Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Atliek novēlēt – lai katram, sevišķi šajā pirmssvētku laikā, tiešām kaut uz brīdi pavisam konkrēta baļķa aizdabūšana uz otru pagalma galu kļūtu par vissvarīgāko tā brīža problēmu.

Cenzūras DNS

Neredz, nedzird, nerunā. Trīs slavenie mērka­ķi ar aizklātām acīm, ausīm un muti, kas mūsdienās sen iemantojuši ikonisku nozīmi un iegūluši pat viedtālruņu sarakstes sim­bolu skaitā, visiem ir labi pazīstami. Taču, vai XVII gadsimta Japānā ar tiem tika saprasts tas pats, kas mūsdienu Rietumu pasaulē?

Arī cenzūras izpausmes – gluži tāpat kā viss pārējais mums apkārt, sākot ar ikdienas paradumiem un modi un beidzot ar tehnoloģiju lietojumu, – mai­nās. Gluži tāpat kā mūsu izpratne par to, kas vispār ir cenzūra, gatavība to atpazīt un tai pakļauties. Un kā vispār par to runāt, ar izstāžu kuratora Kaspara Vana­ga vārdiem izsakoties, noliekot blakus pusaudzi ar viņa virtuālās realitātes kosmosu un vecmāmiņu ar atmiņām par auksto karu un radiouztveršanas traucē­tājiem?

Šīs nedēļas SestDienā no dažādām pusēm par to, kā neklusēt, vienlaikus arī neslīgstot nevajadzīgā un neauglīgā nostalģijā pēc "vecajiem labajiem laikiem". Kā mums šodien pietrūkst un kas vajadzīgs, lai ikviens uzdrošinātos runāt par svarīgo brīžos, kad notiek pēc paša mērauklas nepieņemamais, un sargāt ne tikai savu personisko, bet arī publisko telpu no tīši ļaun­prātīgiem vai gluži vienkārši muļķīgiem nodomiem? Ne jau vienmēr tas nozīmē iziet ielās ar plakātiem, ne vienmēr – organizēt akcijas, vākt parakstus un cīnīties ar pie varas esošajiem, mēģinot panākt, lai ieklausās. Bet arī to. Jo, kā režisores Kristas Burānes pieredze pierāda, – tā var kaut ko panākt ne tikai konkrētajā jautājumā, bet arī kopējā sabiedrības izpratnē, kaut vai pavisam mazu mirkli liekot aizdomāties par to, kāda attieksme no amatpersonām vispār mums ir pieņemama un kāda ne. Vai ar aktivitāti un skaļu iestāšanos par vēsturiskām vērtībām izdosies, piemē­ram, izveidot vietējiem patīkamu vidi Āgenskalnā, gan vēl redzēs. Atliek vien cerēt, ka šajā gadījumā atbildī­gās amatpersonas nav kā mērkaķi aizklājuši visu iespējamo, lai tiem priekšā liktos argumentus prasti ignorētu.

Taču galvenais jau laikam ir pavisam vienkārši – lai vispār panāktu kādas pārmaiņas, vajag sākt ar uzmanības pievēršanu ikdienai, "apziņas pieslēgša­nu". Tad varbūt pilnīgi negaidīti rutīna un sīki ieradu­mi pārvērtīsies mākslā, māksla mūzikā, bet mūzika aizvedīs pie intereses par fiziku, ķīmiju vai anatomi­ju. Un, kā šajā SestDienā saka Reinis Sējāns, savas vides iekopšana noved arī pie katra paša sakārtoša­nās un attīrīšanās no visa liekā. Tāpēc atliek novēlēt – lai katram, sevišķi šajā pirmssvētku laikā, tiešām kaut uz brīdi pavisam konkrēta baļķa aizdabūšana uz otru pagalma galu kļūtu par vissvarīgāko tā brīža problēmu.

