18. novembrim, SestDiena nolēma palūkoties vēsturē un noskaidrot, kā tad radušies tie simboli, kurus mēs tradicionāli asociējam ar kādu valsti. Mūsdienās p...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata