Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Pirmdiena, 11. novembris
Rainers, Nellija, Ojārs

Aromātiskas, mīkstas, pūkainas Lieldienu maizes

Kad tirgū parādās maisiņi ar sīpolu mizām, nekļūdīgi skaidrs - klāt Lieldienu olu krāsošanas laiks. Paralēli jau ierastajām dabīgajām krāsvielām - brūno un violeto sīpolu mizām, alkšņu mizām, rudzu zelmenim, kumelītēm, melnajai tējai, hibiska tējai, kafijai un kurkumai - klāt nāk arvien jauni dabīgi produkti - valriekstu čaumalas un melno rīsu novārījums, kas olu čaumalas iekrāso maigu toņu paletē.

Svētku galdā blakus raibi krāsotām olām neiztrūkstoši ceļu arī kādu tradicionālu Lieldienu ēdienu. Katru gadu izvēlos ko jaunu vai iepriekš nedegustētu. Lai arī tradicionālajiem Lieldienu ēdieniem vēsturiski ir bijusi reliģiska, rituāla vai simboliska jēga, es tos gatavoju baudīšanai un svētku svinēšanai. Tas sākās pavisam nejauši ar treknu un bagātīgu pashas recepti, ko uzgāju pavisam necilā pavārgrāmatā. Pēc tam sekoja eksperimenti ar britu Simnela kūku - tradicionālu Lieldienu augļu kūku, kam svētku noti piešķir žāvētie augļi, sukādes, citronu miziņa un marcipāna masas virskārta. Pirms gada spāņu kultūras centra Sᅢᄅneca vadītājs Havjers Fernandess Kruss gastronomijas meistarklasē iepazīstināja ar spāņu Lieldienu gardumu torrihām (torrija - spāņu val.), kas attāli līdzinās baltmaizes pudiņam. Apkaltušas baltmaizes šķēles tiek izmērcētas ar kanēļa standziņu un citrona miziņu aromatizētā pienā, pēc tam apviļātas sakultā olā un uz pannas eļļā apceptas. Pirms pasniegšanas tās pārber ar kanēļcukuru.

Gardas svētku maizes ir īpaša Lieldienu ēdienu kategorija. Līdzīgas rauga mīklas, kas bagātinātas ar olām, sviestu, rozīnēm, riekstiem un citiem gardumiem, ir daudzu tautu cepto izstrādājumu pamatā. Lielajā Piektdienā briti cep krustiņmaizītes (hot cross buns - angļu val.) jeb sviesta un olu rauga mīklas bulciņas ar rozīnēm, kas dekorētas ar krusta zīmi. Itālijā cep kolombu (colomba- itāļu val.). Tā ir ar ieraugu lēni raudzētas un olām un citrusu sukādēm bagātinātas rauga mīklas saldā maize, ko bieži dekorē ar mandelēm un cukura pērlītēm. Pareizticīgajiem ir kuļičs - augstas, cilindriskas formas Lieldienu maize, kuru klāj glazūra, bet vairākas Centrāleiropas un Austrumeiropas tautas cep babkas, kas līdzinās franču briošam. Aromātiska, mīksta un pūkaina ir vārdi, kas vistiešāk raksturo visas šīs Lieldienu maizes.

Šogad grāmatveikalā Globuss pamanīju divas izcilas grāmatas. Londonā dzīvojošās ukraiņu izcelsmes pavāres Oļas Herkulesas grāmatu Mamushka, pēc kuras receptes taps kuļičs, ko dienvidukraiņi sauc par pasku un cep ar kartupeļu biezeņa iejavu. Dienvidāfrikas izcelsmes maizniekmeistars Emanuels Čatziandreu ir visvairāk pārdotās maizes grāmatas autors, kam pieder aromātiskāko krustiņmaizīšu recepte, kas sastāvdaļu (garšvielu un piedevu) ziņā pārspēj pat vienkāršu augļu kūku. Gardas Lieldienas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pievilcīgākā dibena daļa

Lai cik ļoti tas nepatiktu feministēm, sievietes augums allaž piesaistījis heteroseksuālu vīriešu un bieži vien arī citu sieviešu uzmanību. Jo īpaši atsevišķas tā daļas. Piemēram, pēcpuse ieinteresē...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?