Žurnāla SestDiena 8. – 14. decembra numurā lasiet:

TUVPLĀNĀ. Visa par daudz. Nav par daudz. Pēc ilgāka laika atkal kopā izdodot jaunu albumu, Instrumentu mūziķi Jānis Šipkēvics un Reinis Sējāns intervijā SestDienai stāsta gan par mākslas un mūzikas pasaules sastapšanos, gan savu sapņu cilvēku un to, cik smalks ir radīšanas process.

LATVIJAI VAJAG. Pilsonisku aktivitāti. „Ja reiz viņai tika aizliegts runāt, kāpēc tad viņa runāja un uzstājās?” Jā, šāds jautājums ir iespējams XXIgadsimtā demokrātiskas valsts galvaspilsētā, un to vaicā pašvaldības amatpersona Eiženija Aldermane. Bet kā līdz tam nonāca un kas jādara, lai šādas situācijas nemaz nerastos? Par nepieciešamību iestāties par svarīgo un neklusēt arī amatpersonu spiediena priekšā ir pārliecināta režisore Krista Burāne.

FOKUSĀ. Pēdējā eglīte Āgenskalna tirgū. Lielveikals vai azartspēļu zāle, jaunas dzīvojamās mājas vai autostāvvietas – virtuālās un klātienes ļaužu runās klejo daudz un dažādas versijas par to, kas nākotnē varētu notikt ar vēsturisko Āgenskalna tirgus ēku. Samērā pēkšņā ziņa, ka tirgus ir avārijas stāvoklī un tūlīt pat jāslēdz, protams, temperatūru baumu katliņā krietni vēl paaugstināja.

SestDienas SALONS. Nostaļģija ir bīstama. Mākslas kurators Kaspars Vanags par pārcelšanos uz Marsu, nedigitalizējamo vēstures smaržu un sliktas gaumes definīciju.

PASAULĒ. Bīstamie dusošie milži.  Tūristu iecienītajā Bali salā esošais Aguns šoruden atdzīvojās pēc vairāk nekā 50 gadu pārtraukuma. Taču tas nebūt nav vienīgais vulkāns, kurš izraisījis traģēdijas, radījis zaudējumus un no kura joprojām jāuzmanās.

TĒMA. Lidotāju gadsimta kūlenis. Pirms simt gadiem aviācija bija "lidojošas kastes" un pārdroši cilvēki, kuriem sapnis lidot bija svarīgāks par dzīvību. Vai to maz var salīdzināt – kā latvieši kļuva par lidotājiem toreiz un tagad.

CEĻOJUMS. Kūrortsalas no otras puses. Atrast ceļojuma galamērķi, kas piedāvā galvu reibinošus kalnu serpentīnus, bangojošus okeāna viļņus, zeltaini tuksnesīgas smilšu kāpas, mūžzaļus priežu mežus, alas un patīkamus laikapstākļus visu gadu, nav nemaz tik sarežģīti. Ja tam vēl pievieno vairākus gadus marinētu solījumu apciemot draugu Raulu, Grankanārija kļūst par pašsaprotamu mērķi.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Edge
E
Rosās Dienie'ši, par kaut kādiem politiskajiem ķiviņiem garus tekstus sacer. Niekošanās, jo galvenais process turpinās: "Gan mirstības, gan migrācijas dēļ ikdienu Latvijas iedzīvotāju skaits samazinās par 55 cilvēkiem. Mēnesī tas ir par 1650, bet gadā par 23 tūkstošiem cilvēkiem. Tas nozīmē, ka katru mēnesi mēs paliekam nabagāki par vienu mazpilsētu vai pagastu." Latvijas Universitātes profesors, demogrāfs Pēteris Zvidriņš.
reptilis
r
Dienā ,godīgi sakot, (vismaz komentāru sadaļā) cenzūras nav ,lai gan redakcionālā politika atgremo CCN un citus kreiso noliberāļu un marksistu murgus. Bet ,nu -paldies par to pašu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata