Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ar ērcēm cīnīsimies vienmēr

Lai gan šogad ērču aktivitāte ir zemāka un arī inficēto cilvēku skaits šā gada pirmajos astoņos mēnešos, salīdzinot ar pēdējiem gadiem, sarucis, speciālisti uzsver - tas nenozīmē, ka ar ērcēm saistītās problēmas sāk izzust. Īpaši tāpēc, ka Latvijā tām ir labvēlīgi apstākļi, piemēram, aizaugušās pļavas un neiztīrītie meži un izcirtumi. Situāciju gan uzlabo tas, ka cilvēki aizvien vairāk vakcinējas.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem pērn valstī konstatētas 265 saslimšanas ar ērču encefalītu un 453 ar Laimas slimību. Savukārt šogad pirmajos astoņos mēnešos tās attiecīgi bijušas 75 un 222 saslimšanas. Lai gan uz pagājušā gada fona šogad situācija šķiet ievērojami uzlabojusies, SPKC epidemioloģe Antra Bormane Dienai norādīja - jāņem vērā, ka rudenī paaugstinās ērču aktivitāte, tāpēc par patieso situāciju varēs runāt vien gada beigās.

Spriežot pēc šā gada astoņos mēnešos pārbaudītajām ērcēm, samazinājies ir arī ērču inficētības līmenis. Piemēram, no dabā savāktajām un pārbaudītajām ērcēm šogad ērču encefalītu pārnēsāja 1,4% ērču, savukārt pērn tie bijuši 2,7%. Tikmēr Laimas slimību pārnēsā aptuveni 30% ērču katru gadu, akcentēja A. Bormane. Citāda aina gan paveras, pārbaudot ērces, kuras bijušas piesūkušās cilvēkiem. Latvijas Infektoloģijas centra vakcinācijas kabineta ārste Irēna Anna Damberga Dienai pastāstīja, ka šo ērču inficētība šogad bijusi apmēram 3,5%, savukārt citus gadus šis līmenis sasniedzis pat 8% robežu. Tomēr ārste skaidro, ka nav iespējams paredzēt situāciju turpmākajos gados, jo infekciju slimībām ir tieksme atkārtoties. Piemēram, šogad bijis neierasti liels masalu uzliesmojums, kas citus gadus nav pieredzēts. Līdzīgi var būt ar infekciju slimībām, ko pārnēsā ērces.

Pēc speciālistu domām, ērču aktivitāti ietekmējusi arī iepriekšējā ziema, kurā pāris nedēļu bijis kailsals. Tas ērču populāciju ir paretinājis. Savukārt ērcēm labvēlīgi apstākļi ir jau minētie - Latvijas aizaugušās pļavas un netīrītie mežu izcirtumi, uzskata A. Bormane. Šis iemesls arī veicinājis ērču izplatību laikā no 1994. līdz 2000. gadam, jo tad pļavu un mežu kopšana atstāta novārtā. Rezultātā - Latvijā ērcēm ir ļoti labvēlīga vide un ērču pārnēsātajām slimībām pastiprināta uzmanība būs jāpievērš vienmēr.

Pozitīvu artavu devusi ir vakcinācija. Pēc I. A. Dambergas teiktā, cilvēki vakcināciju pret ērču encefalītu izvēlas aizvien biežāk. Īpaši gadījumos, ja ērce piesūkusies iepriekš. Lai uzlabotu situāciju, vakcinācija tiek apmaksāta arī daļai bērnu. Šogad valsts apmaksāta bērnu vakcinācija pret ērču encefalītu notiek 27 Latvijas novados, kur pēdējos piecos gados konstatēta augstākā saslimstība ar to. Šīs teritorijas tiek pārskatītas katru gadu, tomēr lielas izmaiņas ieviestas netiek. Lai arī ir valsts atbalsts, visi bērni gan vakcīnas nesaņem, jo daļa ir izbraukusi no valsts vai vienkārši neierodas vakcīnu saņemt.

Lai izvairītos no ērču pārnēsātajām slimībām, speciālisti atgādina, ka, dodoties brīvā dabā, jālieto aizsardzības līdzekļi pret ērcēm, ieteicams valkāt gaišu un speciāli pielāgotu apģērbu. Savukārt, pārnākot mājās, rūpīgi jāpārbauda, vai uz drēbēm un ķermeņa nav ērču. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas drīzāk, un vislabāk šo uzdevumu uzticēt ārstniecības personai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?