Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Šurp pudeli, uz skolu!

Pirms nedēļas no Aizkraukles uz Jēkabpils slimnīcu ātrā palīdzība atveda nepilnus desmit gadus vecu piedzērušos puiku. Veicot analīzes, ārsti viņa organismā konstatēja 1,3 promiles alkohola.

Vienu dienu zēns pavadīja slimnīcā, kur viņu «izskaloja» – veica detoksikāciju, ievadot fizioloģisko šķidrumu un zāles. Nākamajā dienā atbrauca puisēna mamma un viņu aizveda mājās. «Neteiksim, ka tā notiek bieži, šogad kādi divi trīs mazie dzērāji vecumā līdz piecpadsmit gadiem ir bijuši,» saka Jēkabpils slimnīcas vadītājs Ivars Zvīdris. Ar bažām par sadzērušos jauniešu lielāku pieplūdumu tiekot gaidīti sarīkojumi – lielkoncerti, klubu pasākumi. Arī Zinību diena, 1.septembris.

Statistika atklāj, ka Latvijā narkologu uzskaitē nav pat 20 nepilngadīgo, kuriem noteikta atkarība no alkohola. Šie skaitļi ne tuvu neatspoguļo patieso situāciju. Pusaudzis ar alus pudeli vai sidra bundžu rokā nav nekāds netipiskais skats - par spīti tam, ka Latvijā alkohols formāli pieejams tikai 18 gadus sasniegušajiem. Arī ziņu virsraksti par pamatīgā skurbulī pieķertiem bērniem gadās pietiekami bieži, lai jau vairs nešokētu. Bērnu dzeršanas problēma ir pat dramatiska, atzīst speciālisti, bet, vaicāti par risinājumu, bezspēcībā noplāta rokas: līdzko sākas aktīvākas kustības alkohola ierobežošanas virzienā, nākas sadurties ar milzīgu pretestību no alkohola ražošanas industrijas un tās spēcīgā politiskā lobija puses.

Kādi bijuši mēģinājumi ierobežot alkohola pieejamību bērniem un ar ko tie beigušies? Kāpēc pieļaujam, ka bērni apreibinās mūsu acu priekšā?

Visu rakstu var lasīt Sestdienā.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata