Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Savickis: Visiem Saeimas deputātiem jābūt miljonāriem

Bijušais premjers, tagadējais hokeja kluba Rīgas Dinamo valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis ir iegājis vēsturē ar teicienu par «septiņiem trekniem gadiem». Aizvadītā sezona bija septītā jauno laiku Dinamo vēsturē, un pēdējā laikā aktivizējušās runas, vai tik nav beigušies arī Dinamo «treknie gadi». Kluba faktiskais vadītājs, gāzes kompānijas Itera Latvija prezidents Juris Savickis gan aicina nevilkt šādas paralēles un stāsta, ka aktīvi meklē finansējumu, lai Dinamo arī turpmāk varētu spēlēt Kontinentālās hokeja līgas (KHL) turnīrā.

Nav noslēpums, ka nauda Dinamo uzturēšanai līdz šim pārsvarā nākusi no Krievijas, bet pēdējā gada notikumi Ukrainā likuši citām acīm paskatīties uz šo projektu. Daudziem šķiet, ka Dinamo ir viens no Krievijas «maigās varas» instrumentiem, ar ko Latviju mēģina noturēt Maskavas ietekmes zonā.

Fragments no intervijas:

Vai nākamgad Rīgas Dinamo vispār pastāvēs un spēlēs KHL?

KHL ir pieņemta jauna stratēģija, kas izstrādāta uz trim gadiem. Tas nozīmē, ka mums jāsameklē nauda trim gadiem uz priekšu.

Vai pastāv arī iespēja, ka naudu neizdosies atrast?

Man negribētos pieļaut šādu iespēju, bet jāņem vērā arī ģeopolitiskā situācija. Sankcijas, naftas cenas utt. — biznesa vide uz to jūtīgi reaģē, naudu nopelnīt kļūst arvien grūtāk. Arī mūsu politiķi ne pārāk labvēlīgi izturas pret tādu lielvalsti kā Krievija. Man tas viss tagad jāneitralizē, jāpaskaidro, ka tauta dažkārt domā savādāk, nekā rīkojas politiķi.

KHL projekts ir izdevīgs visiem; arī Latvijas hokejam tas ir palīdzējis attīstīties. Mūsu izlases pamatkodols spēlē Dinamo, un atcerēsimies, cik labi mums izdevās nospēlēt Soču olimpisko spēļu turnīrā!

Kāda ir Dinamo hokejistu vidējā alga?

Vidēji sanāk ap 300 000 eiro gadā. Var nopelnīt arī vairāk: viss atkarīgs no tā, kā spēlē, jo tiek maksātas prēmijas par uzvarām, iemestām ripām utt. Es vispār domāju, ka pamatalgai vajadzētu būt diezgan minimālai, jo spēlētājam ir jācenšas nopelnīt to lielo algu. Pretējā gadījumā algas ir tik lielas, ka hokejistiem šķiet — man ar to pilnīgi pietiek.

NHL hokejs ir bizness, ar ko klubu īpašnieki pelna naudu, bet KHL komandas pārsvarā tiek uzturētas ar valsts varai pietuvinātu uzņēmumu līdzekļiem.

Redziet, cik liela ir jūsu alga?

Krietni mazāka nekā Rīgas Dinamo hokejistiem.

Tad salīdziniet savu algu ar to, kādu nopelna amerikāņi un kanādieši. Tas nozīmē, ka viņi ar savu labklājību var uzturēt komandu, samaksāt pat 300 eiro par biļeti. Un cik esat gatavi maksāt jūs? Desmit eiro? Lūk, tur ir tā starpība! Pie mums līdzjutēji nevar uzturēt tāda līmeņa komandu. Es parēķināju, ka Dinamo pats bez sponsoriem varētu savākt kādus trīs miljonus eiro gadā. Bet kluba budžets ir 12 miljoni eiro gadā.

Vai piekrītat uzskatam, ka KHL ir Krievijas "maigās varas" produkts?

