Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šonedēļ SestDienā: Sveiks maijā!

Īss ir brīdis pavasarī starp 4. un 9. maiju, vēl īsāks nekā tas laikaposms, kad 4. maijs Rīgā bija lielāki svētki nekā 9. maijs un Latvijas galvaspilsētas mēri nerotājās ar Georga lentītēm, lai gan vēl nebijām ne NATO, ne Eiropas Savienībā, ne Stambulas konvencijā, kas nu gatava aizsargāt manas tālajā bērnībā nepiepildāmās tiesības iet sieviešu pirtīs un tualetēs, ja vien mans iekšējais konstrukts atbilst šai vēlmei.

Jo droši vien tikai nespēja pārdefinēties un legāli doties minētajās iestādēs raisa cilvēkā agresiju, kuras rezultātā rodas tādas častuškas kā bēdīgi slavenā Golije babi po ņebu ļeķjat,_ V baņu popal reakķivnij snarjad _un nepabeigto teikumu spēles 9. maija svintiņos, piemēram, vācu mersedesi ar teikuma sākumu _Na Berļin _uz sāniem un teikuma beigām …za zapčasķjami atjautīgākajiem uz mēles…

Ak, ja talantīgākā zemapziņas pētniece latviešu teātra jauno režisoru starpā Laura Groza-Ķibere (ar kuru runājam šajā SestDienā) iestudētu, kas īsti darās tāda cilvēka galvā, kurš pats dzer un citus ar argumentu Ti meņja uvažaješ? grib piespiest dzert kokteili, kurā sajaukta pareizticība ar tās niknāko nāvēkli boļševismu un pēc kura izdzeršanas sekas neesot svarīgas, jo na miru i smerķ krasna… Bet pat tad, ja Lauru šādas tēmas interesētu, viņai nebūtu laika, jo tūlīt Operā būs viņas pirmās iestudētās operas pirmizrāde un pēc tam jau laiks saplānots citām izrādēm. Un, godīgi sakot, laikam jau liela māksla no tēmām, kas saistītas ar 9. maiju, arī nevar sanākt, jo kāda var būt māksla par tēmu, par kuru vieniem jau sen viss ir skaidrs, bet otri par to, kas tur patiesībā bija, neko negrib dzirdēt – kā Ušakovs, kurš nesen piedāvāja nemeklēties vēsturē. Vai tas nozīmētu, ka viņš 9. maijā uz Uzvaras parku neies vai ies, lai pateiktu: "Melus mēs toreiz neuzvarējām"?

Šīs SestDienas, 6. - 12. maija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Laura groza operu. Augstākais līmenis būtu bezdzimuma cilvēks, domā režisore Laura Groza-Ķibere. Līdz ar "pataloģiju perioda" beigām teātrī viņa debitē operā un sarunā ar SestDienu atzīst, ka vienmēr sevī jutusi gigantomāniju, vēlmi pēc lielā, greznā un grandiozā.

DIENASGRĀMATA. Apsarmo kā zemessargs. Tējai no biedra termosa ir īpaša garša, konservi ir labāki par sviestmaizēm, un laiks ceļā vienmēr ir jāizmanto lietderīgi. Tās ir tikai dažas no atziņām, kuras var gūt zemessargu mācībās. Trīs dienas zemessarga acīm – SestDiena dodas uz Igauniju, kurā no 22. līdz 24. aprīlim norisinājās mācības Hunt.

AKTUĀLI. Divdesmitais pavasaris hokeja elitē. Tieši pirms divām desmitgadēm Latvijas hokeja valstsvienība pēc Oļega Znaroka vēsturiskā vārtu guvuma, kad kopā ar ripu tīklā tika ieraidīts arī pretinieku vārtsargs, izcīnīja neizšķirtu pret Šveici un nokļuva pasaules čempionāta augstākajā divīzijā. Kad un ar ko spēles gaidāmas šajā čempionātā?

PORTRETS. Zalkša zīmes skeitparks. Ar etnogrāfiskajām zīmēm iemācīt skolēniem paskatīties dziļāk – saprast, ka zāle nav vienkārši zaļa. Laiks Ziedonim balvas ieguvējs mākslinieks Jānis Galzons savās tēva mājās Rūjienā nodibinājis mākslas skolu, bērnus māca jau trīsdesmit gadus un kopā ar saviem audzēkņiem izveidojis arī 20 metru garu, telpisku Lielvārdes jostu.

PRIEKŠĀ. Vīru improvizācijas. Par dvēseļu izlaušanos, to, kāpēc jādzied Gāzes tornī, un latviešu tradīcijām bagatājā kordziedāšanā vēl nebijušu lappusi – balss improvizācijām – stāsta vīru kora Gaudeamus vadītājs, diriģents Ivars Cinkus.

TUVPLĀNĀ. Balsis mums apkārt. Viņi informē, brīdina un sveicina daudzus, taču parādījušies vien retajam acu skatienam. SestDiena iepazīstina ar cilvēkiem, kurus pazīstam no ikdienā dzirdamajiem paziņojumiem publiskās vietās.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai Latvijā ir brīvas nišas jauniem politiskajiem spēkiem? Par un pret komentāros Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas vadītājs, profesors Juris Rozenvalds un eksprezidents, nu jau vairs neesošās Reformu partijas izveidotājs Valdis Zatlers.

VĒSTURE. Jūris tenna grīmuns jeb Jūra turpina dziedāt. Apjomīgs vēstījums par trešās baltu tautas – prūšu – vēsturi un likteni atgādina, ka Baltija ir skaista, bet bīstama zeme.

CEĻOJUMS. 27 biļetes 7000 salām. Brutālas gaiļu cīņas, patiesi un plati smaidi, neiedomājama nabadzība un ārkārtīgi skaista daba – tik pretrunīgas un daudzkrāsainas ir Filipīnas, kuru apceļošanai, jāpiebilst, ar vienu aviobiļeti vien noteikti nepietiks.

KROGS UZ PAPLĀTES. Biezo, foršo picu būdiņa. Par formas nozīmību ēdienam, biezajām malām un picu ēdāju kategorijām spriež Zirnis, ēdot Pizza Hut. Un nav vīlies.

SestDienas VAKARIŅAS. Tuvas un tālas garšas. Mūziķim Nilam Īlem ēdienos patīk eksperimenti un gatavojot viņš nekad tos nenogaršo – lai pārsteigums ne tikai citiem, bet arī pašam! SestDienas lasītājiem viņš Afrikāņu uzlējuma recepti, ko pats atvedis no eksotiskā kontinenta, un Biezpiena bumbiņas, kurām, savukārt, piemīt mīļā bērnības garša.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata