Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Amatu dalīšana neies gludi

Koalīcijas partneriem varbūt vēl nāksies lūgties, lai Zaļo un Zemnieku savienība uzņemas atbildību par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Dienai pieļāva ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. ZZS ir noskaņota piekrist piedāvātajam sadalījumam, ka no katras ministriju grupas partijām ir pa vienam amatam, un gatavojas deleģēt savu pārstāvi arī uz kādu no tā dēvētajām spēka ministrijām, kā pirmo minot Ārlietu ministriju, bet varētu virzīt arī Kārli Seržantu iekšlietu ministra amatam.

Trešdien notiks partiju pirmā kopīgā konsultatīvā sanāksme par valdības deklarāciju un amatu sadali.

Vienā ministriju grupā ir Ārlietu, Aizsardzības, Iekšlietu un Tieslietu ministrija, bet saimniecisko ministriju blokā - Ekonomikas, Satiksmes, Zemkopības, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kurām ir ietekme arī Eiropas Savienības fondu sadalē. Trešajā grupā ir Izglītības un zinātnes, Kultūras, Veselības un Labklājības ministrija. Finanšu ministru deleģē premjera partija, bet pārējo ministriju sadalē ir domāts ievērot principu, ka katrai valdību veidojošajai partijai ir pa vienam amatam no katras grupas. Tiesa, pēc pirmajām partiju sarunām premjera amata kandidāte Laimdota Straujuma (Vienotība) pieļāva, ka arī no šī principa ir iespējamas atkāpes.

Drošs nav pat Rinkēvičs

Reformu partija pretendē kā uz Ārlietu, tā uz Iekšlietu ministrijas vadību, bet pēc minētā principa tai abas ministrijas nepienāktos. Valsts prezidents Andris Bērziņš ir aicinājis jaunajā valdībā atstāt iekšlietu ministru Rihardu Kozlovski, kas nozīmētu, ka postenis jāatstāj ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam. Tiesa, tad RP paliktu iespēja vadīt Ekonomikas ministriju, bet jau ir izskanējušas partneru rekomendācijas deleģēt amatā nevis tagadējo ministru Danielu Pavļutu, bet ekonomistu Vjačeslavu Dombrovski, kurš, visticamāk, vairs nevadīs Izglītības un zinātnes ministriju, - tā ir gan Visu Latvijai!-TB/LNNK viena no prioritātēm, gan iekļauta Vienotībai paredzēto posteņu paketē.

ZZS savukārt pretendē uz divu saimniecisko ministriju - Zemkopības un VARAM - vadību. Saskaņā ar iecerēto principu no vienas nāktos atteikties. Reformu partijas līderis Edmunds Demiters jau redz, ka no RP atbildību par VARAM varētu uzņemties Visu Latvijai!-TB/LNNK. E. Demiters detalizētāk negribēja izteikties par amatu sadali, jo tikai trešdien sāksies sarunas. Taču viņš bija pārliecināts, ka nevienam nevarētu būt iebildumu ne pret E. Rinkēviču, ne pret R. Kozlovski, kuri, viņaprāt, abi varētu saglabāt amatus. ZZS frakcijas vadītājs A. Brigmanis uzsvēra, ka ZZS prioritāte ir Labklājības ministrija, jo esot jāatjauno sabiedrības uzticība šai nozarei. Ministra amatam ZZS varētu deleģēt savu līderi Uldi Auguli.

Sējējs var aiziet

«Latvijā tagad dzīve ritēs pēc cita laika. Izkaltušā zemē sētie graudi četros gados ir sazaļojuši, ražas novācēju ir saradies daudz. Sējēji var iet,» tā sociālajā vietnē twitter.com svētdien ierakstīja finanšu ministrs Andris Vilks, kura politiskā nākotne arī ir neskaidra. Par šo amatu ir paredzētas sarunas vispirms jau Vienotības iekšienē. Tās vadība, atsaucoties uz A. Vilka agrāko vēlmi mainīt nodarbošanos un izmantot savas zināšanas kādā labāk atalgotā darbā, apsvērusi iespēju finanšu ministra postenim deleģēt Jāni Reiru. Viņš vada Saeimas Budžeta un finanšu komisiju, kuras vadību pēc atgriešanās parlamentā varētu pārņemt premjers Valdis Dombrovskis, ja J. Reirs aizietu uz valdību. J. Reirs uz vaicāto, vai būtu gatavs uzņemties šo darbu, atbildēja diezgan neskaidri, jo partiju sarunas vēl nav sākušās. Jāatgādina, ka viens no galvenajiem jaunā finanšu ministra darbiem būs turpināt sarunas ar Eiropas Komisiju par ES fondu līdzekļu sadalījumu jaunajā septiņu gadu plānošanas periodā, kas prasa ne tikai labas svešvalodu zināšanas, bet arī prasmi būt uzstājīgam.

Finanšu ministra preses sekretārs Aleksis Jarockis Dienai sacīja, ka A. Vilks būtu gatavs strādāt valdībā līdz šīs Saeimas pilnvaru beigām, bet «viņš nelauzīsies aizslēgtās durvīs». Pagaidām A. Vilkam neesot plānu startēt Saeimas vēlēšanās, bet politika ir tāda, ka «situācija var mainīties». A. Vilks 11. Saeimā no Vienotības deputātiem Rīgas vēlēšanu apgabalā ir ievēlēts ar vislielāko balsu skaitu. Ja A. Vilks nebūs valdībā, viņš plāno atjaunot Saeimas deputāta mandātu. Tādā gadījumā mandāts būs jānoliek frakcijas vadītāja vietniecei Lolitai Čigānei, kura ievēlēta uz ministru pilnvaru laiku valdībā. Gan L. Čigāne, gan A. Vilks vēlēšanās startēja no tā dēvētās Lietussargu grupas, kuru vadīja Sarmīte Ēlerte. Pret viņu ZZS sabiedrotais Aivars Lembergs nav bijis pozitīvi noskaņots. ZZS un A. Vilka viedoklis ir atšķīries arī jautājumā par pašvaldību finansēšanas modeli, kas ZZS ir viens no būtiskākajiem jautājumiem. Uz vaicāto, vai L. Straujuma varētu aicināt A. Vilku turpināt šo darbu arī jaunajā valdībā, pēc nominācijas viņa žurnālistiem sacīja, ka par šo jautājumu vēl nav bijušas sarunas ar Vienotību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?