Tas ir pilnīgi izdomāts propagandas termins.

Taču Dinamo joprojām tiek uzturēts par Krievijas naudu.

Labi, bet kas Latvijai liedz iespēju uzturēt šādu komandu? Tādi uzņēmumi kā Latvenergo, Lattelecom, Latvijas valsts meži varētu samesties pa pāris miljoniem, un lieta darīta! Ja nepatīk, ka Dinamo spēlē KHL, savāciet naudu un brauciet spēlēt NHL! Tikai šaubos, vai mēs tur kādam esam vajadzīgi. Es saprotu, ne visiem patīk krievi. Taču viņi ir mūsu kaimiņi, 140 miljoni iedzīvotāju, viņiem ir nafta un gāze, viņiem ir bagāta vēsture un kultūra, mēs gadsimtiem esam dzīvojuši blakus.

Vai tas, ka savulaik bijāt VDK virsnieks, jums palīdzējis iegūt sakarus Krievijā un citur?

Nekad neesmu slēpis, ka biju VDK darbinieks. Interesantākais ir tas, ka biznesa darīšanās, piemēram, Vācijā, kad pateicu, ka esmu strādājis VDK, pret mani uzreiz bija liels respekts un uzticība. Jo viņi zināja, ka tā laika čekisti ir goda cilvēki, sarunāts nozīmē – izdarīts. Manā laikā VDK strādāja rūpīgi atlasīti cilvēki, tur neņēma darbā dzērājus vai cilvēkus ar citām tieksmēm. No vienas puses, pat esmu priecīgs, ka pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas bijušajiem VDK darbiniekiem aizliedza darboties politikā, jo varbūt es būtu aizgājis pa šo ceļu, un nezinu, kā tas būtu šodien. No otras puses, Latvija neizmantoja milzīgu potenciālu, kas bija cilvēkiem, kuri padomju laikā strādāja VDK un kompartijas struktūrās. Viņi tika nostumti malā, viņiem pateica: jūs esat «bijušie», mēs veidosim kaut ko citu. Un ko tad esat izveidojuši? Kā mēs tagad dzīvojam?

Piemēram, jūs esat miljonārs...

Es drīzāk esmu izņēmums. Mums ir krietni par maz miljonāru. Jābūt tā, lai Latvijā ir vismaz 10 000 miljonāru, visiem Saeimas deputātiem jābūt miljonāriem. Tad viņi vairāk domātu par valsti un tautu, nevis par to, kā nopelnīt dienišķo maizi un samaksāt par bērna mācībām prestižā skolā.

Savulaik jūs intervijā LTV raidījumam 1:1 tā arī nesniedzāt konkrētu atbildi uz jautājumu, vai Latvija bija okupēta; teicāt, «lai vēsturnieki pastrādā». Vai esat iepazinies ar vēsturnieku secinājumiem un varat pateikt, vai 1940.gadā Latvija tika okupēta?

Arī tagad nevaru sniegt viennozīmīgu atbildi, jo ir arī tādi termini kā "aneksija", "inkorporācija" u.c. Šo terminu formulējumi ir diezgan neskaidri un izplūduši, daudzi vēsturnieki un juristi par tiem strīdas. Varbūt var teikt arī "okupācija", bet mēs izdzīvojām un attīstījāmies.

Bet padomāsim tālāk — šodien mums daudz kas ir līdzīgi kā bijušajā PSRS. Tolaik galvenie lēmumi tika pieņemti Maskavā, tagad Briselē. Tolaik bija rubļi, tagad eiro (lata nav). Mūs aizsargā citas valsts karaspēks (tolaik PSRS armija, tagad NATO). Mēs taču neuzskatām, ka šobrīd esam okupēti? Interesanti, kā mūsdienu situāciju pēc gadiem piecdesmit vērtēs mūsu bērni un mazbērni.

Visu interviju ar Juri Savicki lasiet žurnāla Sestdiena 13.marta numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata