Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ar dubulto sirdsapziņu

Savulaik Stavropoles novada Privoļnojes ciemā - bijušā PSRS prezidenta dzimtenē - bija parakstīts neparasts līgums. Pārbūves arhitekta novadnieks, agrāk grupas Laskovij maij populārais solists, bet tolaik radošās studijas ar tādu pašu nosaukumu ģenerāldirektors Andrejs Razins Gorbačova māti Mariju Paņteļejevnu oficiāli bija paņēmis aizbildniecībā.

Saskaņā ar līgumu viņš pensionārei M. Gorbačovai apņēmās maksāt ne tikai visus izdevumus, nodrošināt kopšanu un apsardzi, bet arī uzturēt pavāru un dārznieku. Mākslinieka biznesmeņa cildenā rīcība, bez šaubām, bija apsveicama, taču nekādā ziņā nedarīja godu eksprezidentam. Lai kā arī būtu, ja dēls dzīvo sveiks un vesels un necieš trūkumu, bet māte svešajo apgādībā, - tā ir pretdabiska parādība. Ja, protams, mūžsenos tikumības likumus nevērtē no «jaunās domāšanas» pozīcijas.

Miesa zeltā, sirds salta

Latvijā diemžēl gadījies dzirdēt par labi situētām personām, kas, bradājot sentēvu tikumus, savus vecākus uztic svešinieku aprūpei - ievieto pansionātos. Šādus cilvēkus ar dubulto sirdsapziņu - dienestam un tuviniekiem - nākas iedalīt nevis tikumiskās filosofijas sfērā, bet drīzāk ieskaitīt komercuzņēmumu sektorā, jo miesa gan ir zeltā, toties sirds salta - sirdsapziņa ieklupusi melnajās graudzālēs. Divkosīgās morāles ietvaros pajūk asinsbalss vienotā sirdsapziņas grupa. Sabiedrība viņu rīcību allaž klusībā novērtē ļoti īsi: «Fui, tfu!» Šīs patiesības dzēriens ir rūgts. Kauns un nožēla, ka lielisks prāts ne vienmēr sakrīt ar lielisku dvēseli, kas atkarīga no garīgā, morālā un politiskā līmeņa. Sirdsapziņa - likumu likums!

Kā briljanti večai

Turīgo cilvēku gādība, šādi saldinot vecumdienas piederīgajiem, ir gluži kā briljanti večai: viņu gan izrotā, bet nevar padarīt tīkamāku. Kaut pansionātos ir komfortabli sadzīves apstākļi, tomēr galvenais - tur zūd savējo asinsbalss un psihiskā saderība, kas maina dzīves uztveri. Vesela gamma pārdzīvojumu pauž spēcīgas vibrācijas dvēselē, jūtas dominē minorā. Atmiņas par pagātnes priekiem uzasina skumju bultas, reālā sāpe ir trula, smeldze žņaudz sirdi, jo tur visi vienādi nolīdzināti - ar vienādu bēdu ģērbjas un ar vienādu bēdu apsedzas. Samierināšanās ar piespiedu apstākļiem, bez šaubām, nav labāka par salīmētu sasisto spoguli. Ārēji it kā nemanāmajā psiholoģiskajā spriedzē dvēsele dzīvo kā vējš laukā, pavājinās ilūziju spožums. Kaut sirma tautas apziņa, taču mūžam jauna tās gudrība: ierastā dzīves vieta un paradumi ģimenē, pastāvīga saskarsme ar asinsradiniekiem rada psiholoģisku līdzsvaru un tādu drošības sajūtu, ko nekas un neviens cits nevar aizstāt.

Nācijas progresa rādītājs

Sirmgalvju uzturēšanās savējo pulkā ir tikpat dabiska kā zīdaiņa tiesības uz mātes krūti. To stingri ievēro daudzas tautas. Lūk, Turkmenistānā kopš senatnes vecāki obligāti dzīvo kopā ar jaunāko dēlu. Bērni nekad vecākus neatstāj vienatnē. Viņi vienmēr atrodas bērnu, mazbērnu, mazmazbērnu aizgādībā. Tepat mums zināmie čigāni - nabadzīgā, no Ziemeļindijas klejotāju ciltīm cēlusies tauta - nekad savus bērnus nepamet un savus vecākus neievieto pansionātā. Reiz mazpilsētā sastaptā čigānu ģimene ar četrām meitām un adoptēto mazuli puisīti man paskaidroja tautas tradīciju: vecākiem līdz mūža galam jādzīvo dēla ģimenē, jo meitas aizprecas. Ja dēla nav - jāadoptē! Piederīgo cieņa un rūpes par sirmajām galvām, valdības attieksme pret pensionāriem ir nācijas progresa rādītājs sociālajā dzīvē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?