Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šonedēļ SestDienā: Punkti uz i

Ko jūs darītu, ja jūs ieliktu cietumā? Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs tādā gadījumā krāsotu sienas un būvētu kuģus. Taču, ja viņu cietumā neieliks, viņa "valdīšanas" gals, kas daudziem šķitis gandrīz neiespējams, tomēr samanāms. Proti, par Nemirstīgo Kašķeju dēvētā amatpersona, kas pašreizējā krēslā cieti sēž jau veselu pilngadību – 18 gadu –, šo gadu gatavs noslēgt ar iešanu pensijā. Jeb, kā pats saka, "tīties prom". Vismaz tā viņš apgalvo intervijā SestDienai.

Loginovam kādu līdzīgu būtu jāpameklē. Par spīti tam, ka priekšā tiesu darbi, viņš jebkuru pārmetumu sev noraida, vienlaikus nekavējoties uzskaitīt labos darbus. Tomēr uz jautājumu, ko gribētu redzēt par sevi vēstures grāmatās, atbild īsi: "Neko." Vēsture pati salikšot punktus uz i. Tiesa kas tiesa. Pārējais – jūsu pašu vērtējumam. Jāpiebilst – negribētos piekrist viņa paša teiktajam, ka nav viņam oratora dāvanu. Manuprāt, to netrūkst gan…

Katrā gadījumā ar Loginovu nerēķināties nevar ne viņa kritiķi, ne atbalstītāji. Gluži tāpat, lai gan pavisam citādi, kā ar Mairi Briedi. Domāju, droši var teikt, ka Briedis licis interesēties par boksu ne tikai sporta faniem, kaut it kā tipiska boksera tēlam nemaz neatbilst – nav ne lecīgs, ne raupjš. Un SestDienas sarunā ar māsām Kolātēm labprāt spriež gan par vīrieša dabu, gan policista ikdienas darba plusiem un mīnusiem.

Bet tikmēr kaut kur paralēlajās pasaulēs vēl citu sajūtu un notikumu pilna buķete. Kamēr daļā pasaules uzplēš rētas un atkal pulcējas, lai pieminētu 11. septembra upurus, aizdomājoties par to, ko viena diena vai pat tikai pāris stundas var mainīt neatgriezeniski un uz visiem laikiem, tikmēr Venēcijā zvaigžņu mirdzums aizsit skatienu un Rio jau atkal pulcējas sportisti no visas pasaules, Latvijai pamatoti solot ne tikai emocijas, bet arī medaļas.

Un ko varam mēs, tie parastie, kam vienkārši SestDiena un nedēļas nogale pienākusi? Varam uz Līgatni aizbraukt, lai iepazītu to no jauna. Varam arī, piemēram, sev Genovevu atklāt. To, kura grāfa lielmāte un kādreiz prata ne tikai latvju tautu ar savām likstām aizraut, bet pat dažai labai sievai asinis stiprāk uzsist – tā, ka Genovevas dēļ pat kauties bija gatava. Tikai vēlreiz apliecinot, ka pamatlietas tomēr gadu gadiem nemainās un arī Briedim taisnība – kautiņš bez stāsta nevienam nešķiet interesants.

Šīs SestDienas, 9. – 15. septembra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Kautiņš bez stāsta nav interesants. Sievietei jābūt gudrākai par vīrieti, bet vīrietim jāmāk par sevi pastāvēt, ir pārliecināts Mairis Briedis. Viņš Latvijā licis uzbangot interesei par boksu un SestDienas sarunā ar māsām Kolātēm dalās pārdomās ne tikai par sportu, bet arī vīrieša dabu, darbu policijā un uzsver nepieciešamību pēc bargākiem likumiem.

SPORTS. Sacensībā aizmirst visas bēdas. Vai mūsu paralimpieši iespēs to, kas augustā neizdevās olimpiešiem, – atvest no Riodežaneiro medaļas? Paralimpiskās spēles ir sākušās, un arī šoreiz ir cerības uz augstām vietām. SestDiena apkopo arī Latvijas sportistu starta laikus.

