Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Brīžiem šķiet, ka pasaule pārāk aizrāvusies ar vienas lielas sazvērestības teorijas zīmēšanu, tajā ierakstot visu un visus.

Sazvērestība

Kas notiek ar mums, kad atsalstam?

Tā izteikts, jautājums, ko savulaik vienmēr uzdevis režisors Ingmars Bergmans, kaut kur paliek karājoties gaisos. Pat negribas meklēt uz to atbildi, jo, šķiet, kat­ram patiesībā tā sen jau zināma. To var prasīt arī citādi – kā caur aukstumu var pastāstīt par silto mūsos?

Kaut kā tieši par to – nemainīgi mainīgo un zūdoši mūžīgo – šajā brīdī, kad politiķi mokās vismaz šķīstītavas mokās valdības veidošanas procesā un viss apkārt šķiet tāds kā iestrēdzis un apstājies, gribas runāt un rakstīt.

"Vai mēs vēlamies attiecības ar pasauli vai tomēr gaidām citus, kuri mums pienāks klāt? Mēs bieži vien gaidām, ka pasaule ienāks mūsos caur citiem," sarunā ar SestDienu saka leģendārā aktrise Līva Ulmane. Gluži viegli to varētu attiecināt arī uz politiku, vai ne? Un vēl daudz ko vairāk. Ko izvēlamies mēs?

Brīžiem šķiet, ka pasaule pārāk aizrāvusies ar vienas lielas sazvērestības teorijas zīmēšanu, tajā ierakstot visu un visus. Vai specdienes­tu roka tik tiešām tik varena un ēna liela? Vai jāsāk baidīties pat no sava kabatā guļošā telefona un reklāmas industrijas, kas taču it kā neko ļaunu negrib – tikai vairāk varas, vairāk zināšanu par mūsu prātu un līdz ar to naudas? Un kā lai netic mītiem, kas klejo no mutes mutē, reizēm ienesot mūsu ikdienā teju iracionālas bailes pat no gaļas gabala, ko taisāmies izcept kotletēs?

"Tev piedāvā patiesību, un patiess ir tas, ko tu spēj atpazīt. Un tas nāk no tevis paša," vēl arī tā Ulmane.

Mirkļi un laiks. Laikam beigu beigās tas ir tas, ko visiem gribas prasīt vēl un vēl. Skaists mirklis. Klusuma, svinību, prieka mirklis. Piedzimšanas brīdis. Palēkšanās gaisā. Laiks, kas veido mūs, laiks, kura vienmēr par maz, laiks, kas nokavēts, kas skrien, ko nevar atgūt, ko nevar mums atņemt, bet ko mēs arī neva­ram nevienam labprātīgi atdot. Mirklis, kad esi mazliet sajuties kā aristokrāts, savu draugu lokā jūras malā vērojot neparastas gaismas spēles vai runājot par tām. Tās garās stundas, ko pavadi savā salā tālu prom no citiem, būvējot pats savu domu pasauli. Tajā nav nekā mistiska, tikai aukstais un siltais kopā. Bez visām sazvērestības teorijām.

Žurnāla SestDiena 19. – 25. oktobra numurā lasiet:

TĒMA. Spiegs tavā kabatā. Skandāli arī Latvijā daudziem likuši ticēt sazvērestības teorijām par noklausīšanās nebeidzamajām iespējām. Vai telefons gandrīz katra kabatā tiešām to pieļauj? SestDiena noskaidro, ko par to saka eksperti un cik tajā mītu, cik reālu iespēju.

PASAULĒ. Krievijas slepeno dienestu ēnā.  Lai arī pastāv radikāli atšķirīgi viedokļi par Krievijas militārā izlūkdienesta – dēvēta par Galveno izlūkošanas pārvaldi – kompetenci, eksperti ir vienisprātis, ka šis savulaik leģendārais un vienlaikus biedējošais slepenais dienests ir atgriezies un atkal izvērš aktivitātes aiz Krievijas robežām.

SestDienas SALONS. Aukstais un siltais. "Varbūt tieši tāpēc Ingmars ir tik labs režisors – viņš ir godīgs," leģendārā aktrise un režisore Līva Ulmane atminas zviedru kino meistaru, savu draugu Ingmaru Bergmanu, viņa simtgadē un stāsta par attiecībām ar pasauli, filmām un cilvēkiem.

KINO. Kā apskaut ziloni? No 18. līdz 31. oktobrim katrs Riga IFF skatītājs varēs meklēt atbildi uz šo jautājumu.

DIENASGRĀMATA. Kurš var atļauties bērnus? Vai atvases ienākšana ģimenē to izputina, un vai valsts atbalsts ir jūtams? No kā labāk sevi pasargāt jau laicīgi, kas ir tracinošākais bērna gaidīšanas laikā un pēc tam? Nedaudz citāds skats uz jauno vecāku problēmām un priekiem.

LAIKA MAŠĪNA. Māmuļa trijos gadsimtos. 150 gadu jubileju svin vecākā latviešu organizācija, Latvijas valsts šūpulis – Rīgas Latviešu biedrība. Tās pirmā nama pamatos tika iemūrētas labākās latviešu avīzes.

KO ĒDAM. Atrast normālu gaļu. Uzturs ir tēma, par ko var strīdēties sirsnīgi un ilgi, – mīti, pilsētas leģendas un karstas diskusijas garantētas līdz rītam. Lai tos kliedētu un ieviestu kaut nelielu skaidrību tajā, cik veselīgi vai – gluži otrādi – neveselīgi ir veikalā nopērkamie pamatprodukti, SestDiena turpina rakstu sēriju par pārtiku, ko ikdienā lietojam.

CEĻOJUMS. Īsto Ameriku meklējo. Ceļot pa Teksasas mazzināmāko pusi reti kuram būs pirmā izvēle, dodoties pāri okeānam. Taču tieši tā var gadīties interesantākā ASV daļa – naftas pumpji un platformas, kosmosa izpēte un NASA, vietējo zābaki un īpašais akcents padarīs šeit pavadītās dienas neaizmirstamas.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata