Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Reizēm šķiet, ka tikai dabas norisēm vairs nav ne ģeopolitisku interešu, ne konfliktu savā starpā.

Melnie caurumi kaimiņos un Visumā

Diena beidzot kļuvusi garāka par nakti, un arī pavasaris vismaz de iure jau sācies – tagad vien jāgriež pulkstenis un jāgaida tā atnākšana arī de facto.

Reizēm šķiet, ka tikai dabas norisēm vairs nav ne ģeopolitisku interešu, ne konfliktu savā starpā. Kaut gan tas, protams, arī nosacīti, jo, ja reiz par to, tad globālā sasilšana un straujā ledus kušana mūžīgā sasaluma pusē…

Bet lai nu paliek. Krievija, kā jau pareģots, no jauna tikusi pie vecā prezidenta – bez pārsteigumiem un intrigas. Tagad svarīgi novērtēt situāciju, saprast tālākos scenārijus un mēģināt tomēr mūžam paredzēt tos slavenos divus gājienus uz priekšu. Citādi, jāatzīst, Krievijas priekšā it kā gudrs gājiens ar zirdziņu gluži viegli var pārvērsties negaidī­tā šahā un varbūt pat matā. Nezaudēt modrību ir svarīgi. Arī to vēstures stundu dēļ, kas mums joprojām pavisam dzīvas acu priekšā – ja ne pašu pieredzētas, tad tuvo cilvēku izdzīvotas, viņu stāstos un grumbās ierakstītas.

Ja vēl turpina par lielvarām, to ambīcijām un visu, kas nepamanīts pazūd tām ceļā, tad agri vai vēlu nonākam arī pie robežām. Gan pavisam tiešā, gan pārnestā nozīmē. Bet tas jau aizved jautājumu bezgalībā: cik tālu tās var "pa­stiept", vai tas ir iespējams un pie kā novedīs? Un cik bieži tās tikai sākumā šķiet stingras un neizkustināmas?

Par robežām, kuras visdažādākajās sfērās mūsdienu pasaulē kļūst arvien izplūdušākas un kuru reizēm krietni pietrūkst, intervijā SestDienai runā arī Ilze Ķuzule-Skrasti­ņa. "Man liekas, visas šīs lietas ir aizgājušas tik tālu, ka vienīgais, kas mūs var glābt, ir laba humora izjūta. Ne tikai demokrātija, bet arī #meetoo un feminisms, un brīvās visu dzimumu veidu attiecības. Tiešām vajag spēt pasmieties, jo robežu vairs nav," viņa saka.

Nez vai viņai būtu piekritis arī izcilais fiziķis Stīvens Hokings? Par viņa devumu šīs nedēļas SestDienā stāsta Vjačeslavs Kaščejevs. Pirmajā mirklī šķiet, ka fizikas likumu robežas un vispār fizika tomēr ir kas pilnīgi cits un nesais­tīts ar visām filozofiskajām pārdomām, bet kad tā iedziļi­nās... Piemēram, melnie caurumi, to temperatūra un troksnis, ko, izrādās, tie rada. "Melno caurumu pētnieki ir ideālisti," cita starpā min Kaščejevs. Gribas pie šīs domas palikt. Visās iespējamās nozīmēs. Jo kas gan mēs bez mel­najiem caurumiem? Un galu galā – pētīt tos visdažādākajās jomās mums ne tikai vajadzētu ļaut, bet pat likt par pienā­kumu. Jo tikai tā mēs līdz tam visu kārotajam pamata pirmkodam vispār varam nonākt – atceroties, ka "melnie caurumi" vēl nav beigas.

Žurnāla SestDiena 23. – 29. marta, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Seksualitātē apjukusī Jūlija. Aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa par jauno provokatīvo izrādi Dailē, robežu nepieciešamību un to, kāpēc jāprec tikai izcili aktieri.

LAIKA MAŠĪNA. Manas vecmammas Sibīrijas stāsts. Milda Stūrniece par izsūtījuma laiku Sibīrijā spēja stāstīt viegli, tā, ka mazbērniem palikusi sajūta – viņa nedusmojās. Taču skarbā realitāte nozīmēja vēl daudz vairāk nekā septiņus viņai atņemtos jaunības gadus.

PASAULĒ. Slovākiem beidzot pietiek. Pēc komunistu režīma sabrukuma Slovākijā lielākie protesti, kurus izraisīja žurnālista pasūtījuma slepkavība, jau piespieda atkāpties premjerministru Fico. Tomēr slovāki nav mierā tikai ar valdības "kosmētisko remontu", viņi pieprasa jaunas vēlēšanas un pārmaiņas politiskajā kultūrā.

LATVIJAI VAJAG. Biedrošanos. Pēdējā laikā kā sēnes pēc lietus saradušās visādas smalkas frizētavas. Kāpēc tādas vajadzīgas? Vai tad nevar vienkārši nogriezt matus un iet tālāk? Izrādās, barberšopi sevī iemieso arī noteiktu dzīves stilu, biedrošanos, kas mūsdienu vīriešiem ļoti svarīga.

IN MEMORIAM. Lielā radītāja meklējumos. Par fizikas likumu robežām, melno caurumu varēšanu un teorijām, kuras izskaidro mūsu pamatkodu. Par to visu jārunā, ja grib atcerēties ikoniskā fiziķa Stīvena Hokinga devumu.

TĒMA. Spēļu rekrutēšana un propaganda. Valstu valdības, dažādas organizācijas un uzņēmumi, sākot ar ātro uzkodu restorāniem un beidzot ar teroristiskiem grupējumiem, nesmādē virtuālās izklaides sniegtās iespējas un aizvien biežāk cenšas atklāti vai netieši ieslēpt savus vēstījumus un ideoloģiju arī videospēlēs.

CEĻOJUMS. Lāču un ledus mala. Te durvis mājām ir vaļā, lai pēkšņa leduslāča uzbrukuma gadījumā varētu paslēpties. Te var iemācīties atšķirt ledus veidus un izbaudīt tā bezgalīgo skaistumu, nejauši redzēt ziemeļblāzmu un skatīties uz dārzeņiem kā eksotiku. Svalbāra ir pavisam īpaša vieta – un ne tikai tāpēc, ka te nedrīkst ne piedzimt, ne nomirt.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS,  ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata