Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Āra kafejnīcu jaunā paaudze

Pašreizējais āra kafejnīcu dizains, izvietojums un veids, kā tās iekļaujas pilsētas vēsturiskajā centrā, neapmierina visu pušu intereses, uzskata Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis. Viņaprāt, izdabājot tūristiem, uzņēmēji aizmirst par pilsētas iedzīvotāju vēlmēm un vajadzībām. Uzņēmēji pārkāpumus vai nepilnības attaisno ar to, ka pašreizējā regulējumā ir daudz trūkumu un pašvaldība neiedziļinās praktiskās biznesa niansēs. Ja noteikumi tiek pārkāpti, Rīgas pilsētas būvvalde (RPB) īpašniekus soda, bet tas, pēc G. Prinča domām, nav uz attīstību vērsts risinājums.

Šogad izsniegts jau vairāk nekā četrsimt atļauju āra kafejnīcu ierīkošanai. RPB pārstāve Ieva Luste Dienai atklāj, ka uzņēmēju vēlmes pēdējos gados mainījušās - daudzi vēlas aizvien fundamentālākas konstrukcijas, kas ir pretrunā ar likumā noteikto āra terašu veidošanas koncepciju. Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Vēsturiskā centra plānošanas nodaļas vadītāja Iveta Staša-Šaršūne novērojusi, ka pie kafejnīcām pieguļošās terases nereti izveidotas neapdomīgi: «Invalīdiem vai māmiņām ar ratiem šāds šķērslis ceļa vidū ir apgrūtinājums, jo Vecrīgā tam iespējams tikt garām, tikai nobraucot no ietves ar augsto apmali.»

Reformēs radoši

Iespējams, šī ir pēdējā vasara, kad simtiem vasaras terašu konstrukciju traucē gājēju un transporta kustībai, bet krāsainie saulessargi bojā vecpilsētas panorāmu. Pašvaldības amatpersonas, uzņēmēji, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas pārstāvji un arhitekti diskusijās nonākuši pie kompromisa - tipveida risinājumu komplekta. Tajā ietilptu dažādām Vecrīgas vietām dizainiski un funkcionāli pielāgotas paraugkonstrukcijas, kuru iegāde un uzstādīšana uzņēmējiem ļautu ietaupīt laika un finanšu resursus, bet uzraugošajām iestādēm atvieglotu darbu, mazinot kontroles nepieciešamību. Tipveida skiču izstrādē plāno iesaistīt jaunos dizainerus no Latvijas Mākslas akadēmijas un topošos arhitektus no Rīgas Tehniskās universitātes; izpildījumam būtu jākļūst par laba dizaina paraugu, ko vēlētos aizgūt arī citas Eiropas pilsētas.

Gvido Princis norāda, ka tiks noteikts pārejas periods, ļaujot terašu īpašniekiem amortizēt iepriekšējās investīcijas: «Saprotam, ka uzņēmēji plāno savu darbību un nav sajūsmā par biežām spēles noteikumu izmaiņām, tāpēc normatīvajos aktos tiks paredzēts, ka jaunie risinājumi derēs ilgākam laika posmam.» Ieceres pilotprojekts taps Līvu laukumam, un plānots, ka visas izstrādātās konstrukcijas būs lokalizētas - atsevišķi ielām un laukumiem, jo katrai vietai ir cita funkcionalitāte, raksturs un arhitektūra. Šis gan nav pirmais mēģinājums ieviest vienotu vasaras kafejnīcu dizainu - tieši Līvu laukumā šāda iecere bija jau 2006. gadā.

Mazinās birokrātiju

Vecrīgā āra kafejnīcu izvietošanas kritēriji ir stingrāki nekā ārpus vēsturiskā centra, jo konstrukcijas nedrīkst aizklāt arhitektūras pieminekļus un ne visos gadījumos pieļaujama mākslīgās grīdas uzlikšana. Lai uzņēmējs saņemtu atļauju iekārtot jaunu terasi vai novietot dažus galdus un krēslus blakus savai kafejnīcai, jāizpilda vairāki uzdevumi: jāizstrādā dizains un tā vizualizācija vides kontekstā, jāattēlo objekta novietojums un izmēri zemes robežu plānā, saskaņojot to ar RPB un saņemot atzinumu no Rīgas domes Satiksmes departamenta un pašvaldības policijas. Šāda kārtība, pēc G. Prinča domām, rada nevienlīdzīgus nosacījumus, jo uzņēmējiem, kuri galdiņus uz ietves novieto klientu interesēs, jāizpilda tikpat stingri kritēriji kā tiem, kuri āra kafejnīcas veido papildu ienākumu gūšanas nolūkos. Plānots izstrādāt atsevišķu regulējumu, kas atvieglotu atļaujas saņemšanu tiem, kuri uz sezonas laiku viesu ērtībām iznes dažus galdus ārpus telpām.

Terases savairojušās

Uzņēmējs Vladimirs Barsuks, kurš savu vasaras kafejnīcas konstrukciju Doma laukumā šajā sezonā uzstādījis piecpadsmito reizi, uzskata, ka patlaban svarīgāk ir risināt nevis dizaina, bet Vecrīgā esošo āra kafejnīcu skaita jautājumu: «Konkurence ir milzīga, pagājušo sezonu beidzām ar zaudējumiem. Es domniekiem ierosinātu ieviest šādu terašu skaita limitu.» Viņš skaidro, ka pēc iebraukšanas sistēmas maiņas prom no Vecrīgas pārcēlušās daudzas bankas un biroji, tāpēc tūristu īpatsvars viņa klientu vidū pieaudzis līdz 90 procentiem. Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste Dienai iepriekš norādīja, ka vasaras kafejnīcu iekārtošana prasa ievērojamas investīcijas, kas ne vienmēr atpelnāmas sezonas laikā, risinājums vienotā dizaina ieceres ieviešanai būtu saprātīga termiņa noteikšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?