TUVPLĀNĀ. Ja notiesās, dabūšu pieminekli. Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs gaida tiesu, lepojas ar brīvostā paveikto un atklāj savus nākotnes plānus – arī kad pametīs amatu, kurā ir jau 18 gadu.

PASAULĒ. Septembra rīts, kas mainīja pasauli. 15 gadu pēc 9/11 uzbrukumiem islāma terorisms joprojām apdraud Rietumus, kas, tiecoties pēc lielākas drošības, ir upurējuši daļu no savu pilsoņu brīvībām. Vai tas bijis pamatoti?

AKTUĀLI. Skatīties zvaigznēs. Venēcijas kinofestivāls šogad priecē ne tikai ar spožu filmu programmu, bet arī demokrātiskumu pret "parasto skatītāju" – piedāvātas pat brīvbiļetes. Ditas Rietumas reportāža no Venēcijas – gan par to, kas redzams uz ekrāna, gan kaislībām ap to.

LAIKA MAŠĪNA. Pirmais bestsellers Latvijā. Ja tā var salīdzināt, XIX gadsimta Greja piecdesmit nokrāsas Latvijā bija Grāfa lielmāte Genoveva – grāmata, kas laikā, kad visbiežāk iznāca lūgšanu un praktisku padomu apkopojumi, pirmo reizi masveidā ieintriģēja, aizrāva un aizkustināja latviešu lasītājus.

PRIEKŠĀ. Apziņa caur krāsu un ritmu. Realitāte, ko piedzīvojam, ir atbilstoša mums, saka videomākslinieks Māris Kalve. Šā gada Baltās nakts programmā iekļauta arī viņa audiovizuālā performance Prāta spēles, kas interpretēs divus cilvēka organisma stāvokļus – miegu un nomodu. Mākslinieks ir pārliecināts, ka ikviens skatītājs pēc tam kļūs citāds…

VIEDOKĻU SADURSME. Vai kopbraukšana arī Latvijā pelnījusi vietu līdzās taksometriem un citiem transporta pakalpojumiem? Par un pret – uzņēmuma Taxify reģionālais vadītājs Latvijā Juris Krūmiņš un Latvijas Pasažieru pārvadājumu asociācijas prezidents Ivo Ošenieks.

INTERESANTI. Viegli jautājumi, uz kuriem grūti atbildēt. Kāpēc nekad neesam redzējuši mazus baložus staigājam pa pilsētu? SestDiena atbild uz interesantiem jautājumiem, par kuriem mēdzam aizdomāties, bet parasti noklusējam, atbildi nerodot.

CEĻOJUMS. Uguns un papīrs. Pabraucot garām Siguldai un izkāpjot no vilciena Līgatnē, var iepazīties ar Volgina garu un vietējo vīna oligarhu, atklāt papīrfabrikas elites kādreizējās priekšrocības un alu cilvēku konceptu.

KROGS UZ PAPLĀTES. Jaunpienācējs Ģertrūdes krogu strīpā. Klīstot pa Ģertrūdes ielu posmā, kur krogu daudz un tie tiek vērti vaļā un ciet, Zirnis nonāk līdz bistro Balts, kas sevi pozicionē ne tikai ar Jaunsudrabiņa grāmatu plauktiņā, bet arī veselīgu dzīvesveidu. Zirnim par prieku tas gan netiek vienādots ar veģetārismu, un kafija arī te ļoti garšīga (vismaz tā riekstainā) un otrēdieni – godīgi.

SestDienas VAKARIŅAS. Smalka garša veidojas dažādi. Kas ir garšīgāks – mājās uz pannas svaigi cepti kartupeļi vai austeres ceļojumā? – vaicā frizieris un salona īpašnieks Andris Kačanovskis un atzīst, ka pašam tas viss garšo vienlīdz labi. Viņš piedāvā divas savas receptes, par kurām arī citi iejūsminājušies, – Ļiļkas redzējumu jeb Kazu bietēs un klasisko panna cotta, kas parasti garšo visiem.

Kā arī VĒSTULES UN KOMENTĀRI, PERISKOPS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KINO, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata