Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Varbūt svarīgi, ka mēs esam gana stipri, lai savu nākamo simtgadi būvētu jau pēc citiem principiem. Neļaujot iemūrēt sevi un arī paši nevienu nekur nemūrējot.

Iemūrēto paaudze

Stučīšanas laiks it kā pagājis. Vai tas nozīmē, ka tiesāšanas laiks pienācis?

Skaidrs, ka epopeja ap čekas maisu publiskošanu tik drīz vēl nebeigsies. Taču kvēlās runas un gatavība uzreiz un momentā samest visus tiešā un pārnestā nozīmē vienā maisā pēdējā laikā uzvirmojusi īpaši spēcīgi. Lai gan skaļu viedokļu un pirmo akmeņu metēju netrūkst, ne vienam vien taisni tie likuši kļūt uzmanīgam – sak’, vai ar tiem asajiem vārdu dunčiem durot, griežot rīkles pa labi un pa kreisi, plašiem žestiem tiesājot un "zinot vienīgo pareizo patiesību", tomēr neiebraucam vecajās labajās auzās.

Rakstniece Māra Zālīte sarunā ar SestDienu ir noteikta: "Imantu Ziedoni, Jāni Peteru jūs reducējat uz jēdzienu "čekas ziņotājs"? Vai gadu desmitiem viņi nav bijuši mūsu priekšā kā izcilas personības? Kā morālas autoritātes? Aizmirsies, cik daudz viņi devuši latviešu tautai pašapziņas savās dzejās, dziesmās, visās darbībās?" Radošajiem cilvēkiem čeka spietoja apkārt, bija "kurators kuratora galā". Taču "šos mūsu tautas dižākos cilvēkus turēt tādās pretīgās aizdomās – man tas ir personīgs aizvainojums. Tautai – ceļš uz pašiznīcināšanos", viņa saka.

Ko par to visu domāt, kurā pusē nostāties, kā īsti pareizi būtu slaveno maisu saturu pētīt, un vai vispār mēs varam objektīvi izvērtēt it kā nebūt ne tik seno vēsturi? Jāatzīst, man kā piederošai pie paaudzes, kura patiesībā tā laika brīvības trūkumu un čekas spiedienu var tikai aptuveni nojaust, varbūt labāk vai sliktāk iztēloties, bet – jācer! – nekad līdz galam nepiedzīvos, ir grūti uz šiem jautājumiem atbildēt. Un skaidrs jau arī, ka tādas viennozīmīgas atbildes nemaz nav.

"Tagad kvēle ir jālieto radīšanai. Ko velns pa nakti nojauc, tas pa dienu jāuzceļ, un jāuzceļ par vienu ķieģelīti vairāk, nekā nojaukts," ir pārliecināta Zālīte.

Ja gribētu zīmēt apokalipses ainas, tad varētu vēl piebilst, ka jūra lēnām "apēd" Latviju, pašvaldības, redz, jau katra savu politiku sāk bīdīt, pasaulē konflikti nemazinās… Šoks un skandāls! – kā dažiem interneta laikmetā patīk uzsvērt. Tomēr varbūt, pirms par to sākt skaļi un neapturami kliegt, vērts iedziļināties. Vērts ieraudzīt visu lielo bildi un uz visu paraudzīties pragmatiskāk. Varbūt tik tiešām tas velns nav tik melns, kā to mālē, vai vismaz pavisam citāds, nekā esam pieraduši to redzēt. Varbūt ar vienu iemūrēto paaudzi pietiek. Varbūt svarīgi, ka mēs esam gana stipri, lai savu nākamo simtgadi būvētu jau pēc citiem principiem. Neļaujot iemūrēt sevi un arī paši nevienu nekur nemūrējot.

Žurnāla SestDiena 12. – 18. janvāra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Slampes vistas un paradīzes putni. Māra Zālīte uzrakstījusi autobiogrāfiskā romāna Pieci pirksti turpinājumu, aicina nemētāties ar apvainojumiem stučīšanā un noraida ņerkstēšanu par simtgadi.

