Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Apdalīti gan turīgie, gan trūcīgie pensionāri

Kādreizējais pilots Dimitris Tsafs (58) bijis spiests pensionēties priekšlaicīgi. Tas notika pirms trim gadiem - Grieķijas nacionālā aviokompānija Olympic Airlines bija nonākusi lielos parādos, un 2009. gadā valdība to nolēma pārdot privātam investoram. Tas izraisīja aviokompānijas darbinieku streiku izvirdumu, taču darbiniekiem valdība apsolīja izmaksāt adekvātas kompensācijas. Arī D. Tsafam bija solīts izmaksāt vairāk nekā 2000 eiro (1405 latu) lielu pensiju, kā arī prāvu kompensāciju par zaudēto darbu.

Taču solītais netika izpildīts krīzes dēļ. «Tas tā arī nematerializējās. Apstājās pie aptuveni 1300 eiro (913 latiem), kurus es tagad saņemu,» saka D. Tsafs, kurš, līdzīgi kā citi aviokompānijas darbinieki, ir gatavi tiesāties. Olympic Airlines kā pilots D. Tsafs bija strādājis 22 gadus. Tur viņš saņēmis prāvu algu, vidēji 5000, 6000 eiro (3515, 4215 latu) mēnesī, līdz ar to dzīves laikā varējis daudz ko atļauties. D. Tsafam ar pensiju iztikt nenākas viegli.

Kādreizējam pilotam ir vaļasprieki, kurus vienkāršs atēnietis varētu uzskatīt par dārgiem, piemēram, viņu aizrauj antīku automobiļu atjaunošana, viņam pieder vairākas antīkas mašīnas, arī laiva. Protams, par visu - gan nekustamajiem īpašumiem, kas labajos laikos iegādāti, gan mašīnām - jāmaksā nodokļi, kuru slogs pēdējos gados audzis. Ienākumi savukārt ļoti kritušies. «Tā ir milzīga sociālā nedrošības sajūta, kādu tagad jūtu. Tu jūties kā veikalā, no kura katru dienu kādu cilvēku atlaiž. Un tu zini, ka ar tevi tas notiks, tikai nezini, kad,» saka D. Tsafs. Daudzu gadu laikā iegūtie uzkrājumi jau sākot izsīkt, tāpēc pēdējos gados viņš pievērsies biznesam - nodarbojas ar saules enerģijas biznesu. Te gan jāpiebilst, ka Grieķijā ap 1000 eiro (702 latu) pensija tiek uzskatīta par gluži prāvu.

Diena Atēnās viesojās pie vēl kāda grieķu pensionāra, kurš arī saņem šodienas Grieķijai netipisku pensiju. Viņš gan par to nesūdzas. Viņu sauc Giorgos Anthopols (64), viņš dzīvo Atēnās kopā ar sievu Valdu (54). Viņa ir latviete, Latvijā dzīvojusi līdz 20 gadu vecumam, tad aizprecējās uz Grieķiju. Valda šobrīd ir vīra kājas un rokas - viņa lielais balsts, jo vīrs sirgst ar smagu slimību - multiplo sklerozi. Tā atņēmusi viņam kustības. Krīze viņa invaliditātes pensiju nav daudz skārusi - pensija ir virs 2000 eiro (1405 latiem). «Man ir laba pensija, labāka nekā daudziem citiem pensionāriem,» saka G. Anthopols. Pensija ir laba arī tāpēc, ka viņa alga savulaik bijusi ļoti laba - Giorgos ilgus gadus strādāja par kuģa kapteini un saņēma ap 5000 eiro mēnesī. Kad uzzinājis, ka sirgst ar multiplo sklerozi, Giorgos pārgājis strādāt uz ostas administrāciju. «Pēc tam es vairs nevarēju strādāt, aizgāju pensijā,» viņš saka.

Tiesa, krīzes ietekmē apgriezta sirmā kunga 13. un 14. pensija - tās ir kā piemaksas, ko grieķi saņem uz Lieldienām (iepriekš - puse pensijas, tagad 200 eiro (140 latu)) un Ziemassvētkiem (iepriekš - pensijas apmērā, tagad 500 eiro). Giorgos gan saka: «Diez vai varētu salīdzināt Latvijas un Grieķijas pensiju - mums izdevumi ir daudz lielāki nekā Latvijā.» Valda min piemēru - elektrības rēķins Grieķijā par diviem mēnešiem jāmaksā aptuveni 300 eiro jeb aptuveni 150 eiro mēnesī. Tāpat arī izdevumi par pārtiku ir krietni lieli. Taču Valdas un Giorgos dzīve lielākoties norisinās mājās - vīra smagās slimības dēļ ārpus mājām viņi dodas samērā reti. Ik gadu vasarā viņi dodas uz Latviju - atpūsties Jūrmalā. Giorgos gan saka - ir viena lieta, ko viņš nevar no savas pensijas atļauties. Valsts vairs neapmaksā fizioterapiju, būtu jāņem privātais fizioterapeits, kas izmaksātu ļoti dārgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?