LATVIJAI VAJAG. Spēlēties. Rīgas cirka skolas vadītāja Māra Pāvula domā, ka spēja spēlēties ir viens no laimes priekšnoteikumiem. "Darīt kaut ko, kas sagādā prieku, bet bez noteikta mērķa – pieaugušie to ir pazaudējuši," saka jaunās skolas vadītāja

FOKUSĀ. Katram sava politika. Vietējās pašvaldības, apejot Ārlietu ministriju, cenšas dibināt attiecības ar NATO, atzīst Katalonijas neatkarību un uztur draudzīgas attiecības ar Krieviju.

DABA. Jūra grauž piekrasti. Lai gan būt šokā par teritoriju zaudēšanu jūrai nav pamata, jo tas ir process, kas vienmēr noticis, un šobrīd erozija nebūt nav pati lielākā, vienlaikus pētnieki atzīst – vairākās vietās Latvijā būtu jādomā par aizsargbūvju veidošanu un krastu stiprināšanu.

PASAULĒ. Bērni aiz restēm. Izraēlas varasiestādes ik gadu aiztur un iesloga simtiem palestīniešu nepilngadīgo, kurus apsūdz par uzbrukumiem izraēliešu drošībniekiem. Cilvēktiesību organizācijas apgalvo, ka Izraēla okupētajās teritorijās sistemātiski vēršas pret bērniem.

TUVPLĀNĀ. Kinoglāze izslāpušajiem. "Ja dzimst ideja un tai ļoti tici, tad arī apkārtējā skepse netraucē pacelties pāri visiem praktiskajiem apsvērumiem," par saviem teju pirms desmit gadiem spertajiem pirmajiem soļiem pie reģionālā kinoskatītāja atmiņās dalās Kinopunkta radītājas Maija Kalniņa un Kristīne Meirāne.

SPORTS. Īstie āži, slavenie cāļi un talismanu mūža karjeras. Pie mums sporta līdzjutēju tribīnes nule saviļņoja Jurčiks Ragana. Bet citur pasaulē? No amuletu tradīcijas Francijā līdz dzīvām kazām, nolaupīšanām ar ASV prezidenta iesaistīšanos un mūža slavu guvušiem cilvēkiem īpatnējos kostīmos – tik raiba ir sporta komandu talismanu vēsture.

CEĻOJUMS. Portugāles Latgale Sanmigelas salā. Atlantijas okeāna apskalotā Sanmigelas sala ir vieta, kas, reiz redzēta, paliek atmiņā un vilina atkal un atkal.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Edge
E
Kad valsts un pašvaldību parāds tuvojas 10 000 000 000 EUR, bet vairākums LV pilsonīšu sevi "iemūrējuši" kredītu parādos, tad nu spridzāniešu paaudze sāk skaisti izrunāties par valsts būvniecības principiem? Runājiet, runājiet, tik un tā rēķini būs jānomaksā - banksteru un kampēju labā jāstrādā.
Edge
E
"Izšausi uz pagātni no pistoles - saņemsi lielgaballodi no nākotnes!" Noder atcerēties kā tika "šauts" pirms 30 gadiem Radošo savienību plēnumā, lai nebrīnītos par šodienas "lielgaballodi" vakardienas šāvējiem :"Dzejniece Māra Zālīte minēja Niedri, Griguli un citus šīs paaudzes rakstniekus, kuru nostāja viņai šķiet drausmīga, traģiska, jo savā laikā tā ietekmēja mūsu kultūras mantojuma likteni." Kopīgi domāt, kopīgi rīkoties (Barikadopedija.lv)
reptilis
r
Ideālā variantā būtu jābūt vienkāršai...parastai demokrātijai ...ar vienkāršu atklātību (izņemot konkrētus valsts aizsardzības plānus),lai cilvēki paši domā..vērtē...ievēl...atceļ..nosoda..liela...,jo nav objektīvas tiesas....,jo,kuri būs tie tiesneši?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata